Boražina (borač) uzgoj – čaj i ulje boražine kao lek

Boražina borač ili volujsko uvo (lat. Borago officinalis) je biljka, koja može porasti do 60 centimetara i više. Poreklom je sa istoka, a u istoriji je korišćena tokom rata, za hrabrost. Boražina ima lišće koje ukusom podseća na krastavac, a ono se može koristiti za pravljenje čaja i drugih pića, a njegovo plavo cveće se može ubaciti u salatu, za dekoraciju. Svi delovi biljke, osim korena, su ukusni i koriste se u kuhinji ili medicini.

Informacije o boražini

Iako se ne koristi tako često, poput majčine dušice ili bosiljka, boražina se uzgaja u kulinarske svrhe. Brzo raste jer je jednogodišnja biljka, a isto tako brzo će se proširiti u bašti i pojavljivati iz godine u godinu.

Boražina cveta u junu i julu, i tada se pojavljuje mali, lepi, plavi cvet. Borač bi bilo najbolje ubaciti u deo bašte gde uzgajate povrće, kako bi cvet privukao leptire i druge oprašivače. Ovalni listovi su dlakavi i grubi, a mogu narasti i do 15 centimetara. Boražina može narasti 30 centimetara  u širinu i postati pravi žbun.

borazina uzgoj

Boražina uzgoj

Za uzgoj boražine potrebno je samo malo baštenskog znanja. Uzgajanje boražine je moguće u bilo kojoj biljnoj ili cvetnoj bašti. Pripremite zemlju koja će biti ispunjena organskom materijom, neka bude dobro oceđena i srednje pH vrednosti. Ubacite semenke direktno u zemlju, nakon poslednjeg dana zime. Posadite semena direktno u baštu, 0,6-1,3 centimetra u zemlju, sa međusobnim razmakom od 30 centimetara. Ako sadite mlade biljke, koje su visoke 10-15 centimetara, neka koren bude na dubini oko 30 centimetara.

Sadnja boražine

Ako zasadite boražinu u bašti sa jagodama, one će privući pčele, što će poboljšati prinos voća. Boražina ima ograničenu upotrebu u kuhinji, ali se njegov cvet često koristi kao ukras. Tradicionalno, boražina se koristila za lečenje mnogih oboljenja, od žutice, do problema sa bubrezima. Upotreba u medicinske svrhe je sada prilično ograničena, ali se semena koriste kao prirodan izvor linolenske kiseline. Cvetovi boražine se koriste u potpuriju ili u konfekcionarstvu.

Boražina može dugo ostati u bašti, zato što sama izbacuje semenke u zemlju, iz kojih rastu nove biljke. Boražina nije zahtevna biljka i može rasti čak i na autoputu i đubrištu. Ukoliko ne želite da je gajite svake godine, uklonite cvetove pre nego što izbace semenke. Za uzgoj boražine vam je potrebno prostora u bašti.

Zanimljiva metoda za gajenje je da posejte semena na svake četiri nedelje i imaćete stalne cvetove. Lišće se može skinuti bilo kad i koristiti sveže. Osušeni listovi imaju malo karakterističnog ukusa, pa je najbolje konzumirati ih odmah nakon berbe. Ako uzgajate pčele, ostavite cvetove na boražini, jer med pravljen od ovih cvasti, ima odličan ukus.

Medicinska upotreba

Boražina se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema, poput depresije, problema sa varenjem, a čak pomaže i pri jačanju metabolizma. Biljka borač sadrži specifičnu sluz koja deluje blagotvorno na mnoge probleme sa disanjem. Lišće boražine ima diuretička svojstva, a cvetovi jačaju znojenje. Ulje semena boražine ima polinezasićene masti i koristi se za lečenje premenstrualnog sindroma, ekcema i reumatskih problema. Koristi se i za ublaženje stresa.

