brza detoks dijeta

Brza detox dijeta sa limunom za čišćenje organizma i mršavljenje

Brza detox dijeta sa limunom podstiče čišćenje organizma od toksina i mršavljenje…

Poznato je da limun i njegov sok čine čuda u našem organizmu. Povoljno deluje na zdravlje celokupnog organizma, a može lečiti veliki broj bolesti. Upravo to lekovito svojstvo znali su još antički Grci i koristili su ga baš u te svrhe.

Stari Grci koristili su ga za lečenje zagnojenih rana, kako bi zaustavili krvarenje ortvorenih rana, ali i za lečenje skorbuta od koga su obolevali moreplovci. Zato su se, pre puta, uvek naoružavali veikim količinama limuna. Slično su Sicilijanci prepoznali njegovu moć u dezinfikvanju vode, što je, kasnije, moderna medicina potvrdila.

Osim što je dobra za organizam, ova biljka vam može pomoći i u detoksikaciji i to za veoma kratko vreme.

Detox dijeta (limun dijeta) – prednosti

Nutricionisti i dijetičari smatraju da limun sadrži upravo one supstance koje su potrebne za razgradnju masti, stoga pomažu mršavljenje. Ipak, ima i onih koji smatraju da je limun bolje koristiti za detoksikaciju, nego za mršavljenje.

brza detox dijeta

Limunska kiselina, osim razbijanja masti, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Takođe, pomaže varenje i reguliše nivo šećera u krvi.

Detox dijeta preporučuje se najviše osobama koje imaju višak kilograma i problem sa kožom, jer povoljno utiče i na kvalitet kože. Antioksidansi iz limuna deluju i kao dijuretik, pa ćete izbaciti i višak tečnosti iz organizma, ali mogu pomoći i u smanjivanju celulita.

Verovatno vam je poznato da nakon dijeta vaš imuni sistem oslabi, ali nakon detox dijete, zahvaljujući vitaminu C, mineralima, vlaknima, imunitet će vam biti jači, a organizam oslobođen štetnih toksina. Fosfor iz limuna će pomoći u borbi protiv gripa i prehlade, kalcijum jača zube i kosti, a gvožđe pozitivno deluje na krvnu sliku.

Unošenje limuna poboljšaće vašu koncentraiju, dati vam energiju i  bićete sigurni da unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Detox dijetom ćete poboljšati raspoloženje, sprečiti upale, osvežiti dah i eliminiati neprijatne mirise, ali je i odlična uz fizičku aktivnost, jer limun daje snagu i energiju mišićima. Smatra se da čisti krv,a preporučuje se i osobama koje pate od gihta, jer sprečava nagomilavanje mokraćne kiseline u zglobovima. Reguliše i pH vrednost u organizmu što može sprečiti mnogo bolesti koje nastaju usled velike kiselosti.

Detox dijeta – plan

Detox dijetu je najbolje držati u proleće, kada se tokom zime nakupe toksini u organizmu. Što se same ishrane tiče, nije potreban nikakav poseban način ishrane, ali je uvek bolje voditi računa o kalorijama, imati više malih obroka i izbaciti ili smanjiti beli hleb i testeninu. Najbolje je izbaciti  gazirana pića i alkohol ako je pored detoksikacije organizma vaš cilj i mršavljenje.

Detoksikaciska dijeta s limunom se lako sprovodi. U principu, tokom 14 dana je potrebno piti limunadu bez šećera i to sat vremena pre obroka. Limunov sok treba pripremiti na sledeći način:

