akne na ledjima lecenje

Bubuljice i akne na leđima uzrok i uklanjanje

Kako se otarasiti akni na leđima?

Akne i bubuljice se ne javljaju samo na licu. Kod nekih osoba, one mogu biti mnogo rasprostranjenije i mogu zahvatati veće površine kože. Osim na licu, akne se obično javljaju na leđima, srednjem delu torza, vratu, ramenima i nadlakticama. Mnogo je ljudi kojima bubuljice, osim na licu, izbijaju i na drugim delovima tela.

Pojava akni i bubuljica često je naglog i neočekivanog karaktera. Možete se ujutru probuditi i u ogledalu spaziti pravu eksploziju akni na nosu ili bradi ili pak jednim nehajnim okretom uočiti more bubuljica na leđima, pri tom će svaki pritisak na iste dovesti do pojave znatnog bola.

Akne i bubuljice predstavljaju kožno oboljenje koje se razvija pod uticajem upaljenih tačaka na koži. Akne na leđima avljaju se kao posledica zapušavanja lojnih žlezda koje omogućavaju hidriranje kože. Višak sebuma i odumrlih ćelijskih slojeva u kombinaciji sa razvojem bakterija dovode do zakrčenja lojnih žlezda i upalnog procesa, tj. pojave akni. Bez obzira na opšte poznato grupisanje na bubuljice, akne, bele i crne mitesere, akne na leđima se mogu podeliti u dve osnovne grupe:

Akne vulgaris najzastupljenija forma akni. Ispoljavaju se u vidu svetlih i tamnih mitesera.

Cistične akne koje predstavljaju teži oblik akni, nastaju kao posledica zapušenja duboko unutar folikula dlake.

Manifestuju se u vidu crvenih čvoruga, fistula, čvorića i cista na koži. Cistične akne na leđima mogu izazvati znatne bolove i ožiljke nakon povlačenja.

bubuljice na ledjima

Akne obično pogađaju tinejdžere usled hormonalnih promena koje se odvijaju u njihovim organizmima, dovodeći do hiperprodukcije sebuma. Većina tinejdžera vremenom prevaziđe probleme sa aknama, dok se kod odraslih mogu javiti nagli napadi akni, a posebno kod žena u predmenstrualnom periodu.

Akne se formiraju na delovima tela gde su prisutne lojne žlezde. Akne u oko 92% slučajeva pogađaju facijalnu regiju.Akne na ledjima, ramenima i grudima čine sledeće problematično područje sa 60% obolelih.

Ko ima akne na leđima?

Akne na leđima su uobičajene za one osobe koje pate od upala kože.

Akne na leđima i telu javljaju se kod muškaraca i žena, tinejdžera i odraslih. Bilo kako bilo, upale kože tela su mnogo uobičajenije i ozbiljnije kod muškaraca.

Po pravilu, do izbijanja dolazi prvo na licu. Kako upala kože napreduje u obimu i ozbiljnosti, počinje da utiče i na druge delove tela. Neće svi sa aknama na licu dobiti i akne na telu, a opet, oni sa aknama na telu, gotovo po pravilu, imaju i akne na licu.

cisticne akne na ledjima

Šta izaziva pojavu akni na ledjima i telu?

Okidači za akne na leđima su isti kao i oni koji izazivaju njihovo izbijanje na licu: preterana aktivnost lojnih žlezda, mnogo mrtvih ćelija kože i razmonožavanje mikroorganizama koji izazivaju pojavu akni. Masnoća i mrtve ćelije kože bivaju zarobljeni unutar folikula, ili pore, i stvaraju čep. Ovaj čep se pretvara u bubuljicu koja će buknuti ako je napadnu mikrobi.

Akne tela se pretežno javljaju na leđima i srednjem delu torza. Kao i u slučaju lica, ove regije imaju više lojnih žlezda pa su folikuli skloniji začepljenju usled preobilnog lučenja masnoće i mnoštva mrtvih ćelija kože.   

Nije neuobičajeno da određena vrsta odeće ili neki njeni delovi izazovu upalu kože tela. Takođe, pojedini odevni predmeti mogu da nadražeakne na leđima. Trenje ili pritisak mogu pogoršati stanje već ugroženih folikula i tako ido još većeg izbijanja akni. Najbolje je izbegavati uzročnike iritacije kada nameravate da lečite akne na leđima. Izvori kontakta sa kožom su: 

 • uske haljine
 • okovratnici
 • rančevi
 • torbe koje se nose na ramenu
 • neke vrste sportske opreme i štitnika.

