brazilski orah

Brazilski orah – namirnica najbogatija selenom i borac protiv upala

Brazilski orah – namirnica najbogatija selenom i borac protiv upala

Kao što znamo, korisna dejstva selena su brojna ali teško je obezbediti njegov svakodnevni unos kroz ishranu. Stoga, ako se mučite da dođete do ovog zdravog minerala, imamo pravu namirnicu za vas: brazilski orah.

Brazilski orah, kao izvor ovog hemijskog elementa, je namirnica br. 1 na planeti. Jedan do dva brazilska oraha dnevno mogu da zadovolje vaše potrebe – a imaju bolje dejstvo od suplementa – a osim toga održavaju zdrav nivo selena u vašem organizmu. Selen je od najveće važnosti za pravilno funkcionisanje organizma – od raspoloženja do upale.

brazilski orah

Iako ga svrstavaju u orašaste plodove, brazilski orah je zapravo seme drveta brazilskog oraha; spada u najveće drveće, može da dostigne visinu preko 60 metara, a raste u Amazoniji. Ovo drveće je neverovatno veliko – samo jedno stablo može da da više od 100 kg oraha godišnje.Sam orah liči na kokos i može da teži preko 2kg, sadrži 12 – 20 semenki koje se nalaze u delovima koji liče na kriške pomorandže, a koji se tokom berbe razdvajaju.

Brazilski orah je, pored drvene građe, jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Amazonije – izvozi se širom sveta u vrednosti od 50 miliona dolara. Ova vrsta je pod posebnom zaštitom i gaji se zbog izuzetnog ukusa i visokog sadržaja hranljivih materija, kao i zbog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. Brazilski orah se jede sirov ili blanširan; ima visok sadržaj proteina, vlakana, selena, vitamina B1, bakra i magnezijuma – osim što je najbolji hranljivi izvor selena, ima mnoga korisna dejstva na organizam i ukupno zdravlje.

5 zadivljujućih korisnih dejstava brazilskog oraha

brazilski orasi u ljusci

Brazilski orasi u ljusci

1. Brazilski orah deluje protiv upala

Brazilski orah je odličan za probleme sa upalama jer je fantastična antiinflamatorna namirnica. Brazilski orah, kao i drugi orašasti plodovi, sadrži elaginsku kiselinu. Zbog čega je ovo važno? Elaginska kiselina ima jako antiupalno dejstvo, a čak može da služi i kao neuroprotektor.

Još jedan važan antiinflamatorni agens u brazilskom orahu je selen, koji je od ogromne važnosti za borbu protiv upale u organizmu. Selen ima ulogu u antioksidativnim aktivnostima koje brane organizam od štetnih slobodnih radikala, kao i od upale. Ispitivanje iz 2012. je otkrilo da jedan brazilski orah dnevno može da poboljša antiimflamatorne i antioksidativne reakcije organizma. Tokom ispitivanja, 45 pacijenata je tokom tri meseca uzimalo po jedan brazilski orah dnevno. Nakon tri meseca svakodnevnog konzumiranja jednog brazilskog oraha, ne samo da su se poboljšali antiinflamatorne i antioksidativne reakcije organizma, već se popravio i nivo holesterola.

2. Brazilski orah je odličan u borbi protiv raka

Brazilski orah se nalazi na spisku namirnica „ubica raka“, a opet zahvaljujući visokom sadržaju elaginske kiseline i selena. Elaginska kiselina je, takođe, antimutagen i antikancerogen.

Međutim, selen, nutritivni mineral u tragovima, dokazano smanjuje i sprečava pojavu raka. U Kini, gde je visoka stopa obolelih od raka jednjaka i mali unos selena, sprovedeno je petogodišnje interventno nutritivno ipitivanje, na slučajnom uzorku. Rezultati su objavljeni u Žurnalu nacionalnog instituta za karcinom i pokazali su značajno visoku inverznu povezanost nivoa seruma selena sa pojavom raka jednjaka.

