erektilna disfunkcija

Bolest savremenog društva – erektilna disfunkcija

Čini nam se da savremeno doba nije donelo samo napredak u naučnim i tehničkim dostignućima i olakšalo svakodnevni život. Uz sve to, nažalost, pojavile su se i određene negativne strane ubrzanog tempa, praćenog brigom i strahom oko članova porodice, partnera i posla, kao i velikom količinom stresa i neadekvatnom ishranom i životnim navikama.

Uticaji navedenih faktora mogu dovesti do psihičkih poremećaja u normalnom načinu funkcionisanja organizma, naročito kod muškaraca, što rezultira određenim fizičkim problemima. Jedan od njih je problem erektilne disfunkcije, koja postaje dominantna pojava među sve većim brojem muškaraca različitog životnog doba.

Kako prepoznati problem impotencije?

Impotencija ili erektilna disfunkcija predstavlja vrlo čest problem kod muškog dela populacije, koja predstavlja kočnicu normalnih seksualnih odnosa. Manifestuje se kroz nemogućnost dostizanja erekcije i njenog održavanja da bi se mogao sprovesti seksualni čin između partnera.

Pojava impotencije nije tako retka kako se može činiti i više pogađa starije predstavnike muškog roda, mada ni mlađi muškarci nisu izuzeti ovog stanja.

Međutim, ukoliko se problemi erekcije pojavljuju povremeno, oni ne moraju biti simptom erektilne disfunkcije, već česće uticaja određenih spoljnih faktora – stresa, umora, određenih zdravstvenih problema itd.

Simptomi impotencije su trajniji i obično traju duže vreme, što negativno utiče na psihičko stanje pacijenta i manjak samopouzdanja, a to se dalje odražava na pogoršanje kvaliteta veze sa emotivnim partnerima. Veoma je teško suočiti se sa ovim problemom i osobe vrlo često ćute o tome i povlače se u sebe, zbog stida i sramote.

Osim problema sa erekcijom i njenim održavanjem, osoba koja ima problema sa potencijom, uglavnom gubi i seksualnu želju. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, obavezno se javite urologu, jer su rana prevencija i lečenje od izuzetne važnosti za ovaj problem.

Zašto se javlja problem impotencije?

Problem erektilne disfunkcije je kompleksan, a plastično se može podeliti na fizičke i psihološke uzroke. Pojava nemogućnosti dostizanja seksualnog uzbuđenja može se javiti zbog mentalnog stanja pacijenta, emocija, hormona, mišića i drugih stanja.

Fizički uzroci impotencije obuhvataju različita oboljenja – dijabetes, bolesti srca, hipertenzija, holesterol, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, karcinom, ali i loše životne navike – gojaznost, pušenje, alkoholizam, poremećaj sna,  kao i konzumacija određenih lekova i povrede kičme.

U slučaju da se radi o psihološkim uzrocima – stresna stanja, dugotrajna briga, depresija, učestale svađe i loša komunikacija sa partnerom utiču na smanjenje seksualne želje.

Koje osobe su podložnije navedenom zdravstvenom problemu?

Već smo napomenuli da proces starenja utiče na smanjivanje seksualne želje i skraćenjem erekcije. Međutim, već izvesno vreme i kod omladine se primećuje isti problem, kome se mora posvetiti posebna pažnja, jer direktno utiče na potomstvo.

Osobe sa prekomernom težinom, koje konzumiraju brzu hranu sa praznim kalorijama su u riziku od ovog problema. Konzumiranje cigareta smanjuje dotok krvi u vene, što može izazvati problem impotencije. Droga, kao i alkohol koji se konzumiraju duže vreme, negativno se odražavaju na potenciju. Različite operacije prostate, hemoterapija, određeni lekovi ( antidepresivi, za lečenje krvnog pritiska, prostate itd. ) negativno utiču na seksualnu želju.

Osobe pod stresom, deprsijom i konstantnom strahu ne mogu da se opuste i preuzmu kontrolu nad svojim živorom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *