Bubrezi u klasičnoj kineskoj medicini

Kineska tradicionalna medicina bubrege smatra najvažnijim organom u telu, u njima je sadržana jin i jang funkcija. Kod nas, srce je i dalje na prvom mestu, a o bubrezima se uglavnom razmišlja tek kada obole. Koliko su bubrezi važni dokazuje i priroda koja nam je podarila dva „pasulj asta” organa, bezbedno ušuškana sa obe strane kičmenog stuba. Zadaci koje danonoćno obavljaju su brojni i, što je najznačajnije, od životne važnosti. Jer, kad otkazu bubrezi, svi organi gube ravnotežu, što može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Bubrezi su uz jetru i mozak, u funkcionalnom smi slu, jedan od najkomleksnijih organa. Nekada se i smatralo da je njihova najvažnija funkcije detoksikacija organizma, odnosno izlučivanje ras padnih produkata metabolizma i toksina koji se svakodnevno stavaraju. Međutim, pored ove, bubrezi imaju još brojne značajne zadatke.

ZNAČAJ Bubrezi održavaju bilans tečnosti u telu što predstavlja jednu od važnijih homeostaza
ravnoteža) u organizmu. U zavisnosti od potreba organizma za tečnošću bubrezi menjaju količinu mokraće koju izlučuju kako bi se sve ostale funkcije nesmetano obavljele. Osim toga utiču i na ravnotežu elektrolita, pre svega natrijuma i kalijuma, jer ukoliko se njihova koncentracija poremeti automatski se javljaju poremećaji u radu srca, krvni pritisak iskače iz dozvoljenih granica ih, zbog manjka natrijuma, dolazi do otoka (edema) unutar ćelija.
Bubrezi u značajnoj meri doprinose očuvanju pH vrednosti krvi i ostalih tečnosti u organizmu u dozvoljenom rasponu od 7,35 do 7,45. Poremećaj acidobazne ravnoteže koji se dešavaju kod ozbiljne disfunkcije bubrega, dovode do niza poremećaja, čak i sa smrtnim ishodom.

Najbolja prevencija za očuvanje funkcije bubrega su redovne kontrole urina, kreatinina u krvi i pregled ultrazvukom.
– Nažalost ne postoji registar obolelih od bubrežnih bolesti, već samo onih koji su u terminalnom stadijumu, odnosno na dijakzi. Trenutno u Srbiji ima oko 4.500 pacijenata na peritonealnoj ih hemodijalizi, a godišnje se registruje do 120 novih slučajeva na milion stanovnika.
Ovaj procenatje na nivou evropskog, s tim daje kod nas prisutna i bolest poznata kao balkanska endemska nefropatija (bolest slična upali bubrega),koja u velikoj meri učestvuje u procentu obolelih. Nepoznate je etiologije, a javlja se lokalno u nekim, mestima duž shvova velikih reka Dunava, Save, Morave, i drugih. Bolest sporo napreduje, bez tegoba, tako da se pacijenti javljaju već u poodmaklom stadijumu bolesti. Iako nema istraživanja koja bi potvrdila daje procenat obolelih od ove bolesti manji od kako je poboljšano vodosnabdevanje u krajevima pogođenim ovom bolešću, izveštaji sa terena koje dobijamo ukazuju daje procenat novoobolelih značajno manji.

Bubrezi su u kineskoj medicini, „palata vode i vatre,” primarni izvor energije našeg tela, toplote, seksualnosti… U njima je skladištem nasledena energija od naših roditelja.Osnovna funkcija bubrega je kontrola distribucije tečnosti po organizmu. Po kineskoj tradicionalnoj medicini, bubrezi su najvažniji ljudski organ. U njima je sadržana jin i jang funkcija. Jin funkcija podmazuje i vlazi organe, jang funkcija zagreva telo. Treća funkcija bubrega je endokrina. Sa gledišta kineske tradicionalne medicine, nedostatak bubrežne energije ukazuje na loš rad svih organa.
Nedostatak te energije dovodi do lošije proizvodnje sperme kod muškaraca, nesposobnost produžetka vrste, kod žena sterihtet, slabost kostiju, kod dece zaostajanje u rastu, loše pamćenje.

Bubrezi kontrolišu i slušne funkcije, stvaraju koštanu srž, kičmenu moždinu, upravljaju kostima. Nedostatak bubrežne energije dovodi do narušenog sluha, šuma u ušima i do gluvoće. Ako su bubrezi zdravi, sva oboljenja čoveka su izlečiva.
Ako se jave bubrežne bolesti i sva druga l oboljenja su veoma složena za lečenje.
Neki od simptoma disbalansa bubrežne funkcije po kineskoj medicini su problemi sa kostima, naročito kolenima, lumbalnim delom leđa, zubima, opadanjem kose, prevremenim starenjem, dolazi do smanjenja funkcije slušnog aparata (zvukovi u uhu, postepeno opadanje sluha ..).Dolazi do urinarne, seksualne, reproduktivne neravnoteže, jakih strahova i nesigurnosti.

KINESKI SAVET

Žene – moraju da vode računa da piju dovoljno tečnosti, pravilno se utopljavaju, naročito donji deo tela i na vreme otklone probleme sa zatvorom, jer to može da dovede do bakterijske infekcije koja negativno utiče na zdravlje bubrega.

Muškarci- treba da čuvaju zdravije prostate, naročito posle 50. godine, da izbegavaju sedenje u mokrom kupaćem kostimu, smanje kafu i alkohol i da redovno kontrohšu tumor marker prostate – PSA.