Mnogi stručnjaci za zdravlje veruju, a i neka ispitivanja to pokazuju,  da postoji moguća veza između toksičnog nivoa žive u organizmu i pojave raka. Neka ispitivanja na životinjama su pokazala da selen snižava toksični nivo žive, a to pomaže u borbi protiv karcinoma.

brazilski orascic

3. Brazilski orak podiže raspoloženje

Kako smo već rekli, brazilski orah, kao izvor selena, je namirnica br. 1 na planeti. Naučno je dokazano da selen popravlja raspoloženje i sprečava depresiju. Departman za psihologiju Univerziteta Svonsi u Velsu, sproveo je ispitivanje uticaja selena na depresiju, anksioznost i raspoloženje, a rezultati su objavljeni u publikaciji Biological Psychiatry. Ovo dvostruko-slepo ispitivanje obuhvatilo je 50 volontera kojima je davan placebo ili 100 mikrograma selena dnevno, a tri puta nedeljno, tokom pet nedelja, imali su zadatak da popune standardni POMS (Profile of Moods Stats) upitnik.

Prema razultatima, što je niži nivo selena u ishrani, to je više prijavljenih stanja anksioznosti, depresije i iscrpljenosti; nakon petonedeljne terapije selenom ova stanja su se manje javljala.

Kad smo kod dobrog raspoloženja, serotonin je ključni igrač. Ova moždana hemikalija zadovoljstva ne samo da reguliše raspoloženje, već ima i pozitivno dejstvo na spavanje i apetit. Istraživači univerziteta u Barseloni su otkrili da osobe nakon konzumiranja orašastih plodova, u koje spadaju brazilski orah, badem i orah, imaju viši nivo serotoninskih metabolita.

Sve ovo pokazuje da je brazilski orah odličan dodatak antidepresivnoj ishrani koja ima za cilj da popravi raspoloženje i stvori osećaj blagostanja.

4. Brazilski orah pobljšava zdravlje srca

U malim količinama, brazilski orah na zdrav način jača jedan od najvažnijih organa – srce. On sadrži selen, kalijum, kalcijum i magnezijum koji pomažu regulaciji krvnog pritiska, što ima direktan pozitivan efekat na zdravlje srca.

Brazilski orah je prirodno bogat mastima, ali uglavnom zdravim nezasićenim mastima. Nezasićene masti u brazilskom orahu mogu da povećaju nivo HDL holesterola (dobrog holesterola). Dobar nivo HDL holesterola štiti od infarkta i moždanog udara, dok nizak nivo HDL holesterola povećava rizik od dobijanja srčanih oboljenja.

5. Brazilski orah kontroliše rad štitne žlezde

Tiroidna žlezda kontroliše metabolizam, otkucaje srca i telesnu temperaturu. Sadržaj selena po gramu tkiva štitne žlezde je veći od bilo kog drugog organa. Selen je ključna komponenta molekula koji su neophodni organizmu da bi stvarao i koristio hormone štitne žlezde. Selen iz brazilskog oraha pomaže održavanju štitne žlezde u dobroj radnoj kondiciji  i dobar je za zdravlje.

Istraživanja pokazuju, a na osnovu brojnih ispitivanja, da postoji veza između metabolizma i nedostatka selena. Selen deluje kao katalizator u stvaranju aktivnih hormona štitne žlezde. 2015. u Brazilu je sprovedeno ispitivanje koje je pokazalo da su osobe sa nižim nivoom tiroidnog hormona T3 uspele da povećaju nivo selena pomoću brazilskog oraha, a što je bilo povezano sa poboljšanjem nivoa tiroidnog hormona kod pacijenata sa nižim nivoom T3.

Sve u svemu, selen iz brazilskog oraha deluje kao snažna zaštita štitne žlezde i reguliše stvaranje reaktivnog kiseonika unutar žlezde i štiti organizam od antitela koja mogu da prouzrokuju oboljenje štitne žlezde. Stoga, brazilski orah može da deluje kao prirodan lek za štitnu žlezdu i to zahvaljujući sadržaju selena.

