Botoks za kosu postupak, upotreba, cena

Decenijama unazad žene koriste botoks kako bi prikrile posledice starenja. Tretman botoksom je brz i veoma učinkovit i ostavlja dugotrajne efekte na vašu kožu. Da li znate da i vaša kosa može da dobije potpuno isti efekat, bez igli i injekcija?

Ustvari, ova dva tretmana su veoma različiti. Pre svega, sam način na koji se tretman radi je potpuno drugačiji, kao i proizvodi koji se koriste u samim tretmanima. Botoks za lice je, zapravo, botulinum tipa A i do sada nije pronađen način da se ubrizgava bez injekcija. Tačnije, svi tretmani u ponudi koji se vrše bez injekija, nisu jednako efikasni kao botoks.

Sa druge strane, botoks (botox) za kosu je u osnovi mešavina ulja, kolagena, vitamina i prirodnih kiselina kakva je hijaluronska kiselina. Mogu se obavljati kod frizera, ali se lako i bezbedno mogu raditi i kod kuće. Zagarantovan efekat tretmana – botoks za kosu jeste oporavak i poboljšanje trenutnog stanja vaše kose.

Botoks za kosu – upotreba

Osnovni sastojak botoksa za kosu jeste keratin koji je „upakovan“ u razne serume i preparate kojima se tretman obavlja. Kod nas nije mnogo popularan, ali u inostranstvu botoks za kosu predstavlja jedan od neizostavnih tretmana gotovo svake žene.

Keratin je protein koji prirodno postoji u našoj kosi, koži i noktima, ali se njegova količina smanjuje s godinama. Njegova uloga je zaštita i regeneracija, a kada ga nema dovoljno u koži, kosi i noktima, pucaju, gube sjaj, vlas nema elastičnost i brzo i lako se oštećuje.

Botoks za kosu radi se na oštećenoj, suvoj i beživotnoj kosi kako bi joj se ponovo povratio sjaj, kvalitet i da bi bila bujnija. Tretman je dobio naziv  „botoks“, jer kosu čini mlađom i sprečava njeno starenje. Smatra se i da je dobar za kožu glave, jer sprečava nastanak peruti, a primećeno je i da može pomoći kod psorijaze.

Botoks za kosu posebno se preporučuje devojkama i ženama koje svakodnevno feniraju ili peglaju kosu i ženama sa farbanom kosom, odnosno onima čija je kosa oštećena čestom upotrebom hemikalija. Botoks popunjava rupe i neravnine u vlasima i direktno deluje na njih, čine ih punijim, pa samim tim dobijate na volumenu i bujnosti.

Botoks za kosu sprečava i da se kosa umrsi, čime ćete preduprediti kidanje i lomljenje kose češljanjem. Nakon tretmana, kosa je regenerisana, otpornija na oštećenja, ali i mekša i sjajnija. Tretmanom  joj se ujedno vraća snaga i jačina. Ostaće i zaštićena od atmosferskih uticaja, UV zračenja i zagađenja.

Botoks za kosu – postupak

Botoks za kosu je najbolje raditi u frizerskim salonima kod stručnih osoba. Sam tretman traje između sat i po vremena i dva sata, u zavisnosti od dužine i gustine kose i sastoji se iz tri dela.

Kosa se prvo našamponira šamponom za otvaranje dlake i opere. Zatim se ampule botoksa nanesu na kosu i ostave da odstoje određeno vreme, pa se kosa suši i pegla kako bi tretman dospeo duboko u dlaku.

Treći deo tretmana čini regenerativna maska za kosu koja treba da odstoji nekoliko minuta, zatim se ispira i fenira na ravno.

Feniranje na ravno preporučuje se i narednih nekoliko dana da bi se sprečilo lomljenje keratina čija je uloga da obnovi vlas i da se kosa ne bi oštetila.

 Botoks za kosu u kućnim uslovima

S obzirom na to da su preparti kojima se tretman – botoks za kosu – vrši dostupni u slobodnoj trgovini, može se raditi i kod kuće, ali nije preporučljivo, pogotovo ukoliko ste neiskusni. Trebalo bi da bar prvih nekoliko tretmana uradite u frizerskom salonu. Varijanta da tretman odradite kod kuće, svakako je ekonomičnija, ali zahteva stručnost.

Preparati za tretman obično dolaze u setu: ampula, špric (bez igle) i pakovanje za kosu.

Najpre operite kosu. Špricom iz pakovanja uzmite sadržaj ampule i nanesite na pramenove čiste i vlažne kose izbegavajući pritom kožu glave. Utrljati veoma dobro, pa naneti pakovanje za kosu. Opet dobro utrljati kako bi si pramenovi dobili jednako seruma i pakovanja i stavite kapu za farbanje, pa zagrevajte fenom oko 20 minuta. Nakon toga isperite i osušite. Bilo bi dobro kada bi se i u kućnim uslovima kosa prvo opeglala nakon sušenja i isfenirala na ravno. Feniranje kojim se oblikuju lokne moguće je najmanje nedelju dana posle tretmana -botoks za kosu.

Koliko postojan botoks za kosu?

Ne postoji tačno određeno trajanje samog tretmana. Fizeri smatraju da efekti mogu trajati između 2 i 4 meseca, odnosno između 10 i 20 pranja kose. To znači da će trajanje tretmana biti i manje ukoliko kosu perete češće. U proseku, botoks za kosu traje oko 15 pranja.

Može da se dogodi i da efekti traju manje od 10 pranja kose, ali u tom slučaju nikako ne treba ponoviti tretman, jer će se kosa „zasititi“ i neće imati isti efekat. Da bi se tretman ponovio, treba sačekati bar 10 pranja kose. U suprotnom, kosa može postati beživotnija i suvlja nego pre tretmana.

Nakon tretmana – botoks zakosu – kosu treba prati blagim šamponima, najbolje dečijim, bez parabena.

Cena botoksa za kosu

Cena botoksa za kosu može se kretati do 3000 dinara, ali se može naći i po znatno  nižim cenama. U cenu su uračunati preparati za sam tretman, kao i trud frizera. Tretman možete platiti i manje, jer frizerski saloni često nude akcije i popuste na ovaj tretman, a daleko ekonomičnija varijanta bila bi da ga odradite kod kuće.

Neželjeni efekti botoksa za kosu

Botoks za kosu nikako ne smeju raditi osobe koje su u drugom stanju, zbog velike koncentracije hemikalija. Takođe, ne preporučuje se osobama sa ozbiljnim oštećenjima kože glave, ali može imati povoljne efekte na psorijazu i otklanjanje peruti.

Još jedna loša strana je to što kosa postaje „zavisna“ od ovog tretmana i, ukoliko prestanete, može postati još beživotnija, suvlja i lošijeg kvaliteta nego što je bila pre tretmana.

Botoks tretman lica

Mada nose isti naziv, govorimo o dva potpuno različita tretmana. Botox tretman lica je skraćenica od Botulinum toksin koji se izoluje iz bakterije i nije štetan za ljude. Ubrizgava se putem injekcija i radi se isključivo u ordinacijama, nikako u kućnim uslovima.

Koristi se za sprečavanje nastanka bora oko očiju, usana, na čelu i između obrva. Tretman deluje tako što sprečava prenošenje nervnog impulsa na mišiće, čime se sprečava nastanak bora usled mimike. Za sada se može koristiti isključivo za bore nastale mimikom.

Jovana Branković