Srdnjoškolci, pre svih, trebalo bi da koriste ručne školske torbe, umesto velikih rančeva.

Saznajte više>>> Med i cimet protiv akni

Znoj može da pogorša akne na leđima. Da bi njegovo štetno dejstvo bilo što manje, tuširajte se u najkraćem mogućem vremenu nakon vežbi. Trudite se da ne ribate kožu, čak ni lufa sunđerom ili pufnom za kupanje. Imajte na umu da se morate kloniti struganja kože. Detaljno, a ipak nežno čišćenje – najbolje salicilnim pilingom za telo – delotvornije je od temeljitog ribanja.

akne na ledjima

Vrste bubuljica na leđima

U ranice koje izbijaju na koži leđa spadaju:

 • Beli miteseri: To su zapravo zatvoreni komedoni, a stvaraju se kada zapušeni folikul ostane zatvoren, stvarajući beli čvorić ispod kože.
 • Začepljene pore: Kada se zapušeni folikul nalazi na površini kože i otvoren je, formira se miteser, zapravo otvoreni komedon. Crna tačka na vrhu mitesera se javlja kada loj dođe u kontakt sa vazduhom, a ne zato što je nečistoća ispunila folikul.
 • Papule: Na oštećenoj koži mogu da se pojave mali ružičasti čvorići koji su osetljivi na dodir, a koji se zovu papule.
 • Pustule: Poznate su i kao gnojnice, a zapravo su papule koje su u osnovi crvene i ispunjene belim ili žutim sadržajem.
 • Lojne ciste: Poznate su i kao ateromi, a nastaju začepljenjem kanala lojne žlezde koje dovodi do otoka folikula i formiranja otvrdle izbočine ispod kože.
 • Plikovi: Rana je veća, ispunjena tečnošću, izuzetno bolna i može da ostavi ožiljak na koži.

Akne na leđima predstavljaju teži oblik akni, i praćene su pojavom znatnih bolova, ožiljaka i osećajem nelagode zbog prisustva istih. U narednim redovima saznaćete nešto više o potencijalnim uzrocima za pojavu akni na ledjima i sredstvima borbe protiv njih.

akne na ledjima lecenje

Akne na leđima uzrok

Iako još uvek nije razjašnjen tačan uzrok zbog kog se javljaju akne na leđima, smatra se da je jedan od osnovnih faktora prirodna sklonost ka pojavi istih.

Takođe, hormonalna variranja mogu biti jedan od vodećih činilaca, naime, u pubertetskom periodu dolazi do porasta niova androgenih hormona, estrogena ili testosterona koji utiču na prekomernu aktivnost lojnih žlezda i produkciju sebuma. Folikuli se ne mogu izboriti sa prekomernom proizvodnjom sebuma, što uzrokuje pojavu zapušenih pora. Kod odraslih žena može doći do naglog razvoja akni tokom predmenstrualnog perioda usled hormonalnih promena koje se tada odigravaju.

Nasledni faktor može biti od značaja u formiranju akni. U slučaju da je jedan od roditelja patio od akni, imaćete veću sklonost ka hiperprodukciji sebuma i zapušavanju pora koji rezultiraju pojavom akni na raznim delovima tela pa i akni na leđima.

Akne na leđima lečenje

Tretmani u kućnoj režiji u pojedinim slučajevima mogu pomoći u ublažavanju akni na leđima. Neki „recepti“ za rešavanje problema koje izazivaju akne na leđima predstavljaju deo narodne tradicije i običaja stoga se ne mogu smatrati lekovima u punom smislu te reči.

Sunčeva svetlost. Ukoliko su vam se pojavile akne na leđima, klonite se solarijuma. Još uvek nije dokazano da sunčeva svetlost može umanjiti prisustvo bubuljica, a utvrđeni štetni uticaj štetnih UV zraka na pojavu raka kože i starenja iste govore da ipak nije uputno izlagati se sunčevoj svetlosti.

Preterana higijena kože. Akne na leđima nisu posledica nečiste kože, stoga nema potrebe za prečestim pranjem. Upotrebljavajte blagi sapun za čišćenje viška sebuma i mrtvih ćelija kože.

