glava-ruke-vrat

BOLOVI U VRATNOM DELU KIČME I RAMENIMA – PROBLEM KOJI SE MOŽE REŠITI

Bol u predelu vrata i ramena je nešto sa čime se većina ljudi sreće tokom života. Bol se može javiti u bilo kom životnom dobu, može biti različitog intenziteta i trajati jedan dan ili pak godinama. Ono što je sigurno, jeste da je neprijatan i da značajno može ometati svakodnevne aktivnosti, narušiti nam kvalitet života, stvoriti dodatnu tenziju i dovesti do niza drugih problema. Šta su uzroci, koje su posledice i kako pomoći sebi –  pitanja su na koja ćemo pokušati da Vam damo odgovor.

Najvažnije je od svega – NE TRAŽITE DIJAGNOZU U GOOGLE PRETRAŽIVAČU NEGO KOD LEKARA, jer možete sebi dati pogrešnu dijagnozu, napraviti sebi dodatni stres, odabrati pogrešnu terapiju, praktičara i od jednog možda beznačajnog napraviti ozbiljan problem koji može imati ogromne posledice po zdravlje.

NAJČEŠĆI UZROCI I GREŠKE KOJE ČESTO PRAVIMO

  1. NAPREZANJE MIŠIĆA – dugotrajno pogrbljeno sedenje tokom sedećih poslova, nad mašinama, računarom ili pametnim telefonom, često izaziva naprezanje mišića. Čak i manje stvari, kao što je čitanje u krevetu, gledanje televizora dok ležimo ili nezgodan položaj prilikom spavanja mogu napregnuti mišiće vrata.
  2. DEGENERATIVNE PROMENE ZGLOBNE HRSKAVICE odnosno promene koje se javljaju u koštano -hrskavičavom tkivu. Hrskavica ovih zglobova je oštećena, prostor unutar zgloba je smanjen, a količina zglobne tečnosti je ili smanjena ili se u nekim slučajevima širi u okolni prostor. Pošto je nedovoljno hrskavice i zglobne tečnosti, kost se tare o kost, uzrokujući bolove i otežanu pokretljivost.
  3. PRITISAK NA NERV – Uklještenje nerva nastaje u slučaju postojanja prekomerne sile pritiska na nerv od strane okolnog tkiva, bilo da su u pitanju kosti, hrskavica, mišići ili tetive. U slučaju da kompresija traje duži vremenski period, protektivne barijere lokalizovane oko nerva se oštećuju i uslovljavaju nastanak oticanja i pojave ožiljnog tkiva.
  4. POVREDE – često su posledica sportskih aktivnosti ili sudara. Npr. kada se tokom vožnje dogodi sudar od pozadi, često dolazi do povreda usled trzaja. Ovo se dešava kada se glava trza unazad, a zatim napred, naprežući meka tkiva vrata.
  5. „KRCKANjE VRATA“ kao i druge nestručne manipulacije „nameštanja“ kičme mogu dovesti do trajnih oštećenja. Naime, na pršljenovima nekada mogu postojati osteofiti – mali koštani izraštaji koji izgledaju poput grebena ili zubića. Oni sami po sebi ne moraju predstavljati problem, ali ako su okrenuti ka kičmenoj moždini prilikom manipulacije ili „krckanja“ mogu oštetiti kičmenu moždinu i dovesti do paralize i trajnog gubitka funkcije ekstremiteta ali i drugih organa /zavisno od mesta na kome su lokalizovani/.

Svaki bol u vratu treba ozbiljno shvatiti, posebno ako traje duži vremenski period i ako se intenzitet vremenom pojačava. Pre svega potreban je pregled fizijatra ili neurologa koji će preporučiti dopunsku dijagnostiku kako bi se utvrdio uzrok bola. Tek kada se postavi dijagnoza i utvrdi se da iza tog bola ne postoji neka ozbiljna dijagnoza već da je on posledica naših životnih navika, nedostatka aktivnosti ili prekomernog naprezanja, nepravilnog držanja ili posla koji svakodnevno obavljamo, možemo odahnuti i posvetiti se rešavanju problema.

