butternut tikva gajenje

Butternut tikva sadnja i ugoj

Puter tikva ili butternut tikva se smatra zimskom vrstom tikve. Za razliku od letnjih tikvi, jede se kada sasvim sazri i kada kora postane debela i tvrda. Ovo je izvrstan izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, kao i kalijuma, niacina, beta-karotena i gvožđa.Butternut tikvu ne morate čuvati u frižideru.Ova biljka je veoma zahvalna za uzgoj svaka loza butternut tikve može dati i 10-20 plodova ako je pravilno gajite. Ako pratite ova uputstva, lako ćete gajiti i svoju  butternut tikvu, u svojoj bašti.

Sadnja butternut tikve

Sezona za sadnju butternut tikve počinje kada prođu svi mrazevi i kada je zemljište dovoljno zagrejano (oko 15-18°C). Biljka je vrlo nežna i izdanci će se smrznuti i pri najblažem mrazu. Zato će proklijati samo u toplom zemljištu. Kao što je slučaj sa većinom povrća koje dobijamo iz neke vrste loze, sadnja butternut tikve počinje sa „brdom“. Napravite u svojoj bašti gomilu zemlje, visoku oko 30-40 cm. Tako će se zemlja grejati oko semenke i korena. Zemljište mora biti kvalitetno i puno đubriva, jer je ovim tikvama potrebno mnogo hrane. Na jednom „brdu“ zasadite nekoliko biljaka, u razmaku od 10 centimetara i sadite ih oko 3 centimetra duboko. Neka zemljište bude vlažno, ali nemojte ga pretvoriti u mulj.

butternut tikva sadnja

Za nekih 10 dana, seme bi trebalo da proklija. Kada biljke porastu oko 15 cm, odsecite najslabije biljke i neka na svakom „brdu“ ostanu tri biljke. Da bi butternut tikve sazrele, potrebno im je oko 110-120 dana. Sadnja butternut tikve se može obaviti i u saksiji koju ćete držati u kući i posle presaditi biljke u baštu. Ako počinjete sa sadnjom u saksijama, najbolje je da počnete šest nedelja pre poslednjeg mraza. Zasadite puter tikuv kao i ostalo povrće – u kvalitetnom zemljištu, i držite saksije na prozoru gde ima dosta sunca. Kada prođu mrazevi, samo presadite biljke u baštu. Nemojte to raditi naglo, već neko vreme pre presađivanja iznosite biljku na sunce i postepeno sve više izlažite biljku suncu, kako bi se u bašti navikla na dosta sunca.

butternut tikva uzgoj

Nega butternut tikve

Za uzgoj butternut tikve potrebno je mnogo mesta u bašti. Svako „brdo“ bi trebalo da bude površine od oko jednog i po kvadratnog metra. Loza butternut tikve može biti dugačka i do pet metara. Tokom cele sezone rasta, obilno đubrite puter tikvu. Redovno đubrenje će dati mnogo ploda, a jako je važno i da redovno plevite korov. Ove tikve možete i okopavati, ali nemojte kopati previše duboko, jer je koren prilično plitak. Pažljivo pratite da li su se pojavile neke štetočine, a ako se pojave, uveče, kada se pčele vrate u košnice, prskajte puter tikve insekticidima. Imajte na umu da su pčele jako važne za uzgoj butternut tikve. Puter tikva je spremna za berbu kada joj kora postane tvrda i kad ne budete mogli da je probijete prstom. butternut tikvu možete jesti pečenu, kuvanu ili praviti od nje pitu.

Žuta, čvorvnovata puter tikva – zašto se ovo dešava?

Brz rast, dosadni insekti i previše kalcijuma u zemljištu mogu dovesti do toga da tikva bude čvornovata. Međutim, deformiteti na plodovima su obično posledica virusa mozaika. Mnoge vrste ovih virusa napadaju različite biljke. Mozaični virus krastavaca obično napada i sve vrste bundeva. Tu je i mozaični virus lobenice i žuti mozaični virus tikvica. Mozaični virus krastavaca napada letnje tikve i dovodi do pojave čvoriča i grudvica na kori bundeva. Mozaični virus lubenice napada i zimske i letnje vrste tikava.Virus žutog mozaika tikvica napada tikvice i rezultat je ružan izgled kore tikvica i bundeva.

Sprečavanje biljnih bolesti

Jedini način da sprečite ove bolesti biljaka jeste da uzmete otporno seme ili mladice. Drugi način je da zasadite butternut tikve pre sezone biljnih vaši, jer su one najupornije. Redovno plevite koriv, zagrćite zemljište i dobro brinite o svojim biljkama kako bi mogle da prežive sve biljne bolesti. Možete izbeći i prenošenje biljnih bolesti tako što ćete redovno čistiti i prati alatke za zemljoradnju, i zasaditi žitarice u blizini tikvi. Tako će biljne vaši pre napadati žitarice , a ne butternut  tikvu.