Bubuljice na licu: efikasni prirodni lekovi

Da li biste želeli da se brzopotezno otarasite bubuljica na licu? Pre nego što pronađete adekvatno sredstvo za uklanjanje istih, bitno je da se uputite u fiziološke procese koji dovode do nastanka bubuljica na licu.

Uzročnici pojave bubuljica

U većini slučajeva bubuljice na licu ispoljavaju se kao prateća pojava oboljenja organa koji učestvuju u otpuštanju lojnih materija na površini kože. Do ove pojave dolazi pogoršavanjem funkcije organa i ispuštanjem većih količina uljanih supstanci što dovodi do značajne imerzije organa. Obilne količine masnih materija zadržavaju mikroorganizme dovodeći time do kontaminiranja kože i formiranjabubuljica.

Šta je bubuljica?

Bubuljice su oštećenja kože predstavljena u vidu pustula i papula. To su lojne tvorevine koje otiču usled kontaminacije mikrobima, čiji se sadržaj naknadno može iscediti. Mogu se javiti u vidu bubuljica ili tačkica.

Uobičajeni znaci pojave bubuljica na licu

Bubuljice nastaju kao rezultat prekomerne aktivnosti lojnih žlezda i tvorevina nadnu folikula dlake. Potencijalno kritični delovi tela za nastanak bubuljica su lice, leđa, središnji delovi tela i ramena. Bubuljice se javljaju kao krajnji ishod već odigranog upalnog procesa lojnih organa.

Miteseri predstavljaju male potkožne tovrevine koje se na površini kože pojavljuju kao male papule ispunjene tečnošću.

Zapušene pore poznate i kao otvoreni miteseri. Tamne su boje i mogu se primetiti na površini kože. Postoje pogrešna shvatanja da se ovaj tip pora formira u površinskim slojevima kože, zbog čega se pristupa raznim tretmanima čišćenja lica, što predstavlja loš potez koji može naškoditi koži lica.

Papule su mali i snažni čvorići koji se izdižu od površine kože roze boje.

Pustule su mehuraste forme ispunjene gnojnim sadržajem, uočljive na površini kože. Osnova pustula je crvene boje sa gnojnim sadržajem koji izlazi na vrhu.

Kvržice morfološki slične papulama, ali su za razliku od njih većih dimenzija. Smeštene su ispod površine kože, zbog čega mogu zadavati velike probleme.

Ciste vrlo primetne na površini kože, sadrže veće količine gnojne materije, neprijatnog su karaktera, i mogu dovesti do pojave ožiljaka.

Nekoliko prirodnih sredstava za brzinsko eliminisanje bubuljica na licu

Za razliku od kozmetičkih sredstava na hemijskoj bazi, dubinskih tretmana za čišćenje lica ili čak dermatoloških intervencija i primene laserskih terapija u lečenju kože koji u određenim slučajevima mogu samo pogoršati stanje kože, par neškodljivih, a izuzetno efikasnih prirodnih sredstava može vam pomoći da se na jednostavan i brz način rešite bubuljica ili akni na licu.

1. Kockice leda kao prva pomoć za brzinsko isušivanje bubuljica na licu

Još uvek neinficiranu bubuljicu moguće je zalečiti upotrebom kockica leda. Led će uticati na ublažavanje otoka istovremeno sprečavajući formiranje viška lojnih materija i pojavu mikroorganizama na lojnom supstratu. Potrebno je umotati kockice leda u tkaninu i držati led na ugroženom delu kože nekoliko sekundi. Ponavljati postupak više puta tokom par minuta.

Napomena: postupak možete neograničeno ponavljati tokom dana, a rezultati u vidu nestanka bubuljice javiće se za dan-dva.

2. Med u službi uklanjanja bubuljica

Med je poznat po svojim dezinfekcionim svojstvima, zbog čega predstavlja idealno sredstvo koje može pomoći u eliminaciji štetnih mikroba i reparaciji oštećenih tkiva.

Savet: čistom vatom nanesite malo prirodnog meda na ugrožena područja i držite ga na licu oko 30 minuta, nakon čega ćete umiti lice toplom vodom.

