Bolovi u kukovima, leđima, nogama mogući uzroci

Svaki put kada odemo na trčanje, sportski teren ili u laganju šetnju do supermarketa, za normalno kretanje nam je neophodna očuvanost zgloba kuka. Zglob kuka je pokretan i očuvan zahvaljujući hrskavici koja sprečava trenje i povređivanje zglobnih površina pri bilo kom pokretu.

Uprkos svojoj izdržljivosti, zglob kuka nije neuništiv. Sa godinama, hrskavica može promeniti svoj anatomski položaj ili se značajno oštetiti usled neke metaboličke bolesti ili povrede. Godinama, tetive mišića popuštaju a mišići nadkolenice gube na svojoj snazi.bol-u-kukovima

Bol u kukovima može nastati posle povreda, ali su jako značajni i bolovi koji nastaju spontano i  u starosti. Kod starijih ljudi, oštećene kosti i mišići koji čine zglob kuka funkcionalnim nemaju mogućnost potpunog oporavka.

Bolovi u kukovima i krstima – simptomi

Simptomi koji se javljaju kod obolelih kukova i krsta najčešće zavise od uzroka koji je izazvao bolove. Najčešće se javljaju:

– bol u zglobovima

– bol u preponama

– nemogućnost punog pokreta u zglobu kuka

– porast temperature u predelu kuka

– otečenost u predelu kuka

– prevelika osetljivost kuka na najmanju povredu

– nemogućnost spavanja na strani obolelog kuka

– bol u krstima koji se popušta posle odmora, koji može i pogoršati sam bol

Simptomi mogu biti jako blagi pa sve do ozbiljnih bolova koji narušavaju normalno funkcionisanje osobe.

Mogući uzroci bolova u kukovima i nogama

Predeo zgloba kuka je prostor u kome postoji minimalna količina tečnosti koja predstavlja prirodni lubrikant za pokrete u zglobu kuka. Svaka bolest ili povreda koja uzrokuje zapaljenje zgloba kuka, napuniće ovaj prostor tečnošću ili krvlju, zategnuće kapsulu zgloba i prouzrokovaće veliki bol.

Najčešći uzrok bola u kukovima jeste artritis, koji se javlja u svim starosnim dobima u oba pola. Glavni uzrok nastanka artritisa jeste genetska predispozicija. Kod žena kojima je utvrđen osteoartritis često se javljaju probadajući bolovi u zglobu kuka.

Značajan uzrok bola jeste i osteoporoza. Žene sa osteoporozom su sklone padovima, tako da je bol nastao u isto vreme i propadanjem koštanog tkiva a i povredom.

Upala tetiva i burzi zgloba kuka prouzrokuje jak bol u zglobu kuka. Zapaljenje najčešće nastaje kod sportista.

Bolove mogu davati i onkološka stanja: tumori u poslednjem stadijumu koji daju metastaze u kostima, tumori samih kostiju, leukemija.

Ginekološki problemi, kao što je endometrioza, mogu davati bolove u zglobu kuka i u nogama zbog blizine karlice vršenjem pritiska na kosti, tetive i mišiće.

Bolovi u zglobu kuka i nogama mogu da se jave i posredno, tj., širenjem bola iz nekog drugog predela. U trudnoći često dolazi do bolova u zglobu kuka zbog oštećenja kožnog femoralnog nerva. Osobe koje imaju kilu često osećaju bol u kukovima zbog pritiska kile na zglobove.

Bol u donjem delu kičme i kukovima

Posebno stanje u medicini koji stvara bolove donjem delu kičme, preko kukova, celom dužinom noge do malog prsta jeste lumbalna diskus hernija. Ona nastaje zbog uklještenja nervnog korena u kičmenom stubu između 2 pršljena. Diskus hernija se javlja najčešće kod starijih osoba, žene su nešto sklonije razvoju. Dizanje teških stvari, loše držanje pri sedenju, nepravilan položaj tela pri hodu ali i nagli pokreti u predelu kičmenog stuba mogu da izazovu ovo uklještenje.

Interesantno je da se pacijent uglavnom ne obrati lekaru kada oseti bol u stopalu jer se često bol u stopalu pogrešno posmatra kao bol zbog fizičke aktivnosti. Zapravo, bol u stopalu se često širi putanjom od kičmenog stuba upravo zbog diskus hernije.

Pored bola u stopalu, simptomi diskus hernije jesu i slabost i bol u mišićima, bol u preponama, ukočenost mišića i osećaj kao da noga trne.

Ukoliko se povredi donji deo kičme, često se javlja i tup, iznenadni bol u predelu kičme. Ovaj bol može da se prouzrokuje ukoliko pacijent sa povredom diže nešto teško pa čak i bezazlena aktivnost kao što je kijanje.

Bol u leđima

Bolovi i ukočenost u leđima najčešće su reumatske bolesti kod nas. Ove tegobe naročito su izražene u proleće, kada se vremenske prilike često smenjuju.

Ono što karakteriše bol u leđima jeste da kod polovine nestane nakon nekoliko dana. Bolovi u leđima koje najčešće prati žiganje duž cele noge, u narodu su poznatiji kao išijas (ili stručno, lumbalni sindrom).

Bol u leđima se uglavnom javlja nakon podizanja teškog tereta, međutim, on nastaje na temelju već oštećene kičme. Osnovna zabluda jeste da osoba koja oseti bolove legne da se odmori. Pri bolu u leđima, ležanje može samo još više da naškodi jer slabi mišiće a kičma se i dalje pokrene nepravilno.

Terapija bola u leđima se uglavnom ne sprovodi jer kod 70% pacijenata bol nestane sam od sebe, ali, ukoliko je išijas uznapredovao, prepisuju se lekovi protiv bolova i vežbe za učvršćivanje mišića oko kičme.

Bolovi u kukovima u trudnoći

Bolovi u kukovima se kod trudnica često javljaju. Ovi bolovi se najčešće javljaju u kasnijem periodu trudnoće, oko 8. meseca trudnoće. Najčešće se ovi bolovi javljaju zato što se telo sistemski priprema za sam porođaj.

Osetljivost i bol se češće javljaju ka kuku gde je beba okrenuta u materici.

Kao rezultat delovanja hormona u trudnoći, zglobovi i ligamenti između kostiju počinju da se opuštaju. Širina karlice je najbitniji faktor za uspešan porođaj, a organizam sam sebi daje naređenje da se karlica raširi dovoljno da bi beba bez posledica mogla da se rodi. Materica je teža u poslednjim mesecima trudnoće, tako da se bolovi u krstima i kukovima povećavaju kako trudnoća napreduje.

Ostali uzroci bolova u kukovima u trudnoći jeste povećani pritisak na išijadični živac – otežanom matericom, tako da se bol spušta od kukova preko cele noge do stopala. Pored bolova, javlja se i ukočenosti i peckanje u zadnjici, kukovima i butinama. Ovo i jesu simptomi išijasa, tako da trudnice koje osećaju bolove duž cele noge, treba da se obrate lekaru radi savetovanja.

Praktikovanje vežbi za jačanje mišića karlice kao i stomačnih mišića, smanjiće bol koji se oseća u trudnoći. Jedna od vežbi koja smanjuje bolove u krstima jeste podizanje kukova iznad nivoa grudi na nekoliko minuta u ležećem položaju. Primena toplih kupki i obloga takođe blagotvorno utiču na smanjenje bolova. Međutim, nijedna od ovih metoda se ne sme primenjivati pre savetovanja sa ginekologom, zato što se u svakom trenutku treba misliti na položaj bebe i njen neometani razvoj.

[icegram campaigns=”8788″]