Bol u stomaku kod žena dole na levoj strani mogući uzroci

Bol na donjoj levoj strani stomaka kod žena

Kada unutrašnji organi koji se nalaze u donjem levom kvadrantu stomaka budu pod uticajem traume ili nekog oboljenja, to može dovesti do bolova u donjem levom području stomaka. Ovaj članak pruža informacije o mogućim uzrocima bola u donjem delu stomaku na levoj strani kod žena.

Uporna bol u karlici ili bol u donjem delu stomaka može biti uzrok brige za žene, jer se polni organi nalaze u donjem desnom i donjem levom kvadrantu abdomena. Kod žena, organi u donjem delu stomaka uključuju mokraćnu bešiku, sigmoidni deo debelog creva, reproduktivne organe, silaz debelog creva, i slepo crevo. Konkretno, donji levi kvadrant abdomena se nalazi ispod ravni pupka, i u njemu su smešteni određeni delovi debelog creva (silazno debelo crevo i sigmoidni deo debelog creva), levi jajnik i jajovod, i levi ureter. Ako je bilo koji od ovih organa oštećen zbog povrede ili bolesti, to može dovesti do bola u donjem levom delu stomaku kod žena. Treba napomenuti da bol može biti reflektovana iz drugog dela tela. Na primer, bol može ponekad biti uzrokovana zbog probave ili intestinalnih gasova.

bol-u-stomaku-dole-levo-kod-zena

Doprinoseći faktori

Endometrioza

Endometrioza je medicinsko stanje gde ćelije endometrijuma (unutrašnja postava materice) rastu izvan materice. S vremena na vreme, jajnici budu zahvaćeni. Ovo raseljeno tkivo se zgusne i krvari pri svakom menstrualnom ciklusu, ali ne može izaći iz tela. Razvoj ožiljaka ili priraslica može dovesti do simptoma kao što su bolne menstruacije, bol tokom seksualnog odnosa, bol prilikom mokrenja ili pražnjenja creva, umor, proliv, opstipacija, nadutost, itd.

Zapaljenska bolest karlice

Česta komplikacija seksualno prenosivih bolesti, zapaljenska bolest karlice se karakteriše infekcijom materice, jajnika i jajovoda. Ovo se dešava kada bakterije ili patogene čestice putuju iz grlića materice do gornjeg genitalnog trakta. Simptomi uključuju bol u donjem delu stomaka, abnormalni/pojačan vaginalni sekret, mučninu, povraćanje, bol tokom mokrenja, bol tokom seksualnog odnosa, itd.

Fibroidi materice

Fibroidi materice su benigne izrasline koje se formiraju na zidovima materice. Oni se razvijaju iz glatkog mišićnog tkiva materice (miometrium). S vremena na vreme, fibroidi materice mogu biti asimptomatski, što znači da ne izazivaju nikakve simptome. Simptomi mogu da variraju, u zavisnosti od veličine, lokacije i broja mioma. Medicinska pomoć mora se pružiti ženama koje doživljavaju bol ili pritisak u karličnom regionu, bolne menstruacije, bol tokom seksualnog odnosa, krvave tačke između menstuacija, teškoće pri pražnjenju bešike, uvećanu matericu, itd.

Divertikulitis

Bol u donjem levom delu trbuha je jedan od najčešćih simptoma divertikulitisa, koji se odnosi na zapaljenje divertikuluma (abnormalna vrećica koja se formira na zidovima debelog creva). Smatra se da pojedinci koji pate od hroničnog zatvora mogu biti podložni ovom stanju. U slučaju pojedinaca koji prate dijete sa niskim sadržajem vlakana, debelo crevo mora teže gura fekalne materije. Ovo bi moglo dovesti do razvoja slabih tačaka u debelom crevu. Vreće se mogu formirati na tim mestima. Bakterije mogu napredovati ako fekalne materije budu zarobljene u ovim vrećama. Ako se ove vrećice upale, to bi moglo dovesti do bola u stomaku, mučnine, nadutosti, proliva/zatvora, temperature, jeze, gubitka apetita, itd.

Vanmaterična trudnoća

Ektopična trudnoća je stanje u kojem oplođeno jaje bude usađeno izvan materice. U većini slučajeva, oplođeno jaje bude implantirano u jedan od jajovoda. Ovo stanje se karakteriše simptomima kao što su vaginalno krvarenje, bol u stomaku, grčevima u stomaku, vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem, itd. Ako jajovod pukne, to može dovesti do komplikacija.

Zatvor

Pojedinci koji pate od akutne i hronične opstipacije će takođe verovatno iskusiti bol u stomaku. Ostale bolesti poput inflamatorne bolesti creva, sindroma iritabilnog creva, itd. takođe mogu doprineti bolu u abdominalnom regionu.

Rak

U nekim slučajevima, bol u stomaku kod žena dole levo može biti prouzrokovana zbog razvoja raka. Rak je ozbiljno stanje gde abnormalna i nekontrolisana deoba ćelija dovodi do razvoja malignog rasta. Ako se tumor razvija u materici, to može dovesti do karličnog bola, abnormalnog vaginalnog krvarenja, bola tokom seksualnog odnosa ili bol u toku pražnjenja bešike. Ako je maligna tvorevina na grliću materice, to može da dovede do abnormalnog vaginalnog krvarenja i/ili pražnjenja, bola u karlici, bola tokom seksualnog odnosa, bola prilikom mokrenja i pražnjenja creva, oticanje nogu, itd. Ako rak zahvati jajnike, to može da dovede do nelagodnosti u karlici, trbušne nadutosti, brzog osećaja sitosti, promena u aktivnosti creva, gubitka težine, česte potrebe za mokrenjem, itd.

Pored navedenih uslova, žene mogu osetiti bol ili stomaku nelagodnost zbog menstrualnih problema, cisti na jajnicima, infekcija koje utiču na bubrege, želudac, tanko ili debelo crevo, itd. Bol u regionu karlice može biti uzrokovan ozbiljnim bolestima, pa se preporučuje da se konsultujete sa lekarom za dobijanje odgovarajuće dijagnoze i lečenja.