Napomena: umesto utapkavanja meda, možete na lice naneti pripremljenu gustu pastu od meda i cimeta koju ćete držati svako veče pre umivanja.

3. Limunov sok u borbi protiv bubuljica

Predstavlja jedno od izuzetnih prirodnih sredstava za efikasnu eliminaciju bubuljica. Ekstrakt citrusa ima svojstva germicida uništavajući štetne mikroorganizme nastale imerzionim procesima. Postoje dva-tri načina upotrebe limunovog soka. Na čistu i sterilnu vatu nanesite sok od limuna i utapkavajte isti na pogođene zone bubuljicama na licu pre spavanja.

Napomena: za rešavanje problema upornih bubuljica, pripremite mešavinu limunovog soka i cimeta koju ćete nanositi u večernjim časovima. Ipak, ovo se ne preporučuje osobama sa osetljivom kožom.

4. Pasta za zube u ulozi sredstva za tretiranje bubuljica

Pasta za zube, nakon primene kockica leda predstavlja najučinkovitije sredstvo u tretiranju pojave bubuljica na licu. Ipak, u tu svrhu ne bi trebalo koristiti gelaste paste.

Savet: Nanesite malo bele paste za zube na ugrožena područja tokom noći, i uklonite sutra ujutro hladnom vodom. Postupak možete primeniti i u dnevnim časovima, ukoliko ne idete nigde. Radi efikasnog učinka, pasta bi trebalo da na nanesenom području stoji bar 30 minuta.

Napomena: pasta može delovati iritirajuće na kožu, stoga izbegavajte nanošenje većih količina iste prrimenom odgovarajuće tehnike.

5. Upotreba ulja čajevca u nezi bubuljica

Ulje čajevca takođe je jedno od preporučljivih sredstava u nezi kože pod zapaljenskim procesima i akni. Navedeno ulje poseduje značajna antibakterijska svojstva koja ispoljava u borbi protiv mikroorganizmama uzročnika oboljenja kože, istovremeno ublažavajući pojavu crvenila i bubuljica. Savet: natopite pamučni tufer uljem čajevca i tapkajte bubuljice na licu. Nakon 15-20 minuta umijte lice.

Drugi savet je da pomešate nekoliko kapi ulja čajevca sa jednom kašikom gela od aloja vere. Dobijenu smesu nanesite na bubuljice, i držite oko 20 minuta, a zatim operite lice.

Napomena: ukoliko imate osetljivu kožu, izbegavajte ulje čajevca.

6. Primena sode bikarbone

Soda bikarbona predstavlja još jedno moćno domaće sredstvo za suzbijanje bubuljica zbog svog efikasnog učinka u čišćenju i eliminisanju odumrlih slojeva kože. Soda bikarbona je kuhinjsko sredstvo široke primene: može se koristiti kao antiperspirant, alternativa pasti za zube, ili pak kao sastavni deo kućnih pilinga za lice. Do upale bubuljice može doći usled nakupljanja štetnih organizama i odumrlih slojeva ćelija oko ugroženog područja. Bitno je ukloniti ne samo uzrok zapaljenja kože, već i sve neugodnosti koje se javljaju usled inflamatornih procesa iste. Razna domaća sredstva sadrže određena korisna svojstva koja mogu biti od izuzetne koristi u nezi lica i lečenju upalnih procesa koji dovode do pojave bubuljica. Uobičajeni kuhinjski astojci poput sode bikarbone mogu biti upotrebljeni u pripremi bogate maske za negu lica koja znatno može uticati naoporavak iste. Savet: napravite gustu pastu od kašičicesode bikarbone i malo vode ili soka od limuna. Nanesite dobijenu smesu na bubuljice na licu i ostavite je da stoji par minuta. Nakon toga umijte se toplom vodom. Za brze rezultate, ponavljajte postupak dva puta dnevno. Napomena: ne ostavljajte pastu na licu duže od par minuta da ne bi došlo do sasušivanja ili stvrdnjavanja maske.