Hranljive vrednosti brazilskog oraha i kalorije

Brazilski orah, poznat i kaoBertholletia excelsa, nalazi se na drvetu brazilskog oraha. U Brazilu je poznat kao „kesten iz Pare“. Drvo pripada porodici Lecythidaceae. Ova porodica drveća spada u  red Ericales, kome pripadaju i čaj, borovnica, persimon (kaki) i azaleja.

Hranljive vrednosti brazilskog oraha su impresivne. Porcija od 28,35g (jedna unca) suvog, neblanširanog brazilskog oraha sadrži:

 • 185 kalorija
 • 3,5g ugljenih hidrata
 • 4g proteina
 • 18,8g masti
 • 2.1g vlakana
 • 542 mikrograma selena (774% dnevnih potreba)
 • 106 miligrama magnezijuma (27% dnevnih potreba)
 • 0.5 miligrama bakra (25% dnevnih potreba)
 • 205 miligrama fosfora (20% dnevnih potreba)
 • 0,3 miligrama mangana (17% dnevnih potreba)
 • 0,2 miligrama vitamina B1 (12% dnevnih potreba)
 • 1.6 miligrama vitamina E (8% dnevnih potreba)
 • 1,1 miligram cinka (8% dnevnih potreba)
 • 45,2 miligrama kalcijuma (5% dnevnih potreba)
 • 186 miligrama kalijuma (5% dnevnih potreba)
 • 0,7 miligrama gvožđa (4% dnevnih potreba)

Doziranje

Kada govorimo o konzumiranju samog brazilskog oraha kao grickalice, jedan do šest dnevno je obično preporučena količina, mada su jedan ili dva i dovoljna i najbezbednija. Ne biste želeli da preterate sa brazilskim orahom zbog njegovog visokog sadržaja selena.

Istorijat brazilskog oraha i zanimljive činjenice

Brazilski orah je prava čudesna superhrana. Beru se u divljini, isključivo u kišnoj sezoni prašume. Neke oblasti u Brazilu, međutim, usled velike potražnje, počele su da osnivaju plantaže brazilskog oraha. U Brazilu je seča brazilskog oraha zakonom zabaranjena pa ih možete videti kao samonikle pored puteva ili u dvorištima u čitavoj Južnoj Americi. Ovo masivno drveće koje se diže u visinu, malo je preveliko za dvorište –  životni vek mu je od 500 do 800 godina!

Ulje oraha je takođe veoma popularan proizvod. Ulje brazilskog oraha je odličan prirodni ovlaživač za kožu celog tela, što ga čini savršenim prirodnim sastojkom za negu kože. Sadrži mnoge moćne minerale i vitamine, čak i kao seme, i odličan je za lečenje suve i oštećene kože. Ulje brazilskog oraha se tradicionalno koristi kao preliv za salate i za marinade u celoj Južnoj Americi.

Kako se koristi brazilski orah

Najbolje je da brazilski orah jedete sirov ili blanširan, mada se može peći i usoliti kao i većina orašastih plodova. Brazilski orah može biti i zaslađen i izmrvljen kao posip za deserte, a od njega možete praviti čak i puding, sos ili sir.

Mleko brazilskog oraha je jako hranljivo i ukusna je zamena za bademovo, sojino ili obično kravlje mleko. Međutim, sme da se koristi samo u malim količinama ili u retkim prilikama pa ne preterujte, zbog selena.

Brazilski orah se prodaje u ljusci ili očišćen. Tražite brazislki orah koji se nalazi u hermetičkim pakovanjima, koji je čitav i smeđe boje, a osim toga morate imati osećaj težine u ruci. Ne uzimajte ga ako je smežuran ili izmrvljen jer je možda već užegao i zaražen plesnima.

