Bolovi u zglobovima ruku i nogu – uzrok i lečenje

Bolovi u zglobovima su jako učestali u populaciji – razlozi njihovog nastanka su mnogobrojni, a bol može biti neugodan i sprečavati osobu u uspešnom obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kod starijih ljudi, bolovi u zglobovima su obično simptom osteoartritisa. Osteoartritis može zahvatiti jedan zglob, ili više njih.

Bolovi u zglobovima noge

Zglob kolena je najčešće povređivani zglob tela a pacijenti koji se javljaju lekaru zbog pojave bola u kolenu su uglavnom gojazni – zglob kolena prvi strada usled težine tela koju mora da nosi.

bol u zglobu ruke noge

Međutim, bol u zglobu kolena može biti uzrokovan i drugim razlozima.

Jedan od čestih uzroka jeste i zapaljenje tetiva – ukoliko je osoba povredila nogu u zglobu kolena, pa je bol prestao pa se opet vratio, to je obično znak zapaljenja. Zapaljenje tetiva obično ne daje crvenilo niti povišenu temperaturu.

Giht i pseudogiht – metaboličko oboljenje koje nastaje kao posledica povećanja mokraćne kiseline u krvi i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Giht je, takođe, relativno čest uzročnik bolova u zglobovima.

Trkačko koleno – karakteristika trkačkog kolena jeste bol pozadi i oko čašice zgloba kolena (medicinski: patele) a razlog tome je razmekšavanje hrskavice kolena različitog stepena.

Krvarenje u zglobu – obično se javlja nakon traumatske povrede kolena – u medicini se ovo stanje naziva hemartroza. Pored bola u zglobu kolena, javlja se i otečenost zgloba i povišena temperatura u predelu zgloba.

Od ređih uzroka, navode se:

  • prelom noge
  • reaktivni artritis – najčešće se javlja u periodu posle adolescencije, nakon preležane infekcije
  • psorijatični artritis – javlja se kod svake pete osobe sa psorijazom
  •  reumatoidni artritis – predstavlja hronično, progresivno, zapaljenjsko reumatsko oboljenje čiji uzrok još uvek nije dovoljno poznat.  Obično zahvata sitne zglobove šaka i stopala, mada u nekim slučajevima može zahvatiti i zglob kolena.

Virusi čiji simptom infekcije jesu bolovi u zglobovima jesu:

  • hepatitis
  • rubela

Sistemske bolesti koje mogu zahvatiti zglob kolena i izazvati bol jesu:

lupus eritematozus

Sklerodermija

Saznajte više>>>  Zašto se javlja bol u zglobovima i kakve su šanse za lečenje

Bolovi u zglobovima ruke

Bolovi u zglobovima ruke često onemogućavaju pokrete u zglobovima, tako da su mnoge dnevne aktivnosti otežane. Razlozi javljanja bola u zglobovima ruke su:

Tendonitis – zapaljenje tetiva koje prouzrokuje bol i otečen zglobove. Tendonitis se leči merama fizikalne terapije, a retko kad se preporučuje operacija.

Uganuće zgloba ruke – nastaje uglavnom slučajno, prilikom naglog pokreta u zglobu, u kućnim uslovima se može staviti led na otečeni zglob, otok i bol se brzo povlače

Sindrom karpalnog tunela – sindrom koji nastaje pritiskom na živac medijanus, u području karpalnog tunela a manifestuje se smanjenjem osećaja u šaci, jakim bolom u zglobu šake i peckanjem i trnjenjem ruke ( medicinski: parestezije) kao mišićnom slabošću u području šake i podlaktice. Simptomi se javljaju dok pacijent spava, pa ga iz sna budi snažan bol. Tegobe vremenom napreduju, a pritisak je sve veći. Dnevne aktivnosti kao što su sečenje hleba, otvaranje flaše, uvlačenje konca u iglu, biranje broja na telefonu, provociraju bol koji se pojačava.

– Artritis

– Dobroćudni tumori ( ganglionarne ciste )

– Prelomi

Bolovi u zglobovima u trudnoći

U trudnoći, javljaju se promene u organizmu koje prolaze čim se trudnoća završi. Jedna od tih promena jeste i pojava bola u zglobovima za vreme trudnoće. Osnovni uzrok pojave bolova u zglobovima jeste povećana telesna težina trudnice koja vrši pritisak na zglobove koji nisu sposobni da na sebi “drže” i trudnicu i fetus.