 • Prvog dana iscedite 1 limun u 1 čašu vode.
 • Drugog dana iscedite 2 limuna u 2 čaše vode.
 • Trećeg dana iscedite 3 limuna u 3 čaše vode.
 • Četvrtog dana iscedite 4 limuna u 4 čaše vode.
 • Petog dana iscedite 5 limuna u 5 čaša vode.
 • Šestog dana iscedite 6 limuna u 6 čaša vode.
 • Sedmog dana iscedite 3 limuna i podelite u 10 čaša vode, pa zasladiti medom i piti tokom celog dana.
 • Osmog dana iscedite 6 limuna u 6 čaša vode.
 • Devetog dana iscedite 5 limuna u 5 čaša vode.
 • Desetog dana iscedite 4 limuna u 4 čaše vode.
 • Jedanaestog dana iscedite 3 limuna u 3 čaše vode.
 • Dvanaestog dana iscedite 2 limuna u 2 čaše vode.
 • Trinaestog dana iscedite 1 limun u 1 čašu vode.
 • Četrnaestog dana sok od 3 limuna podeliti u 10 čaša vode i zasladiti medom i piti tokom celog dana.

Sok od limuna najbolje je piti sat vremena pre doručka, ali ukoliko ne možete da popijete sve odjednom, možete ostaviti sok i piti tokom dana, ali uvek treba voditi računa da se pije sat pre obroka.

Iskustva pokazuju da se detox dijetom može izgubiti do 10 kilograma za dve nedelje, ali je njen efekat na čišćenje organizma daleko veći i bolji.

Nakon limunada dijete, kako je još zovu, primetićete i da vam se lice očistilo od akni, a koža izgleda svežije i mlađe.

Detox dijeta – varijacije

Kako je primećeno da limun igra veliku ulogu u detoksikaciji organizma i mršavljenju, napravljeno je nekoliko sličnih detoksikacijskih dijeta sa limunom, sa manjim ili većim razlikama.

Dijeta za čišćenje organizma sa limunom i javorovi sirupom je jedna od takvih. Naime, osnova dijete jeste da se 6 do 12 puta pije napitak od limunovog soka, sveže vode, praha čili papričice i javorovog sirupa. Brza detox dijeta zahteva i pripremu, te je neophodno da se dan pre detoksikacijske dijete popije čaj koji ima laksatino dejstvo, a svako jutro rastvor morske soli i vode da bi pomogla pražnjenje  creva.

Nakon detoks dijete, treba početi sa laganim supama i čorbama, voćem i povrćem, pa postepeno povećavati količinu hrane.

Detoksikacijska dijeta sa limunom može da se drži i tako što se ujutru, na prazan stomak, popije sok od jednog limuna sa vodom. Jedino što je dozvoljeno je da se zasladi sa kašičicom meda, a drži se 3,7 ili 14 dana u zavisnosti kakve efekte želite. Ishrana treba da bude lagana, puna minerala, vlakana i proteina. Nakon isteka maksimalnih 14 dana, može se ponoviti posle mesec dana, a najviše se može izgubiti 5 kilograma.

Nedostaci detox dijete

Sve detox dijete sa limunom imaju i određene nedostatke. Tokom dijete, usled dnevnog unosa kalorija manjeg od preporučenog, može se javiti glavobolja, vrtoglavica, umor, dijareja, mučnina i konstipacija. Sa druge strane, detoks dijeta čisti organizam, pa može doći do velikog pražnjenja creva i izbacivanja tečnosti.

Brza detoks dijeta može dugotrajnije smanjiti broj probiotičkih bakterija u crevima neophodnih za varenje i pravilno fnkcionisanje probavnog sistema.

Detox dijeta sa limunom može oštetiti želudačnu kiselinu, te se ne preporučuje osobama sa bilo kakvim problemima sa želucem.

Najčešće se na samom početku detoks dijete, kada počinje čišćenje organizma limunom, javljaju glavobolje, umor, malaksalost i mučnina, kao odgovor našeg organizma na izbacivanje otrovnih materija. Sa druge strane, koža može da počne preterano da se masti, usled izbacivanja toksina putem kože. Preporučuje se da se dijeta nastavi, jer simptomi prestaju vrlo brzo, ali ukoliko budu dugotrajniji, treba prekinuti.

Mali broj ljudi može da dobije ozbiljne mediciske probleme usled nedostatka vitamina. Tada se preporučuje da se dijeta za detoksikaciju odmah prekine.

Jovana Branković