Istiskanje bubuljica predstavlja naizgled jednostavan i bezazlen način uklanjanja akni, ali može dovesti do razvoja upalnih procesa i uzrokovati formiranje dubljih gnojnih slojeva pod kožom.

Kako da se brzo rešite akni na leđima na prirodan način kod kuće

Akne na leđima ne samo da su bolne i izazivaju probleme sa položajem tela, zbog trenja usled odeće ili rančeva koje nosite, već će za sobom ostaviti i grozne ožiljke. Iz tog razloga bi trebalo da se pobrinete za njih u najranijoj fazi, kako ne bi imale dovoljno vremena da se duboko ukorene i ostave ožiljke.

Uprkos tome što se i ožiljaka možete osloboditi pomoću kućnih lekova, izgleda pametnije da se spreči ekspanzija samih bubuljica, kako ne bi bilo potrebno i dodatno lečenje ožiljaka. Ovo su neki od zaista efikasnih načina koji će vam pomoći da se oslobodite akni na leđima.

Morska so

Morska so vas može osloboditi akni. I pored tog što postoji jako malo istraživanja o tome zašto je morska so tako dobra za lečenje bubuljica na leđima, jedan od razloga može biti i to što ona uspešno sprečava razvoj bakterija. Osim toga, so isušuje kožu tako što upija masnoću koja izaziva pojavu akni na leđima.

Osobe koje je koriste kao rešenje problema sa aknama, hvale je zbog brzog i uspešnog delovanja. Bez obzira na to u kom trenutku ćete se odlučiti za korišćenje soli protiv bubuljica na leđima, koristite uvek morsku a ne kuhinjsku so jer ova potonja sadrži jod koji može da pogorša upalu kože.

Uputstvo:

 • Dodajte morsku so u vodu za kupanje.
 • Ostanite u kadi 20-30 minuta.
 • Nakon kupanja samo osušite kožu.
 • Ako je vaša koža sklona sušenju, nanesite hidrirajući losion.

Beleška: Ako imate baš mnogo akni na leđima, primenjujte ovaj postupak dva puta dnevno, mada je jednom obično dovoljno. Ako vaša koža reaguje na ovaj tretman, rezultate ćete videti za nedelju dana.

Kupka od ovsa

Ovas ima blagotvorno dejstvo na sve tipove kože – suvu, glatku i ostarelu. Dobar je za kožu sklonu aknama jer uklanja prekomernu masnoću i nečistoću, a osim toga otvara pore. Kada nema masnoće i mrtvih ćelija, koža se obnavlja i postaje vlažna.

Kupka od ovsa će vas osloboditi kako od akni, tako i od ožiljaka od istih. Evo kako ćete pripremiti kupku od ovsa protiv upale kože leđa.

Uputstvo:

Način br. 1

 • Sameljite ovsene pahuljice.
 • Mlevene pahuljice dobro pomešajte sa toplom vodom u kadi. Ako pahuljice nisu dobro samlevene, potonuće na dno kade.

Način br. 2

 • Stavite ovsene pahuljice u čarapu i vežite je.
 • Čarapu sa ovsenim pahuljicama potopite u vodu za kupanje. Dok ležite u kadi, gnječite pahuljice u čarapi kako bi ovas ispustio sok koji će se pomešati sa vodom.

Bez obzira na način pripreme kupke, provedite u kadi 20 minuta.

Beleška: Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno pa će koža tela biti lepo hidrirana i bez upala.

Soda bikarbona

Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona deluje kao piling. Pored toga, otvara pore i uklanja mrtve slojeve kože. Takođe, kontroliše pH kože, ublažuje upalu i ima germicidno dejstvo. Svako od pomenutih svojstava, čini je sjajnim prirodnim lekomza bubuljice na ledjima.

Uputstvo:

 • Napravite pastu od 3-4 kašike sode bikarbone i malo vode i nanesite je na kožu. Isperite pastu nakon nekoliko minuta.
 • Isto tako, možete pomešati sodu bikarbonu, mleveni cimet, limunov sok i med.

Beleška: Masku od bikarbone sode koristite više puta nedeljno, ukoliko želite brze rezultate.