Pri kraju trudnoće, kada dođe vreme za sam čin porođaja, hormoni kreću intenzivno da se luče i dolazi do opuštanja zglobova karlice ( da bi porođaj bio što brži i lakši ), a to opuštanje se širi i na bliske zglobove, npr., zglob kolena.

Ukoliko trudnica ima već dijagnostikovani koštani poremećaj, onda bi tokom trudnoće morama da uzima preparate kako bi ojačala kosti i pripremila ih za teret koji će morati da nose.

Trudnicama se savetuju fizičke aktivnosti koje u velikoj meri ne oštećuju zglobove, kao što su pilates ili lagana šetnja.

Bolovi u zglobovima – lečenje

Uzimajući u vidu da je većina bolova u zglobovima samo privremena – pristupa se terapiji ublaživanja postojećih bolova. Prepisuju se lekovi iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova ( aspirin, ibuprofen ) ili naproksen. Nova generacija antiinflamatornih lekova, poznatiji kao COX2 inhibitori ( celkoksib ) su takođe dobar izbor u lečenju bolova u zglobovima. Jedini iz te grupe lekova koji se ne koristi jeste celebreks koji daje brojne neželjene efekte na srce, krvne sudove i i generalno deluje loše na kardiovaskularni sistem.

Ukoliko se jave bolovi bez prisustva otečenosti zglobova, onda se pacijentu može prepisati acetaminofen ( Tilenol ). Ovaj lek se nikako ne bi trebalo mešati sa alkoholom – povećana je verovatnoća od oštećenja jetre.

Ukoliko antiiflamatorni lekovi ne pomažu protiv bolova u zglobovima, lekar može prepisati lekove iz grupe opioda. Opiodi se nikako ne smeju uzimati na svoju ruku, već isključivo uz odobrenje nadležnog lekara. Opiodi mogu prouzrokovati pad koncentracije i probleme sa varenjem.

Lekovi koji takođe pomažu u otklanjanju simptoma kad su u pitanju bolovi u zglobovima  jesu mišićni relaksansi ( mogu se kombinovati sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima da bi povećali efekat dejstva ) kao i lekovi iz grupe antidepresiva i antiepileptika.

Kod lečenja artritisa, pomažu supstanca koja se izdvaja iz čili paprike – kapsaicin. Kapsaicin blokira prenošenje signala bola u mozak i stimuliše lučenje hormona endorfina koji blokira bol u zglobovima. Kapsaicin se koristi u vidu kreme. Alternativni lek koji se koristi umesto kapsaicina jeste krema sa metil salicilatom ( Ben gay ).

Ukoliko bolovi u zglobovima napreduju i ne povlače se nakon oralne i topikalne upotrebe lekova, mogu se davati injekcije sa steroidima ( koji se mogu kombinovati sa lokalnim anestetikom ). Ova injekcija se daje direktno u zglob na svakih tri do četiri meseci. Ove injekcije se najčešće prepisuju pacijentima koji boluju od artritisa, degenerativnih oboljenja zglovova ili zapaljenja tetiva. Što se ovakvog vida lečenja tiče, mogu se koristiti i uklanjanje tečnosti iz zglobne kapsule i injekcija hijalurona – hijaluron se posebno preporučuje pacijentima kod kojih se bolovi u zglobovima javljaju usled osteoartritisa.

U krajnjem slučaju, lekar može posavetovati operaciju kako bi se hirurškim putem eliminisao uzrok bola u zglobu.

Bolovi u zglobovima – prirodno lečenje

Iz prirode se mogu izdvojiti mnoge namirnice koje blagotvorno deluju protiv bolova u zglobovima. To su, zapravo, prirodni analgetici, koji utiču na uklanjanje bola i prenosa osećaja bola do mozga.

Kao provereni, stari narodni lek protiv bolova u zglobovima, koristi se želatin. Želatin se konzumira oralno, pomešan sa vodom koji je ostavljen da prenoći kako bi želatin nabubreo.

Na oboleli zglob možete stavljati obloge od listova koprive ili mazati ulje tamjana.

Možete napraviti sebi topli čaj od đumbira, breze, lovora ili mirođije – ovi čajevi će Vas u isto vreme opustiti a i uklonit bol koji osećate u zglobovima.

Takođe, u ishranu ubacite začin kurkumu – ova popularna biljka našla je svoje mesto i u lečenju obolelih zglobova.

Redovna fizička aktivnost i regulisanje telesne težine će, zapravo, možda i najviše doprineti umanjenju pritiska na zglobove i pojavu bola.

[icegram campaigns=”8788″]