Bolovi u bubrezima i kamen u bubregu : simptomi i lečenje

Užasan bol koji osećate u leđima je zapravo bol u bubrezima. Bolesti bubrega, kamen u bubregu i infekcije su glavni razlozi za to. Ovo su informacije o uzrocima, simptomima i tretmanima.

Bubrezi su organi u obliku pasulja locirani na zadnjem delu abdomena. Povreda ili smetnje u funkcionisanju ovih organa dovodi do bolova. Bol u donjem delu leđa koji uzrokuje neki problem sa bubrezima je poznat kao bolovi u bubrezima. Mnogo puta bolovi u bubrezima se meša sa stomačnim i leđnim bolovima. To je zato što se bol koji nastaje iz ovih razloga prenosi na leđa i prepone. Ljudi stoga često ignorišu bol u bubrezima. Važno je znati dabolove u bubrezima uvek prate i drugi simptomi kao što su :

Urinarni poremećaji, mučnina , povraćanje, gubitak apetita, groznica, bolovi u preponama, oticanje ruku i stopala.kamen-u-bubregu

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je jedan od najčestijh uzroka bolova u leđima i abdomenu. Supstance kao što su mokraćna kiselina, kalcijum i cistin, ako ih ima u većim količinama se ne izbacuju iz tela. Nagomilavaju se u bešici i pretvaraju se u kamenčiće. Ovi kamenčići se zaglavljuju u uretri i sprečavaju protok urina.  Ovo dovodi do oticanja bubrega i bolova. Dehidracija je čest uzrok kamena u bubregu.

Drugi simptomi za bol u bubregu

Krv u urinu, čudna boja urina, povraćanje i mučnina, oticanje ruku nogu i lica.

Tretman bola u bubregu

Abdominalni x-zraci, CT skeniranje, Mri i ultrazvuk na bubrezima mogu pomoći u otkrivanju kamena u bubregu. Postoji više načina za lečenje . U zavisnosti od veličine lekar odlučuje o tretmanu. Obično sa uklanjanjem kamena dolazi i do nestanka bolova u bubrezima.

Ako je kamen u bubregu do 5 mm pijenje većih količina vode može dovesti do njegovog uklanjanja.

Kamenčići koji nastaju od mokraćne kiseline se eliminišu upotrebom lekova.

Diuretici mogu da izbace prekomernu vodu i manje kamenčiće. Ako je kamen u bubregu veliki potrebna je operacija. Uretroskopija, prilikom koje se minijaturna sonda ubacuje u bešiku kroz uretru da bi se izvukao kamen je popularna tehnika.

Litotripsija je još jedan metod. Koriste se ultrazvučni talasi koji smrve kamen u bubregu koji se potom putem urina izbacuje iz tela.

Prevencija

Pijte puno vode (6-8 čaša). Konzumirajte voće koje sadrži puno vode kao što su dinje, krastavci, grožđe. Dodaci ishrani koji sadrže kalcijum se trebaju uzimati samo u količinama propisanim od strane lekara, pošto se prekomerni kalcijum taloži u telu i sam uzrokuje kamen u bubregu.

Ribe,  svinjsko meso i živinu treba konzumirati u umerenim količinama da bi se sprečilo nastajanje kamena u bubregu od mokraćne kiseline.

Pijelonefritis (infekcija bubrega)

Pijelonefritis je infekcija urinarnog trakta koja nastaje zbog bakterija. Bakterijska infekcija rezultuje upalom i bolovima u bubrezima. Može biti akutna ili hronična. Šanse za infekciju su velike ako osoba pati od kamena u bubregu. Od infekcije bubrezi otiču što rezultira oštrim bolovima u leđima, slabinama iabdomenu.

Drugi simptomi i bolovi u bubrezima

Bolno, često i noćno uriniranje. Groznica , hladnoća, premor, mučnina i povraćanje, gubitak apetita.

Tretman bolova u bubrezima

Testiranje krvi i urina dovodi do otkrivanja bakterija u bubregu. Antibiotici su efikasan metod protiv bakterija i infekcije. Najčešće su to amoksicilin cefalosporin. U najtežim slučajevima je potrebna operacija.

Prevencija

Pijte puno vode. Ne potiskujte nagon za uriniranjem, već praznite bešiku u regularnim intervalima.  Praktikujte bezbedan seks i higijenu.

Pored toga akutno ili hronično otkazivanje bubrega može da prouzrokuje bolove. Otkazivanje bubrega se često naziva ,, tiha bolest’’ pošto u  početku nema nikakvih simptoma. Ako patite od toga ne morate osećati bolove. Drugi uzroci mogu biti bolesti kao što su rak, bubrežna tuberkuloza i ciste.

Poremećaji bubrega moraju biti momentalno dijagnostifikovani i lečeni da ne bi došlo do daljih komplikacija. Pravilna ishrana i konzumiranje optimalnih količina vode značajno pomažu u prevenciji.