Jabukovo sirće

Kao što možda znate, jabukovo sirće je fantastično za organizam. Može vam pomoći i da se rešite akni na leđima. Deluje tako što održava ravnotežu pH kože koja je poremećena tokom upale. Jabukovo sirće je antibakterik i ima ublažujuće dejstvo pa je stoga među najboljim kućnim lekovima za aknena leđima ali I drugim delovima tela.

Trebalo bi svakodnevno da pijete čašu vode pomešane sa 1-2 kašike jabukovog sirćeta. Možete napraviti i tonik od jabukovog sirćeta koji ćete ciljano nanositi na delove leđa zahvaćene aknama.

Uputstvo:

 • Pomešajte jabukovo sirće i vodu.
 • Mešavinu sipajte u flašu sa raspršivačem.
 • Dobro naprskajte leđa pre odlaska na spavanje.
 • Možete ga nanositi kad god želite. Samo sačekajte 20 minuta pre nego što ga isperete.
 • Flašu sa mešavinom čuvajte u frižideru kako bi hladili akne.
 • Ovaj tonik možete naneti i komadićem vate na upaljene delove kože.

Beleška:  Ako želite brze rezultate, koristite jabukovo sirće 2-3 puta nedeljno.

Limunov sok

Kiselost limuna može biti od velike pomoćikad se leče akne na leđima. Limunov sok uklanja nečistoću nakupljenu u porama i reguliše lučenje masnoće. Možete ga koristiti svakodnevno, osim u slučaju da vam previše isušuje kožu; ako je to slučaj, koristite ga par puta nedeljno.

Uputstvo:

Utrljajte krišku limuna na akne na leđima i ostavite da deluje nekoliko sati pre nego što isperete kožu.

Beleška: Limunov sok možete pomešati sa ružinom vodom (u jednakim delovima) i mešavinu koristiti za čišćenje zahvaćenih površina.

Med

Ako vam se ne dopada ideja sa ovsenom kupkom, postoji još jedan način za nanošenje žitarica na kožu leđa. Možete napraviti domaću masku od mešavine ovsa i meda. Žitarice će očistiti prekomernu masnoću i nečistoću, a med će delovati antibakterijski i umirujiće bubuljice na leđima. Antibakterijsko dejstvo meda bori se protiv mikroba i upale kože, a umirujuće dejstvo protiv crvenila i otoka.

Uputstvo:

 • Skuvajte ovsene pahuljice sa vodom.
 • Dodajte 2 kašike meda u ovsenu kašu.
 • Ostavite da se ohladi.
 • Nakon hlađenja smesa može biti malo suva
 • Ako želite, dodajte još malo meda.
 • Nanesite ovu masku na kožu leđa zahvaćenu aknama.
 • Ostavite da deluje 20 minuta.
 • Isperite vodom.

Beleška: Ovu mešavinu koristite jednom dnevno.

Ulje čajevca

Još jedan dobro poznat lek za bubuljice na leđima je ulje čajevca. Ulje čajevca ima antibiotsko dejstvo i čisti pore. Takođe, uništava mikroorganizme koji izazivaju upalu kože. Ulje čajevca se dobija iz lišća australijske biljke Melaleuca alternifolia.

Za antimikrobno dejstvo ulja čajevca zaslužno je jedinjenje terpinen-4-ol koje se nalazi u njegovom sastavu. Ulje čejevca je glavno u borbi protiv bakterije propionibacterium, koja je jedan od glavnih izazivača akni, i tako doprinosi poboljšanju stanja kod upala.

Uputstvo:

 • Pomešajte ulje čajevca sa vodom.
 • Komadićem vate nanesite mešavinu na zahvaćeni deo leđa.
 • Ponavljajte postupak 1-2 puta dnevno.
 • Pored toga, nanesite mešavinu i pre odlaska na spavanje.
 • Mešavinu možete pripremiti unapred i čuvati je u zatvorenoj posudi.

Beleška: Nikada ne koristite nerazređeno ulje čajevca jer može izazvati iritaciju, crvenilo, gnojenje, presušivanje i dodatno peckanje. Ulje razređujte u odnosu 5:95 – 5 delova ulja čajevca i 95 delova vode, odnosno, 5ml ulja i 95ml vode.

Svakodnevno nanesite jednu kap mešavine na akne na leđima.

