bol u uhu

Bol u uhu – svi mogući uzroci i prirodni lekovi za lečenje

Bol u uhu može biti uzrokovan infekcijom, sinusitisom, ušnom barotraumom, temporomandibularni poremećaj i još mnogo toga. Ovde navodimo najčešće uzroke za bol u ušima.

Bol u uhu, odnosno otalgija, obično je izazvan infekcijom spoljnog, srednjeg ili unutrašnjeg uga. Ponekad je ovaj bol „prenet“ – bol se oseća u uhu ili oko njega, dok je mesto bolnog stimulansa inficirani zub, inficirani ždrelni krajnik, upaljeni sinusi ili čeljusni zglob. Infekcije uha su češće kod dece nego kod odraslih. Najbolje je konsultovati lekara za pravovremenu identifikaciju i tretman pravog uzroka bolova.

Šta dovodi do bola u ušima?

Bol u uhu može biti znak upale spoljnog (otitis externa), srednjeg (otitis media) ili unutrašnjeg uha (otitis interna).

bolovi u usima

 

Upala srednjeg uha

Infekcije srednjeg uha su prilično česte kod dece. Obično nastaju zbog upale mukusnih membrana u ždrelu zbog alergija ili infekcija gornjih respiratornih organa koje nastaju zbog bakterija ili virusa. Akumulacija gnoja i mukusa između bubne opne i Eustahijeve tube. Eustahijeva tupa igra vitalnu ulogu u uravnoteživanju pritiska vazduha sa obe strane bubne opne. Ona takođe „upija“ izlučevine i prljavštinu iz prostora srednjeg uha. Ako se Eustahijeva tuba zapuši, neprikladan pritisak u srednjem uhu dovodi do nakupljanja tečnosti u šupljini srednjeg uha. Iako se gusta i lepljiva tečnost nakuplja iza bubne opne, u srednjem uhu, nema infekcije. U slučajevima kada je Eustahijeva tuba delimično blokirana, bakterije u uhu ostaju zarobljene i počinju da se razmnožavaju. To dovodi do infekcije uha, koja se stručno naziva akutni otitis medija.

Upala spoljnog uha

U slučajevima upale srednjeg uha, tečnost ostaje u ušnom kanalu. Ovo se naziva i plivačkim uhom. Plivanje u vodi zagađenoj bakterija često dovodi do ovog problema. Tako se javljaju simptomi kao što su bolovi u uhu, iscedak iz uha, oslabljen sluh, svrab u uhu i ušnom kanalu i slično.

Maligna upala spoljnog uha

Maligna upala srednjeg uha je ozbiljan problem sa uhom, kada se infekcija ušnog kanala proširi na lobanju i ošteti kosti u ušnom kanalu, kao i kosti koje se nalaze u osnovi lobanje.

Ciste

Nepravilna funkcija Eustahijeve tube stvara negativan pritisak u srednjem uhu, što za posledicu ima da se bubna opna povlači u srednje uho i tako dolazi do stvaranja ciste ili džepa. Poznata i kao holesteatom, ova cista se može inficirati i početi da uništava kost u uhu. Ako se ovo stanje ne tretira, cista može dovesti do konstantnog curenja iz uha, labirintitisa, vrtoglavice, gubitka sluha, paralize lica, meningitisa itd.

Barotrauma uha

Kao što je već pomenuto, Eustahijeva tuba ujednačava pritisak sa obe strane bubne opne. Ako se javi blokada Eustahijeve tube, postoji razlika u pritisku vazduha u bubnoj opni. To može izazvati barotraumu uha, za koju je karakteristična neprijatnost, bol, osećaj zapušenosti uha i slično.

Bol u uhu prilikom žvakanja, gutanja i zevanja

Bol koji se javlja prilikom gutanja obično je izazvan suvim grlom. Eustahijeva tuba, koja drži tečnosti van srednjeg uha, je povezana sa grlom. Oticanje Eustahijeve tube zbog suvog grla dovodi do zapušenja, što izaziva pritisak u uhu, a to za uzvrat izaziva bolove prilikom gutanja.

Bol u uhu je jedan od glavnih simptoma problema sa čeljusnim zglobom. Ovaj zglob spaja donju vilisu sa temporalnom (slepoočnom) kosti, i ovo je najvažniji zglob, odgovoran za pokrete gornje i donje vilice i spaja ih. Poremećaj temporomandibularnog zgloba se prepoznaje po oštrom bolu u uhu, posebno prilikom gutanja, žvakanja i zevanja. Zagnojeni zub je još jedan čest uzrok bolova u ušima. Obično se bol u zubu širi i do uha. Ovakav prenos bola se obično javlja dok jedemo ili čak i svaki put kada otvorimo usta.

Bol u uhu se može javiti i zbog povreda ili stranog tela zaglavljenog u uhu.

Indirektni uzroci bola u uhu

Uzroci bola u uhu mogu biti i nešto od sledećeg:

  • Problemi sa zubima
  • Infekcija grla ili sinusa
  • Porevećaji nerava u delu oko ušiju
  • Povreda facijalnog nerva
  • Problemi sa čeljusnim zglobom
  • Upala krajnika

U svakom slučaju, važno je odmah potražiti pomoć lekara ako se uz bol javi osećaj vode u ušima, problemi sa sluhom, zujanje u ušima, slabost i slični simptomi. Lekovi i neke druge mere će vam pomoći  u olakšavanju simptoma.

Prirodni lekovi za bolove u uhu

Hidrogen :Nakapajte dve ili tri kapi medicinskog hidrogena u uho i ostavite nekoliko minuta. Zatim pažljivo isperite uho toplom vodom. Ovo će vam pomoći da očistite naslage cerumena u ušima. Dobro osušite uho vatom kada ga ovako isperete.Kad kupujete hidrogen u apoteci raspitajte se kod farmaceuta kako da ga koristite za bolove u ušima.

Spavajte na jednoj strani, tako da ne naslanjate glavu na bolno uho. Ovo će vam pomoći da olakšate pritisak i bolove.

Umočite parče tkanine u toplu vodu i stavite na glavu, iza uha, kako bi vam toplota ublažila bol u uhu.

Žvakanje žvake će pomoći u pokretima Eustahijeve tube. To će dodatno olakšati pritisak u uhu i smanjiti bol.

Sok od belog luka je efikasan prirodni lek za bolove u ušima. Spavajte na suprotnoj strani od one gde vas boli uho. Pred spavanje nakapajte par kapi soka od belog luka u bolno uho.

Zagrejte malo maslinovog ili mineralnog ulja. Kapaljkom ubacite par kapi toplog ulja u bolno uho, a zatim stavite vatu kako ulje ne bi iscurilo. Ovo će vam u velikoj meri ublažiti bolove.

Ove mere i prirodne lekove isprobajte kako biste na kratko olakšali bolove, pre nego što odete kod lekara. Imajte na umu da bolovi u uhu nisu uvek rezultat problema sa ušima. Ponekad je reč o sekundarnim bolovima i zato je jako važno da se leči uzrok problema. Ako niste sigurni zašto su se bolovi javili, ili ako je bol u uhu jak i neprestan, odmah se obratite lekaru.