Ulje boražine

Ulje boražine se koristi za održavanje zdravlje i negu kože, a ponaša se i kao antiupalno esencijalno ulje. Saznajte više o ovom ulju iz teksta koji sledi.

ulje borazine

Ulje boražine se dobija iz semena boražine, koja sadrže gama linolensku kiselinu, esencijalnu masnu kiselinu koje telo pretvara u materije koje podsećaju na hormone, a zovu se prostaglandin E1 ILI PGE1. Za razliku od trans masti i zasićenih masti, PGE1 ima antiupalna svojstva koja stanjuju krv, šire krvne sudove i poboljšavaju zdravlje.

Ulje boražine se koristi kao lek i u ishrani još od vremena Rimskog carstva. Mnogo autora i pesnika opisuju borač biljku kao misterioznu, sa mnogo lekovitih svojstava, koja se nalaze u lišću, stabljici i njenim semenima. Danas se boražina uzgaja u komercijalne svrhe, zbog ulja koje je dobro za negu kože i drugih lekovitih svojstava.

Antiupalna svojstva

Skorija istraživanja potvrdila su da je ulje boražine dobro za upalu pluća i veći unos kiseonika. Korišćenje ulja može pomoći kod drugih upalnih problema poput upale kože, ekcema, suvoće kože, i slično.Takođe ovo ulje smanjuje svrab i lezije na koži kod beba.

Nega kože i ženski problemi

Kada se uzima kao dodatak ishrani, ulje boražine smanjuje starenje kože, suvoću, gruboću kože, a može izlečiti i psorijazu. Ono pomaže kod prevencije i lečenja nekoliko različitih „ženskih problema“ poput premenstrualnih simptoma (PMS-a), neplodnosti, endometrioze, valunga, grčeva tokom ovulacije, osetljivosti grudi, promena raspoloženja, simptoma menopauze i sličnih problema.

Čaj od boražine

Čaj od boražine je popularan širom sveta zahvaljujući uspavljujućim svojstvima. Zapravo, on ima mnogo lekovitih svojstava, a u nastavku teksta pročitajte za šta se sve koristi kao lek.

Priprema

Čaj od boražine se može napraviti od iseckanih listova i cvetova. U ¼ šolje iseckanih suvih listova i cvetova, sipajte ključalu vodu, do vrha šolje. Preklopite i ostavite 10-ak minuta. Procedite, pa dodajte med ukoliko želite. Vaš čaj od boražine je spreman za serviranje.

Upotreba čaja boražine

  • Ovaj čaj je poznat po tome što uklanja zamor
  • Dobar je za ublažavanje iritacije grla, suvog kašlja, bronhitisa, astme i simptoma prehlade
  • Sindrom nadraženih creva i gastritis, mogu se lečiti ovim čajem
  • Većina poremećaja urinarnog trakta se može lečiti pijenjem čaja boražine
  • Takođe, ovaj čaj pruža olakšanje od artritisa i reumatizma
  • Može se naneti lokalno, za lečenje osipa i čireva
  • Čaj je dobar za detoksikaciju organizma

Nuspojave

Ako se čaj ili sama biljka borač uzimaju u prevelikim količinama, mogu se pojaviti blage ili ozbiljne nuspojave. To mogu biti mučnina, nadraženje stomaka i taman urin.

Ako se uzima zajedno sa drugim biljkama, vitaminima ili lekovima, boražina može delovati uzajamno sa ovim suplementima i izazvati nuspojave. Osobe sa epilepsijom bi trebalo da konzumiraju boražinu sa dozom opreza. Njeno seme sadrži pirolizidne alkaloide koji izazivaju oštećenje jetre, pa od toga mogu požuteti koža i oči. Kod nekih ljudi, javlja se alergijska reakcija poput osećaja zatezanja u grudima, kože koja svrbi, osipa i otežanog disanja. Alergijske reakcije mogu izazvati oticanje lica, jezika i usana.

Trudnice i žene koje doje treba da izbegavaju boražinu, kako bi sprečile prevremeni porođaj.

Čaj od boražine je odličan za ublažavanje stresa i pomaže protiv nesanice. Ali, ukoliko osećate nemir i ne možete da zaspite, prestanite da pijete ovaj čaj.