bozikovina ziva ograda

Božikovina biljka ukras za svaku baštu – uzgoj i razmnožavanje

Božikovina biljka 

Uzgoj božikovine se preporučuje, pre svega, ljubiteljima žive ograde i lepog, dekorativnog žbunja.

Božikovina biljka (lat. Ilex aquifolium) jeste zimzeleni grm koji pripada porodici Aquifoliaceae, a odlikuje se znatno jakim, kožastim, manje ili više sjajnim, trnovitim lišćem. Ova biljka može narasti i do 5 metara u visinu. Božikovina, popularna živa ograda najbolje uspeva kada je smeštena u zasenčenim položajima, posebno ispod velikog drveća.

Božikovina je spororastuća vrsta koja zahteva sveže i plodno tlo, a može doživeti starost u do 300 godina. Dobro podnosi orezivanje, a ukoliko je to neophodno, orezivanje se može obaviti na kraju zime. Božikovina biljka takođe vrlo dobro podnosi mraz, osim par varijeteta koje ne tolerišu jaku i oštru zimu. Ukoliko gajite ovu biljku u hladnim regionima, preporučuje se planiranje zaštitnog prostora za zasade.

Neupadljivi cvetovi se pojavljuju u maju i junu, dok su plodovi ožikovine znatno efektni, u pitanju su jarko crvene ili žute bobice koje sazrevaju u septembru i ostaju na granama sve do marta. Morate znati da su plodovi božikovine otrovni i da izazivaju povraćanje i proliv kod ljudi.

 bozikovina slike

Uzgoj božikovine    

Najbolje vreme za sadnju božikovine je bilo u proleće ili jesen. Za gajenje božikovine, ovaj žbun možete saditi pojedinačno, ali i u grupama i od njih se može dobiti vrlo lepa, dekorativna živa ograda. Božikovina ima tu sposobnost da štiti od buke, tj. ublažava zvukove.

Kada je gajenje božikovine u pitanju, najbolja lokacija je dobro propusno, ali ne suvo, kao i blago kiselo zemljište, na punom suncu. Ova biljka je veoma tolerantna i dobro će rasti u hladu ili u suvom i močvarnom tlu. Ako uzgajate božikovinu zbog njenih bobica, morate imati na umu da većina sorti imaju i muške i ženske biljke, i da samo ženske biljke proizvode bobice. To znači da na mestu gde želite da zasadite božikovinu sa bobicama, moraćete da posadite žensku biljku i morate biti sigurni da je muška biljka zasađena u blizini.

bozikovina gajenje

Nega božikovine    

Kada je nega božikovine u pitanju, inicijalna briga o ovoj biljci nakon sadnje se ne razlikuje mnogo u odnosu na drugo grmlje. Novozasađeno grmlje treba zalivati svakodnevno tokom prve sedmice, zatim dva puta nedeljno u trajanju od mesec dana nakon toga i, ako posadite biljku u proleće, jednom nedeljno ostatak leta. Održavanje božikovine nakon što se ovo grmlje uspostavi je lako. Prihranjujte biljku jednom godišnje sa izbalansiranim đubrivom. Ona se ne treba zalivati u normalnim uslovima, ali ako se javi suša, trebalo bi joj priuštiti najmanje 5 cm vode nedeljno. Kada je uzgoj božikovine u pitanju, takođe pomaže da malčirate biljku oko njene baze da se pomogne zadržavanje vode u leto i ujednačavanje temperature zemljišta u zimskom periodu. Pravilna nega i uzgoj božikovine se takođe odnosi i na redovno orezivanje. Orezivanjem ovog žbunja će se osigurati da održi lepu, kompaktnu formu. Ako je vaša božikovina oštećena u toku zime od snega i vetra, možete uviti žbunje u jutu da ga zaštitite od vremenskih neprilika.

Razmnožavanje božikovine    

Božikovina biljka se rasprostranjuje uz pomoć svojih karakterističnih plodova, koje raznose ptice, a razmnožavanje može biti i vegetativno. Ovo grmlje se razmnožava poluzrelim reznicama ili semenom.

Reznice božikovine  usvrhe razmnožavanja je poželjno uzeti krajem meseca jula. Treba uzeti vršne reznice sa izdanaka iz tekuće sezone (proleća) i posaditi ih na otvorenom, i to “pod flašom”, tj. u senci. U mesecu oktobru će se već pojaviti korenčići, a biljka se zatim presađuje sledeće godine, i to u proleće. Za ožiljavanje joj je potrebno oko 8 sedmica, direktno u zemljištu, treba ih prekriti staklenim bocama ili teglama i pustiti da odstoje do kraja septembra, u hladu.