Brazilski orah je podložan brzom kvarenju pa ga kupujte u razumnim količinama. Najbolje je da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom, suvom mesto i da ga ne izlažete uticaju vlage ili sunčevog svetla. Ako ste kupili orah u ljusci, najbolje je da ga odmah očistite i uskladištite da ne bi trunuo unutar ljuske. Ceo orah možete čuvati u heremtički zatvorenoj amabalaži u frižideru; tako može da traje nekoliko meseci.

Recepti sa brazilskim orahom

Brazilski orah je svojevrsna poslastica ali se može koristiti i u raznim receptima. Možete od njega da napravite i domaće mleko. Mleko brazilskog oraha se veoma lako pravi, kremasto je i hranljivo.

Jednostavan recept za mleko od brazilskog oraha

SASTOJCI:

 • 250g brazilskog oraha
 • 900ml vode
 • jedna mahuna vanile
 • 2- 3  sirove datule bez koštica ili ½ kašike javorovog sirupa zbog slasti (nije obavezno, po želji)
 • 2 – 3 kašike cimeta ili kakao praha zbog dodatnog ukusa (nije obavezno, po želji)

IZRADA:

 1. Potopite brazilski orah i vanilu u vodu i ostavite 8 sati ili preko noći.
 2. Bacite vodu za potapanj, isperite orah i vanilu.
 3. Stavite orah i vanilu u blender i dodajte 900ml sveže, filtrirane vode i blendujte dok ne dobijete ujednačenu masu. Ako ste se odlučili za zaslađivače i dodatne ukuse, dodajte i njih zajedno sa orahom.
 4. Procedite mleko kroz gazu i uspite ga u staklenu teglu.
 5. Čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru.

Pulpu koja je ostala možete sačuvati i iskoristiti za keks, krekere ili humus.

Moguća neželjena dejstva i mere opreza

Moguće je da se predozirate brazilskim orahom i dođete u stuaciju da dobijete trovanje selenom. Simptomi uključuju dijareju, metalni ukus u ustima, mučninu, krte nokte, opadanje kose, kašalj i mnogo toga drugog. Ovo se događa kada pojedete previše brazilskog oraha odjednom ili uporno jedete više od propisanih dnevnih količina (1-6 oraha dnevno u zavisnosti od potrebe za selenom).

Prilično velika količina polinezasićenih masti u brazilskom orahu može izazvati brzo kvarenje oraha. Veoma je važno da ne jedete brazilski orah koji je užegao. Da biste izbegli kvarenje, kupujte manje količine pakovane u vakumiranim kesicama i čuvajte u frižideru.

Osobe alergične na orašaste plodove trebalo bi da vode računa. Premda je, tehnički gledano, u pitanju seme, karakteristike ove namirnice su slične orašastim plodovima pa bi moglo da dođe do štetnih alergijskih reakcija poput povraćanja i oticanja. Ako imate alergijsku reakciju na druge namirnice iz porodice Anacardiaceae, kao što su pistać, mango ili indijski orah, vodite računa pri konzumiranju brazilskog oraha.

Još par reči o brazislkom orahu

 • Brazilski orah, kao izvor selena, je namirnica br. 1 na planeti i odličan je u borbi protiv upala i još nekih bolesti.
 • Iako ga svrstavaju u orašaste plodove, brazilski orah je zapravo seme drveta brazilskog oraha; spada u najveće drveće, može da dostigne visinu preko 60 metara, a raste u Amazoniji. Brazilski orah je, pored drvene građe, jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Amazonije – izvozi se širom sveta u vrednosti od 50 miliona dolara.
 • Brazilski orah je odličan u borbi protiv upale, pobeđuje karcinom, pozitivno utiče na raspoloženje, poboljšava zdravlje srca i kontroliše zdravlje štitne žlezde.
 • Važno je ne preterivati sa unosom ovog oraha, jer previsok nivo selena može biti štetan. Brazilski orah se brzo kvari pa ga kupujte u razumnim količinama.