Bol u preponama kod muškaraca mogući uzroci i simptomi

Bol u preponama kod muškaraca podrazumeva neprijatan osećaj u donjem stomaku i među nogama. U ovom članku ćemo detaljnije opisati uzroke ovog problema.

Bol u preponama se češće javlja kod muškaraca nego kod žena. U većini slučajeva ljudi neopravdano zaključe da je uzrok ovakvih bolova kod muškaraca vezan za skrotum i testise. Ipak, ovo nije uvek slučaj i bol u preponama može biti simptom raznih drugih problema. Kada muškarac oseti bol u preponama, trebalo bi što pre potražiti uzrok problema.

Simptomi

Potrebno je imati na umu da se moraju prvo dobro razumeti simptomi kako bi se izvukao zaključak šta je pravi uzrok bolova. Takođe, većina simptoma često ukazuje na određen uzrok ovakvog stanja. Bol koji se širi iz prepona, peckanje tokom mokrenja i krv u urinu su znak postojanja kamena u bubregu. Kada je u pitanju neka infekcija, javlja se uvećavanje limfnih žlezda. Tako uvećana limfna žlezda može izazvati bol i neprijatnost u prepona. Drugi simptom se odnosi na akutni skrotum. Javlja se oštar bol u jednom ili oba testisa, a prate ga mučnina, povraćanje i blaga glavobolje. Ovo je simptom povrede skrotuma koji dovodi do bolova u preponama.

bol u preponi

Uzroci

Postoj mnogo zdravstvenih problema čiji je simptom bol u preponama. Ovde navodimo neke:

Istegnuće mišića
Istegnuće mišića je jedan od najčešćih uzroka bolova u preponama. Muškarci koji se aktivno bave sportovima poput fudbala, hokeja ili redovno vežbaju i te vežbe uključuju čučnjeve, mogu imati bol u preponama. Povreda mišića u predelu prepona dovodi do bolova u preponama.
Avaskularna nekroza
Ovo je zdravstveni problem koji se javlja kada koštano tkivo počne da odumire zbog loše cirkulacije. Najčešće se javlja posle preloma kosti ili iščačenja kosti iz kuka.

Epididermitis
Epididermitis je stanje uzrokovano upalom ili oticanjem cevi pasemenika. Ova cev kod muškaraca povezuje testise i semenovod. Infekcija može dovesti do oticanja, a bol u preponama je jedan od mnoštva simptoma koje prate ovu upalu.

Upala debelog ili tankog creva
Upala creva izazvana nekom infekcijom može kod muškaraca izazvati bol u donjem stomaku i preponama . Kako se mišići u preponama nalaze tik ispod donjeg stomaka i završavaju se na početku butina, pritisak u stomaku može izazvati bol u preponama.

Preponska kila
Preponska kila je stanje kada neki deo bilo kog organa ili tkiva u abdomenu počne da upada u prostor koji drži semenu vrpcu. Ovo isturenje se može pomaći do skrotuma i dovesti do oštrog bola u preponama.

Kamen u bubregu
Kao što je već rečeno, kamen u bubregu je jedan od čestih uzroka ovakvog stanja. Kamen u bubregu sprečava neometano pražnjenje urine u uretru i pritisak izaziva bolove u preponama.

Hidrokela
Kesice napunjene tečnošću oko testisa su medicinski problem koji se zove hidrokela. Uglavnom hidrokele nestaju same od sebe i ne uzrokuju nikakav bol. Ipak, kada dođe do oticanja skrotuma, dolazi i do bolova u preponama i u tom slučaju je neophodan medicinski tretman.

Rak testisa
Bol u desnoj preponi može biti znak raka testisa. Ipak, nemojte odmah misliti da ovakav bol automatski znači da imate rak testisa. Kada se javi težina u skrotumu, promena veličine i oblika testisa i tup bol u preponama, to već stvara razlog za sumnju da postoji rak testisa. Ponekad podignuti testisi mogu izazvati bol u preponama.

Postoji još mnogo drugih uzroka bola u testisima – uganuća, iščašenja, stegnuti nervi, povlačenje testisa, išijas, upala tetiva (tendinitis), varikokela, infekcije urinarnog trakta itd. Stoga je najbolje potražiti lekarski savet i odgovarajući tretman. Lekar će vas najbolje pregledati kako bi se isključila mogućnost teže bolesti i većih komplikacija.

Napomena: ovaj članak o mogućim uzrocima bolova u preponama kod muškaraca služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za savet lekara