7. Primena papaje u noćnoj nezi lica

Papaja predstavlja odlično sredstvo za negu kože dostupno tokom cele godine. To je voćka kruškastog oblika sa visokim procentom šećera. Plod je ispunjen slatkom kašastom materijom koja nalikuje nekom finom džemastom namazu. Voćka može težiti skoro pola kilograma a dostići dužinu od 17 cm. Unutrašnjost papaje može biti narandžanste boje sa zasenčenim delovima i blagim nijansama roze i žute. Papaja može biti izuzetno korisno sredstvo u nezi kože i kose. Sadrži protein papain koji ima ulogu u efikasnom iskorišćavanju drugih proteina. Proteini iz papaje prvobitno su korišćeni kao ključni sastojci u proizvodnji žvakaćih guma, dok nisu otkrivene sve prednosti istih u ulozi izvrsnih prehrambenih suplemenata. Papaja predstavlja izvanredan prirodni proizvod za negu vaše kože.

Ova izuzetno korisna voćka može pomoći i u lečenju pojave bubuljica. Papaja istovremeno poseduje znatne količine vitamina A, koji predstavlja jedan od ključnih agenasa u borbi protiv kancera. Ujedno, sastojci papaje imaju sposobnost ublažavanja iritacije kože, obezbeđujući joj nežnost i glatkoću.

Savet: nanesite pastu od papaje na bubuljicu i sačekajte 15-20 minuta do ispiranja iste. Ukoliko želite da pripremite masku za lice, iskoristite sočne komadiće papaje sa nektarom. Masku nanesite nežnim pokretima svuda po licu. Ostavite je da se osuši, pa se umijte.

Napomena: nanosite masku dva puta dnevno u cilju ostvarivanja brzih rezultata.

8. Jabukovo sirće za sprečavanje pojave bubuljica na licu

Ukoliko vam je potrebno neko prirodno sredstvo za eliminaciju bubuljica, razmislite o jabukovom sirćetu. Snažna antimikrobijalna svojstva ove izuzetno zdrave i korisne namirnice omogućiće vam najbolju moguću negu lica time što će suzbijati pojavu štetnih mikroorganizama. pH vrednost jabukovog sirćeta najbliža je pH kože zbog čega sirće predstavlja najuspešnije moguće sredstvo za suzbijanje bakterijskog rasta i pojavu bubuljice na licu. Jabukovo sirće poput limunovog soka poseduje astrigentna svojstva koja sprečavaju nastanak viška loja. Ipak, ne bi trebalo preterivati sa upotrebom jabukovog sirćeta da ne bi došlo do preteranog isušivanja kože.

Uputstvo: umijte i osušite lice peškirom. Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:3, zatim utapkajte tufer u dobijenu tečnost koju ćete nanositi na pogođena područja. Ostavite da deluje najmanje 10 minuta, ili pak prenoćite tako.. Ponavljajte postupak više puta tokom dana. Napomena: nakon primene ovakvog tretmana, nanesite na kožu tonik za lice.

9. Aspirin kao srestvo za oslobađanje od bubuljica na licu

Aspirin pripada redu domaćih sredstava koja se mogu primeniti u zalečivanju pojave bubuljica na licu. Ovaj lek čini deo gotovo svake kućne apoteke koji ima široku upotrebu u lečenju glavobolje.

Savet: pripremiti lepljivu smesu od vode i aspirina u razmeri 3:1. Pre nego što se smesa zgusne, pamučnim štapićem naneti istu na lice i držati je 30 minuta dok se ne stvrdne. Nakon toga se umijte.

Preporuka: masku od aspirina nanosite jednom dnevno.

10. Gel od aloja vere u lečenju bubuljica

Gel na bazi aloja vere ne samo može dovesti do totalnog relaksiranja kože lica, već istovremeno može uticati na umanjenje iritacije i crvenila bubuljica, kao i na eliminisanje štetnih produkata kože.

Savet: ostavite gel od aloja vere na namazanim područjima 15 minuta, a zatim se umijte toplom vodom.

[icegram campaigns=”8581″]