Bubrežni kamen prirodno lečenje lekovitim biljem – čaj

LEČENJE LEKOVITIM BILJKAMA

Lekovite biljke su jedan od najznačajnijih tretmana kod kamena u bubregu. Većina bubrežnih problema se odnosi na smanjenje ili inhibicuju bubrežnog filtriranja zbog čega nam biljke mogu biti od koristi. Iako se kaže da je svaka biljka diuretska(stimuliše stvaranje urina), očigledno je da postoje neke biljke koje su naročito diuretske (smanjuju količinu kalcijuma koji se izbacuje mokraćom), dok druge imaju sekundarnu ulogu. Ovaj nespecifični diuretski efekat lekovitih biljaka je svojstven uglavnom kod svih proizvoda (namirnica ili lekovitih biljaka) iz carstva biljaka, dok naprotiv životinjska ćelija ima visok sadržaj natrijuma, koji zaustavlja pročišćavanje bubrega i pomaže zaustavljanje tečnosti u biljnoj ćeliji imamo visok sadržaj kalijuma, koji ima i suprotan efekat jer stimuliše diurezu.
Ako svemu tome dodamo da se, u većini slučajeva, mešavine lekovitih biljaka koriste u vidu čajeva (sa vodom), sasvim je očigledan još jedan nje razlog zašto je većina preparata u fito terapiji diuretskog tipa. Dakle, čajevi su jedan od najboljih sistema za veći unos vode kod onih osoba koje nemaju naviku da je piju.
• Biljke koje opuštaju mišiće. Poznate su takođe kao ‘spazmolitici’, izazivaju ublažavanje mišićnog spazma.
Kada imamo zaglavljen i bolan kamen, najbolje je koristiti neki lek koji će nam omogućiti da povećamo veličinu mokraćnih kanala kako bismo olakšali njegovo spuštanje i izbacivanje. Prva biljka na koju treba da računamo jeste bez sumnje kamilica (Anthemis nobilis ili Matricaria chamomilla), koja treba da se pije topla i u kratkim gutljajima.
• Biljke bogate antrakinozom. Ova vrsta biljaka se obično koristi kao laksativ, ali u smanjenim dozama podstiče izbacivanje mokraćne kiseline putem urina, povećavajući, osim toga, njihovu rastvorljivost i omogućavajući na određeni način početak razlaganja kamenja koje sadrži urate.
Radi se o već isprobanom efektu sa colchicom (Colchicum autumnale), lekom koji se koristi u ortodoksnoj medicini pri klasičnom lečenju gihta, a koji u povećanoj dozi izaziva dijareju. Zanimljivo je da je mehanizam delovanja colchica različit, s obzirom da ne sadrži ove antrakinoze, a njegovi sekundarni efekti su isti. Među biljkama koje su bogate antrakinozama nalaze se biljke iz porodice rabarbare, poput rapontika (Rheum raponticum) ili obične rabarbare (Rheum officinale), porodice aloje, kao što je aloja barbata (Aloe barbata), aloje (Aloe vera), biljke iz roda Rhamnus, među kojima je kora grma Rhamus (Rhamus purshiana),kora frangule (Rhamnus frangula) ili pasji dren (Rhamnus catharicus), i biljke iz familije kasija, poput sene (Cassia fistula) ili Canafistula (Cassia grandis). Još jedna biljka bogata antrakinozama je broć, koji intenzivno boji mokraću zbog visoke koncentracije alizarina. Dakle, doza broća treba da bude prilično povećana da bi obojila mokraću u intenzivnocrvenu boju, pigment koji se ranije koristio kod pravljenja farbi. Izgleda da koren broća ima antispazmatično dejstvo koje podstiče pozitivan razvoj bolesti.
• Biljke koje se koriste za ublažavanje upale. Ovde je najznačajnije koristiti divlji kesten (Aesculus hippocastanum) zbog aktivnog principa aescina, koji se koristi u ortodoksnoj medicini kao odlično antiedematozno sredstvo. Veoma su korisni i čaj i prašak od divljeg kestena, kao i lokalno nanošenje kreme koja je bogata aescinom, a izdaje se na lekarski recept.
• Biljke koje smanjuju izbacivanje kalcijuma. Postoje studije koje su dokazale da određene biljke smanjuju izbacivanje kalcijuma iz urina, biljke koje će biti značajne u prevenciji kamena, ali ne i u lečenju akutnog napada. Među njima je veoma ukusni šipak (Rosa canina), plod šumske ili planinske ruže, koji se u zemljama centralne Evrope, pored kamilice, redovno koristi za spremanje čajeva. Druga studija pokazuje da sok od brusnice (Vaccinium mvrtillus), takođe bogat vitaminom C, ima slične efekte.

Čaj protiv bubrežnog kamena

Sastojci
30 g maslačka (Tarcvcacum dens-leonis)
25 g kamilice (Anthemis nobilis)
35 g zlatnice (Solidago virgaurea)
15 g ribizle (Rubia tinctorum)

Priprema
Staviti dve kašičice
mešavine u infuziju.
Piti između četiri i
šest šolja dnevno.

Međutim, ne može da joj se pripiše ublažavanje izbacivanja kalcijuma iz urina jer je dokazano da osobe koje piju velike količine ovog vitamina (u sintetičkom obliku) upravo imaju više mogućnosti da dobiju kamenje kalcijumskog tipa, zbog povećanog izlučivanja ovog elementa putem
urina.
• Diuretske biljke. Diuretske biljke nam služe kao prevencija i za lečenje bubrežnog napada. Međutim, treba biti oprezan prilikom uzimanja diuretskih biljaka, jer ukoliko se dogodi da je napad jak, može da ošteti bubrege i tako pogorša stanje. Možda je jedna od najjednostavnijih diuretskih biljaka maslačak (Taraxacum dens-leonis), koji se u klasičnoj medicini koristio kao prirodni lek za čišćenje bubrega i jetre. Da bismo pripremili blagi jutarnji čaj, stavimo dve-tri kašičice suve biljke u pola litra vode, da provri, poklopimo i ostavimo da stoji oko petnaest minuta. Tome kasnije dodajemo litar vode da bi se dobila naznačena količina od litar i po.
Takođe se preporučuje upotreba zlatnice (Solidago virgaurea), koja ima diuretsko svojstvo, a koja se pije tako što se na jednu solju vode stavlja jedna ili dve kesice.
Druga diuretska biljka koje se koristi, ali sa mnogo jačim diuretskim svojstvom, jeste močvarna preslica (Equisetum arvense), ili kukuruzna svila (Zea mavs).