Budite mladi i u šezdesetim

Istraživanja endokrinologa su potvrdila da proces starenja počinje već posle dvadeset i pete i da, mada ne može da se napravi jasna granica, već i u četvrtoj, odnosno petoj, deceniji ćelije polako počinju da odumiru.

Za razliku od nevidljivih promena koje se dešavaju u organizmu i golim okom može da se vidi kako godine ostavljaju trag na koži.Na to utiču i sve lošije životne navike i nezdrava ishrana. Zbog svega toga se jednog jutra probudimo i shvatimo da nam koža više nije mladalački zategnuta, pojavile su se prve bore, sede vlasi…A to, bez obzira da li je žena u tridesetim, četrdesetim ili pedesetim, pojednako „boli”.

Bez obzira što je ritam starenja zapisan u genima ipak možemo donekle da sprečimo da nas godine pregaze. I najmanja nega i briga o telu, kao i pozitivan stav prema neizbežnoj činjenici da godine neumitno prolaze, uticaće da vreme ne ostavi drastične tragove.

Lifting hormona
Ceo život žene obeležen je hormonskim promenama, od puberteta, menstruacije i trudnoće do menopauze, kao najdrastičnije. Tada se završava reproduktivna faze, smanjeno je lučenje estrogena, a kao nuspejava obično žena nabaci neki kilogram više, kosa počinje da opada, poremeti se san, javlja se nesanica, nervoza, glavobolja…

Simptomi koje oseća osamdeset odsto žena mogu da se ublaže pravilnom ishranom i vežbanjem.
Da li ste znali da Japanke, koje svakodnevno jedu soju gotovo da ne osete posledice menopauze? Zato jedite ovu mahunarku ili proizvode od soje što češće jer sadrže izoflavonoide, biljni estrogen, koji odagna loše
raspoloženje i uznemirenost, popravlja kvalitet sna i opštu vitalnost organizma.

Preporučuje se i da svakodnevno pijete čaj od žalfije.Ova lekovita biljka deluje kao hormonski stimulator i pomoći će vam da se oslobodite otežanog disanja ili neprijatnog osećaja nedostataka vazduha. Uz to je dobar dijuretik i antioksidans.

Izbegavajte proverene neprijatelje zdravlja kao što su beli šećer, alkohol, punomasni sirevi i pržena hrana. Opredelite se za povrće, voće, ribu i mlečne proizvode sa malo masnoće.Kad baš želite da se počastite pojedite crnu čokoladu.
zdravi u sezdesetim
Voće zateze kožu
Godine se najpre primete na koži. Već u tridesetim jave se prve bore, u četrdesetim fleke, a u pedesetim i šezdesetim koža se opušta, postaje suva i gubi elastičnost. Iako je ovaj proces uglavnom individualan, postoje dva tipa starenja biološki, koji je genetski i hormonski uslovljen, i ambijentalni i zavisi od stila života i prirodnog okruženja (stres, pušenje, loša ishrana, zagadenja, izloženost suncu…)

Proces starenja može donekle da se uspori ako u ishrani koristimo namirnice bogate antioksidansima. Ima ih u voću, povrću i žitaricama. Na prvom mestu su brusnice, jagode i šljive, koje ne samo što neguju kožu, već su i dobra prevencija od tumora.

Značajne za usporavanje biološkog časovnika su i esencijalne masne kiseline (tunjevina, losos, pastrmka, orasi, maslinovo ulje…). Ove namirnice obnavljaju ćelijske membrane što zateže kožu, hirira je i ona ostaje zategnuta. Trebalo bi da se pomene i selen koji štiti kožu čak i kada izgori na suncu. Zato jedite integralne žitarica, pre svega pirinač, ali i hleb i testenine. I, ne zaboravite da pijete dovoljno vode.

Da li ste počeli da zaboravljate šta ste želeli da kupite kad ste ušli u prodavnicu, gde ste ostavili predmet
koji ste pre nekoliko minuta držali u ruci… Ako vam se to dešava znajte da ni 150.000 miliona neurona u mozgu nisu večni i da vremenom gube snagu.
Ovo, medutim, nije nerešiv problem. Mozak se obogaćuje informacijama koje prima a konstantna aktivnost i rad vijuga spašće vas od zaborava.Jer mozak, kao i mišić, što se više vežba to je u boljoj formi. Odgovor leži u „neurobiku” ili ,,cerebralnom fitnesu”.
Jedan od saveta kako da poboljšate moždanu aktivnost je da razbijete rutinu i da se manete ustaljenih aktivnosti: oblačite se za posao zatvorenih očiju ih, recimo, perite zube suprotnom rukom nego inače, idite na posao drugim putem nego uobičajeno ili kupujte u različitim radnjama. Radite nešto novo učite strani jezik ili se upišite na rekreaciju kojom se niste bavili. Tako ćete najbolje da stimulišete mozak i da ga držite stalno budnim, a uz to poboljšaćete pamćenje. Bićete i sigurniji u sebe.

Čvrst i kvalitetan san je oporavlja mozak i celo telo ah kako se sa godinama gubi da biste obezbedili okrepljujući odmor redovno vežbajte i bavite se fizičkom aktivnošću i praktikujte laganu večeru sa namirnicama koje umiruju ovas je prirodno umirujuće sredstvo, pijte čaj od valerijane, matičnjaka ili pasifiore (ovaj poslednji je naročito delotvoran ako patite od nesanice). Važno je, takode, da imate ustaljeno vreme kada ležete jer to čini san čvršćim.