bolovi u zelucu i ledjima

Bolovi u stomaku, želucu i leđima mogući uzroci i lečenje

U nekim slučajevima, bol u želucu i bol u leđima se javljaju istovremeno. Ovde navodimo uzroke takvih bolova i načine na koje se možete izboriti sa njima.

Bolovi u leđima su vrlo čest problem zbog modernog, stresnog načina života. Sa druge strane, bol u stomaku je jedan od najčešćih bolova sa kojima se ljudi sreću i nema osobe koju bar nekoliko puta nije boleo stomak. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih se istovremeno mogu javiti bolovi u stomaku i leđima. Potencijalnih uzroka je mnogo manje kada se bolovi u stomaku i leđima ne javljaju istovremeno.

Najvažnije je da utvrdite gde vas tačno boli i koliko se često javljaju bolovi. U većini slučajeva bol se prvo javlja u želucu, a zatim širi do leđa. Zatim treba da utvrdite vrstu bola – da li je u pitanju tup ili oštar i jak bol. Ovi detalji će vam pomoći da otkrijete uzrok.

bolovi u ledjima i zelucu

Uzroci

Gorušica

Gorušica ili gastroezofagealna bolest je bolest uzrokovana želudačnom kiselinom koja se kroz jednjak vraća do grla i uzrokuje neprijatan osećaj. Gorušica je jedan od mogućih uzroka bolova u želucu i leđima. Gorušicu izaziva mnogo faktora – od navika u ishrani do pušenja i alkoholizma. Bolovi u stomaku, mučnina, gubitak apetita, glavobolja i sl. su najčešći simptomi gorušice.

Upala slepog creva

Slepo crevo je organ koji se nalazi u donjem delu stomaka na desnoj strani. Upala slepog creva se, medicinskom terminologijom, zove apendicitis. Tačan uzrok ovog oboljenja nije poznat. Bol u desnoj strani stomaka, u donjem delu, zatim bolovi u donjem delu leđa i mučnina su klasični simptomi upale slepog creva. Ovaj problem se češće javlja kod mlađih ljudi.

Kamen u žuči

Kamen u žuči podrazumeva kamenčiće koji se stvaraju kada je koncentracija žuči u organizmu visoka. Postoji više vrsta kamena u žuči – pigmentni kamen, kamenčići od holesterola itd. Oni nastaju kada se žuč duže vreme zadržava u telu. Sa druge strane, kamen u žuči može nastati i zbog suvišnog bilirubina i holesterola u krvi, zbog manjka žučnih soli. Iznenadan i jak bol u stomaku i leđima, jaka groznica, žuta koža i sl. su simptomi kamena u žuči.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu izaziva neke od najtežih bolova koje čovek može iskusiti. Kada je nivo kalcijuma i urinske kiseline u telu visok, teško se izbacuje iz organizma. Umesto toga, skladišti se u bubrezima u vidu kamenčića i to oboljenje je poznato kao kamen u bubregu. Malo vode, suplementi kalcijuma, nepravilna ishrana i sl. su uzroci kamena u bubregu. Simptomi kamena u bubregu su poteškoće sa mokrenjem i bolovi u stomaku i leđima.

Trudnoća

Bol u leđima se često javlja tokom trudnoće zbog povćanog pritiska na leđa. Međutim, kada se kod trudnice jave bolovi u leđima i stomaku istovremeno, treba se hitno javiti lekaru. Uzroci mogu biti opstipacija, stomačni poremećaji i vanmaterična trudnoća.

Lečenje

Kao što je već rečeno, obratite pažnju na to kakav je tačno bol i opišite ga lekaru. Gorušica se lako leči lekovima. Imajte na umu da su lekovi privremeno rešenje. Najvažnije je da indentifikujete uzrok gorušice i promenite navike u ishrani kako biste trajno rešili ovaj problem. Upala slepog creva se obično rešava operacijom.

Lečenje kamena u bubregu zavisi od veličine kamena. Manji se lako uklanjaju uz pomoć lekova, ali ako su veći, možda će biti neophodna operacija. I kamen u žuči se može tretirati i lekovima i hirurški. Ipak, operacija se smatra najbezbednijim i najefikasnijim načinom da se brzo rešite kamena u žuči, a pomaže i da se spreči pojava novih kamenčića. Lekovima je potrebno duže vreme kako bi se pokazao efekat, ali su ipak odlično rešenje za ljude koji iz nekog razloga ne smeju da se podvrgnu operaciji.

Svi navedeni uzroci bolova u želucu, stomaku i leđima mogu se uspešno otkloniti ako se na vreme javite svom lekaru.

Važno: ovaj članak je isključivo informativnog karaktera i nije zamena za savet stručnjaka.