Pitoma nana

Lišće nane sadrži mentol koji ublažuje bol i smiruje kožu. Umiriće vam kožu i smanjiti muke i otoke zahvaljujući tome što ima svojstvo da hladi.

Uputstvo:

 • Izmrvite lišće nane u avanu.
 • Trebalo bi da dobijete glatku zelenu pastu.
 • Utrljajte ovu pastu u kožu leža koja je zahvaćena aknama.
 • Ostavite da deluje od 10 do 20 minuta.
 • Isperite vodom.

Beleška: Ako želite dobre rezultate, ponavljajte ovaj postupak 2-3 puta dnevno.

Cimet

Cimet neprijateljski deluje na bakterije. Ako se uzima oralno, može da leči i gljivične infekcije. Ako ga koristite zajedno sa medom, uklonoće nečistoću i mikrobe izazivače bubuljica.

Uputstvo:

 • Pomešajte med i cimet.
 • Nanesite masku na zahvaćene delove kože leđa.
 • Ostavite da deluje deset minuta.
 • Isperite mlakom vodom.

Beleška: Ovu mešavinu koristite jednom dnevno.

Aloja vera

Pored mnoštva korisnih dejstava, aloja vera deluje i kao adstrigent, omekšivač, antifungicid i regenerator. To znači da će kožu učiniti nežnom i glatkom, da će suzbiti parazitsku infekciju i poboljšati ponovni rast mlade kože i zaceliti ožiljke. Svako pomenuto dejstvo će učiniti svoj deo posla, ako je naneste ciljano na akne na leđima.

Uputstvo:

 • Zarežite malo list aloje vere.
 • Prstima izvadite gusti gel.
 • Nanesite ga na leđa i odmah ćete osetiti umirujuće dejstvo.
 • Ponavljajte postupak 2-3 puta dnevno da biste oporavili kožu leđa.

Beleška: Ako nemate biljku, naručite već pripremljen gel aloje vere.

Rezime

Kada imate akne na leđima jako je važno da pribegnete lečenju. Ovo podrazumeva stalno pranje kože blagim sredstvom za pranje, piling nakon vežbi, održavanje čistoće kose, izbegavanje pritiska na zahvaćene delove kože i ceđenja akni, kao i izbegavanje prekomernog izlaganja suncu. Ako se pridržavate svega navedenog, a ipak imate akne na leđima, primenite neki od pomenutih lekova da biste ih se oslobodili.

Neformalni načini lečenja akni

Koloidna ovsena kaša, kopriva, nana, sok od limuna, aloja vera i sirće predstavljaju tradicionalna sredstva za lečenje akni za koja se veruje da utiču na povlačenje akni. Ipak, nijedno od navedenih sredstava još uvek nije naučno atestirano za akne na leđima, a smatra se da neka od njih mogu dovesti do pojave dodatne iritacije kože.

Neki lekovi iz kućne radinosti kao što je gel pripremljen od 5%-nog ulja čajevca, dodatka cinka i glikolne kiseline mogu uticati na ublažavanje bolova koje izazivaju akne na leđima. Preporučljivo je nositi komotnu prozračnu odeću koja će omogućiti normalno disanje kože.

Široko rasprostranjeni oralni i topikalni medikamenti mogu se primeniti za lečenje akni na leđima. Sredstva za čišćenje kože na bazi dvoprocentne salicilne kiseline i benzoil peroksida omogućiće uklanjanje viška loja i sebuma. Sredstvo je potrebno naneti na prethodno očišćenu kožu i sva aknama ugrožena područja.

Nastavite sa primenom čak i ako su se akne na leđima naizgled povukle. Ukoliko vam je teško da doprete do područja leđa, možete se podvrgnuti spa tretmanu. Slične rezultate možete postići u kućnoj režiji primenom lufe, četke za leđa i specijalnog sredstva za uklanjanje akni na bazi salicilne i glikolne kiseline.

U određenim slučajevima upornih akni, kućni načini lečenja ne mogu pomoći. Ukoliko ne primetite poboljšanje nakon dvanaest nedelja, obratite se dermatologu koji će obaviti temeljne analize, dijagnostifikovati problem i prepisati vam adekvatne medikamente.

Sa pravilnom terapijom i negom, akne na leđima se mogu uspešno izlečiti.

[icegram campaigns=”8581″]