VEŽBE ZA JAČANJE VRATNE MUSKULATIRE

Vežbe su svakako najbolji načlin da se rešite bola u vratu i ramenima. Najčešća greška je “krckanje” vrata i brza rotacija glave kao i naglo okretanje  glave na stranu. Ovo je posebno opasno za starije osobe i one koje imaju zapušenje karotidnih ili vertebrobazilarnih arterija. Pasivne vežbe nasuprot sili potiska su najbolje rešenje. Naime stavite ruku na čelo /još je bolje ako Vam ruku na čelu drži druga osoba/ i lagano pokušavajte da gurate ruku. Isto tako možete staviti ruke na potiljak i lagano gurati glavom put nazad. Vežba je jednostavna, nije zahtevna a može pomoći da ojačate mišiće vrata.

ODABERITE UDOBAN JASTUK

Izbor jastuka na kome spavamo veoma je važan, jer u krevetu provodimo minimum 6-7 sati tokom noći a mnogi i duže. Zato je važno da osiguramo pravilan fiziološki položaj vrata i kičmenog stuba tokom leženja. Magnetni anatomski jastuk može biti idealno rešenje za osobe koje imaju bolove u vratu i ramenima jer magneti stimulišu cirkulaciju, umanjuju bol, umiruju nervni sistem i smanjuju bol i spazam mišića, dok se anatomski jastuk prilagođava vašem vratu obezbeđuje pravilan položaj tela tokom sna.

MAGNETNO “LUTAJUĆE” SRCE NAJBOLJE REŠENJE ZA VAŠE PROBLEME

Završili ste sa fizikalnom terapijom, radite vežbe, kupili ste anatomski jastuk ali problemi ne prolaze…Pokušajte sa nošenjem magnetnog srca u predelu vrata. Terapija statičkim magnetima je jednostavna, bezbedna i veoma efikasna metoda kada su u pitanju bolna stanja. Nošenjem magnetnog srca poboljšaćete cirkulaciju u predelu vrata i glave i na taj način ne samo da će popustiti bol, već se mogu smanjiti vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima a istovremeno poboljšati stabilnost što je posebno važno kod starijih osoba. Magnetno srce možete nositi preko celog dana, a ako zbog vrste posla koju obavljete ne možete nositi tokom dana, možete ga koristiti kada ste kod kuće ili tokom noći – efekat neće izostati. Možete ga postaviti u predelu vrata na potkošulju, majicu ili ispod kragne /ako nosite košulju/ a dame ga mogu nositi kao šnalu na potiljku ispod kose. Ako vam je cirkulacija u predelu potiljka veoma loša, može se desiti da prvi put kada stavite magnetno srce počne da vam se vrti u glavi, da osetite nelagodnost i ošamućenost. NE BRINITE! Ovo je prolazno stanje i pokazatelj je da je cirkulacija počela da “radi”. U toj situaciji sedite, stavite magnet na vrat ili potiljak, nosite nekoliko minuta /koliko možete da izdržite/, zatim skinite magnet pa ga ponovo stavite i tako nekoliko puta u toku dana. Postepeno će se telo naviknuti na “novu terapiju” i vi ćete bez ikakvih problema moći da nosite magnet. Period adaptacije je individualan, neko nema nikakvu reakciju, nekome prođe za par sati a nekome je potrebno i nekoliko dana.  

Rešenje je nekada veoma jednostavno i na dohvat ruke, samo ga mi često ne vidimo od silnih dnevnih obaveza i nedostatka vremena koje nam je potrebno da se posvetimo sebi i rešenju problema. Budite istrajni u svemu pa i u rešavanju svojih zdravstvenih problema.