bolovi u listovima

Bolovi u listovima nogu mogući uzroci i lečenje

Deo tela koji se najčešće naziva listom, nalazi se na zadnjoj strani noge, odmah ispod kolena. List sačinjavaju tri velika mišića. To su dva mišića gastroknemijusa ili trbušasta mišića lista (medijalni i lateralni) i mišić soleus ili široki listoliki mišić. U listu se nalazi i jedan manji mišić koji se zove plantaris ili tabanski mišić.

U regiji lista se nalaze dve kosti, veća se zove tibija ili cevanica, a manja fibula ili lišnjača. Ponekad bol u listu može da bude posledica problema sa kostima, na primer, prelom usled naprezanja.

Premda su povrede mišića najčešći uzrok bol u listovima noge, ima i drugih uzroka, kao što su problemi sa cirkulacijom, zglobom kolena itd. Utvrđivanje uzroka bolova u listovima nogu olakšaće da se pronađe pravi metod za lečenje.

bolovi u listovima nogu

U neke od najčešćih uzroka zbog kojih se javljaju bolovi u nogama ispod kolena i u listovima spadaju i nabrojani.

Istezanje mišića lista – Istezanje mišića lista je najčešći uzrok pojave bola u listu noge. Ova povreda se obično dešava tokom sportskih aktivnosti ili vežbi. Uobičajeni simptomi istezanja mišića lista su bol, otok i podlivi.

Istezanje medijalnog gastroknemijusa – Medijalni trbušasti mišić lista je mišić koji se najčešće povređuje. Srednja glava gastroknemijusa je jedan od tri najveća mišića lista i najčešći uzrok bola u nozi ispod kolena kada dođe do istezanja mišića lista.

Pucanje plantarisa – Tabanski mišić je tanak, mali mišić koji čak i nije prisutan kod 10 do 20% populacije. Mišić se proteže duž gastroknemijusa ali je veoma mali u odnosu na njega. Tabanski mišić može da pukne, izazivajući iznenadan, oštar bol u zadnjem delu noge. Kako ovaj mišić nema funkcionalni značaj, lečenje je neoperativno.

Upala/pucanje Ahilove tetive – Ahilova tetiva je veza između mišića lista i pete. Pod bolom u listu se najčešće podrazumeva bol u mekšem, mišićnom delu potkolenice, dok pucanje Ahilove tetive izaziva bol na zadnjoj strani pete. Kada Ahilova tetiva pukne na gorenjem delu, ona može biti uzrok bola u listu, što bi trebalo uzeti u obzir pri pregledu.

Bekerova cista – Bekerova cista i nije prava cista, već pre nakupljena tečnost u zglobu kolena koja se povukla na njegovu zadnju stranu. Kada se nakupi velika količina tečnosti, ona može da izazove bol na zadnjoj strani noge. Povremeno Bekerova cista može da pukne i dovede do izlivanja tečnosti u regiji lista.

Ugrušci krvi – I zbog ugrušaka krvi mogu da se jave bolovi u listovima nogu, naročito ako bol nije direktna posledica povrede. Ugrušci krvi mogu da se formiraju u dubokim venama noge i dovedu do zastoja cirkulacije. Usled toga može da dođe do oticanja i bolova u listovima nogu. Ugrušci krvi se češće javljaju ubrzo nakon povrede i hirurške intervencije. Veoma je važno da se utvrdi da li je u pitanju ugrušak jer, bez lečenja, on može da se pokrene i dospe do pluća izazivajući otežano disanje.

Grčevi u nogama – Grčevi u nogama su čest uzrok bola u listu. Obično, simptomi su naizmenični (bol nije konstantan) i ublažavaju se nakon istezanja i toplih obloga.

Kada bi trebalo da se javite lekaru zbog bolova u listovima nogu

Ukoliko niste sigurni šta je uzrok simptoma koje osećate, ili ne znate na koji se način tačno leči vaše stanje, potražite lekarsku pomoć.

Kad se jave bolovi u listovima nogu lečenje mora biti usmereno na tačan uzrok problema. Postoje neki znaci o kojima bi trebalo da obavestite lekara:

 • otežan hod na zahvaćenoj strani
 • povreda koja izaziva deformitet potkolenice
 • bol u listu koji se javlja noću ili tokom mirovanja
 • bol u listu koji traje duže od nekoliko dana
 • otoci na listu ili regiji zgloba gležnja
 • znaci infekcije, uključujući temperaturu, crvenilo i upaljenost
 • bilo koji neuobičajen simptom

Lečenje bola u listu

Lečenje bola u listu u potpunosti zavisi od uzroka problema. Stoga, od najveće je važnosti da znate šta izaziva simptome pre nego što počnete lečenje. Ako niste sigurni u dijagnozu, ili stepen ozbiljnosti stanja zbog koga se javljaju bolovi u listovima nogu, trebalo bi da potražite pomoć lekara specijaliste pre početka lečenja.

U nastavku su nabrojani neki uobičajeni načini lečenja bola u listu. Nije svaki metod adekvatan svakom oboljenju, međutim, mogu biti od pomoći.

 • Mirovanje – Prvi metod lečenja za uobičajene uzroke koji izazivaju bol u listovima nogu je odmaranje mišića i čekanje da se akutna upala povuče. Često je ovo jedini korak koji je potreban da se ublaže bolovi. Ako su simptomi ozbiljni, i štake mogu biti od pomoći.
 • Hladno -toplo obloge – Kese sa ledom i tople obloge se najčešće koriste kod bola u listu. A šta je bolje – led ili tople obloge? I koliko dugo bi trebalo da primenjujemo jedno ili drugo?
 • Istezanje – Istezanje mišića i tetiva lista može da pomogne kod nekih uzroka bola. Trebalo bi da imate dobru rutinu i sledite posebna uputstva kako biste imali koristi.
 • Fizikalna terapija – Fizikalna terapija je veoma važan aspekt lečenja skoro svih ortopedskih oboljenja. Fizioterapeuti koriste različite metode da bi ojačali, povratili pokretljivost i pomogli pacijentu da se vrati na nivo aktivnosti kao pre povrede.
 • Lekovi protiv upale – Nesteroidni antiinflamatorni lekovi spadaju u najčešće prepisivane lekove, posebno kod pacijenta kod kojih je bol posledica akutne upale.

Dobra vest je da u najvećem broju slučajeva bolovi u listovima nogu ne nastaju zbog ozbiljnog uzroka. Međutim, morate biti sigurni šta je uzrok simptoma jer neka oboljenja zahtevaju trenutno lečenje. Štaviše, u slučajevima, kao što su ugrušci krvi, stanje može biti mnogo ozbiljnije i zahtevati hitnu obradu da bi se sprečile sistemske komplikacije.