bozicno drvce gajenje

Božićna zvezda

Božićno drvce poznato i kao Božićna zvezda je izuzetno popularna praznična biljka koja predstavlja neizostavni deo božićnih dekoracija. U narednim redovima pružićemo vam kratak osvrt na istorijat ove ukrasne biljke i reći vam nešto više o njenom uzgoju i nezi.

Poinsettia ili Božićna zvezda je u vidu malog grma živopisnih listova koji mogu biti u različitim bojama. Ova biljka pripada familiji mlečika Euphorbiaceae, poreklo vodi iz Meksika.Posebnu lepotu ovoj srednjeameričkoj biljci daju jarko obojeni listovi grupisani u vidu brakteja, dok su cvetovi mali, žuti i u vidu gotovo neprimetnih pupoljaka.

bozicna zvezda uzgoj

Božićna zvezda nega

Božićno drvce zahteva negu ako želite da vam jarko crveni listovi ove biljke oplemenjuju životni prostor i nakon praznika. Nabavljenu biljku bi trebalo odmah smestiti u bizini prozora da bi upila što više sunčevih zraka. Da bi obezbedili što duže cvetanje iste, držite je podalje od hladnoće i promaje da ne bi došlo do sušenja listova.

Zalivanje Božićne zvezde se vrši jednom dnevno, ali ne preterujte sa količinom vode. Proverite da li na saksiji postoje mesta koja mogu propustiti suvišnu vodu. Vodni suficit će isušiti biljku i njeni listovi će uvenuti. Božićna zvezda uspeva na humidnim vlažnim područjima, tako da nije uputno gajenje na sušnim staništima.

Postoje određene činjenice koje bi trebalo imati na umu kada birate biljku. Opredelite se za biljku koja ima sitne žute centrirane cvetove i jarko obojene listove bez spoljnih znakova oštećenja. Ako primetite da brakteje počinju da gube boju, skratite stabljike tako da ne budu više od osam inča.

Božićna zvezda nije otrovna, mada mlečni sok biljke može dovesti do pojave iritacije i zapaljenja kože. Uz adekvatnu negu ove biljke, uživaćete u pogledu na njene jarke dekorativne cvetove tokom cele godine.

bozicno drvce gajenje

Istorijat

Božićna zvezda vodi poreklo sa područja Centralne Amerike. Mesto njenog izvornog porekla je u regiji Južnog Meksika pod naziv Taksko del Alarkon. Asteci su ovu prelepu biljku upadljive crvene boje koja može procvetati za par dana tokom zime nazvali kuetlaksočitl.Koristili su brakteje biljke za dobijanje purpurno crvene boje koja je imala primenu u bojenju tekstila i kozmetici, dok je mlečno beli sok dobijen iz biljke ima medicinsku primenu u lečenju groznice.

Činjenice

  • Ova biljka je stekla veliki ugled u svetu zbog lepote svojih intenzivno crvenih listova. Cvetovi su mali žuti i centralno pozicionirani.
  • Božićna zvezda poznata je i kao cvet plamenih listova ili jastogov cvet.
  • Asteci su upotrebljavali ovu biljku za dobijanje boja.
  • Cena biljke direktno je proporcionalna broju cvetova iste. Što je veći broj cvetova, viša je i cena biljke.
  • Postoji više stotina vrsta ove biljke, ali crvene božićne zvezde su najzastupljenije.
  • Godišnje se u Sjedinjenim američkim državama proda oko 65 000 000 božićnih zvezda, dok je pravi prodajni bum u decembru.
  • Ova biljna vrsta postoji u više različitih boja, poput crvene, ružičaste, bele, boje lososa, krem nijansi i boji kajsije. Takođe, postoje i neobične vrste mermeraste nijanse sa prelivima različitih boja.