Bolovi u desnoj ruci i ramenu

Bol u desnoj ruci i ramenu simptom je malog broja bolesti, koje nisu zanemarljive. Važno je u što kraćem roku dobiti lekarsku dijagnozu, kako bi se na vreme krenulo sa terapijom.

Ukoliko se bol u ruci i ramenu javlja zbog upale mišića, malo odmora i obloga rešiće problem. Ali, ukoliko ovu bol osećate tokom dužeg vremenskog perioda, zakažite pregled kod lekara ili fizijatra i počnite da rešavate problem.

Mogući uzročnici bola u desnoj ruci i ramenu

Burzitis je upala vrećaste materije (burse) koja se nalazi između tetive i kosti ili između tetive i mišića. Ova upala izaziva jak bol u predelu desne ruke i ramena.bolu desnoj ruci i ramenu

Sindrom smrznutog ramena je drugi mogući zdravstveni problem, koji uzrokuje bol u ramenu i ruci. Kod ovog sindroma, tetive, mišići i ligamenti koji se nalaze u ramenu su kruti, kao da su ohlađeni, tj. smrznuti. Pacijentu je u ovom stanju teško i bolno da pomera ruku i rame.

Povreda ili prečesto ponavljanje istog pokreta u ramenom zglobu, mogu da dovedu do upale tetiva. Oštar bol u desnoj ruci i ramenu javlja se kada su upaljene tetive povezane sa bicepsom.

Sindrom karpalnog tunela takođe može da izazove bol u desnoj ruci i ramenu. Primarni simptom ovog sindroma je bol u zglobu šake, koji se vremenom širi na gornji deo ruke, praćen osećajem slabosti mišića.

Upala tetiva u rotacionim zglobovima, poput ramena, dovodi do bola u desnoj ruci i ramenu. Ovde može biti teško izolovati koja je tačno tetiva pogođena, pošto grupa mišića i tetiva zajedno stabilizuju rame i drže ga „u ležaju“. Upala bilo koje od njih je tokom dana bolna, a u toku noći postaje još jača.

Kod velikih fizičkih povreda, kao što je „iskakanje“ grudnog koša, javlja se bol u desnoj ruci i ramenu koja vremenom prelazi u ukočenost u tim regijama.

Iščašenja i istegnuća su jasan uzrok bola u desnoj ruci i ramenu. U zavisnosti od težine stanja, bol varira od podnošljivog do jakog. Nepravilno držanje takođe može dovesti do bolova u ramenima, pogotovo ako osoba puno vremena provodi za računarom. Tada se javlja i bol u predelu lopatica.

Još jedan vrlo jasan uzrok bola u desnoj ruci i ramenu je prelom kostiju. Kod dece, prelom se najčešće javlja u predelu ključne kosti, dok je kod odraslih uglavnom u gornjem delu ruke. Dislocirano rame takođe uzrokuje bol.

Artritis je uzročnik bola u predelu desne ruke i ramena. Pacijenti koji boluju od artitisa „troše“ hrskavicu mnogo brže i zglobovi im se sužavaju.

Jedan od prvih simptoma srčanog udara je upravo bol u ruci, ramenu i vratu. Bol u ovom slučaju ne bira stranu tela pa obratite pažnju i tražite lekarsku pomoć, pogotovo ako osetite pritisak na grudima, imate ubrzano disanje i previše se znojite.

Lečenje bola u desnoj ruci i ramenu

U zavisnosti od vrste problema, razlikuje se i način lečenja. Zato je najbolje rešenje- konsultacija sa izabranim lekarom. Ali, za obična istegnuća, uganuća i manja iščašenja možete da pribegnete metodama kućnog lečenja.

Kako da se lečite kod kuće

  • Odmor– važno je da odmarate rame i ruku što duže možete
  • Pauza– uzmite bolovanje ili slobodne dane i odmorite se kako treba. U većini slučajeva pauza od svakodnevnih aktivnosti i naprezanja kojima biste izlagali povređenu ruku ili rame puno znači i vodi do brzog oporavka
  • Lek protiv bolova– za lakše nošenje sa bolom u desnoj ruci i ramenu ili potpuno olakšanje, popijte lek
  • Hladan oblog– kod otoka i bola u desnoj ruci i ramenu pomažu hladne obloge, koje možete stavljati tri puta dnevno, i držati 15-20 minuta
  • Potpora– blago podignite ruku i poduprite je jastucima, to pomaže u smanjenju otoka. Za potpuni odmor, šal ili maramu prebacite preko ramena, provucite kod struka i napravite udoban „krevetac“ za ruku

Kada da potražite medicinsku pomoć

  • Važno je da potražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko ispoljavate simptome srčanog udara. Takođe, idite kod lekara ako primetite deformitet u predelu ruke i ramena, koji je nastao zbog povrede.
  • Ukoliko teško pomerate ruku ili rame, imate velik otok i sl. idite u urgentni centar. Ako vas rame, ruka ili leđa bole čak i kada se ne naprežete, javite se svom lekaru. Ukoliko čujete lom ili krckanje u kostima prilikom neke povrede ruke ili ramena, tražite hitnu medicinsku pomoć.
  • Ako se bol u desnoj ruci i ramenu vremenom pogoršava, ili osećate da kućno lečenje ne daje nikakve efekte, kontaktirajte svog lekara.