Čaj od crvene deteline priprema i doziranje

Crvena detelina je divlja biljka sa divljim svojstvima. Ima isceljujuća dejstva „obične“ biljke, proteine kakve sadrže mahunarke i vitamine i minerale kakve sadrže mnoge namirnice. Crvena detelina je čudesna biljka koja dosta može pomoći onima koji imaju karcinom, psorijazu, respiratorne probleme, visok holesterol i ženama u menopauzi.

Šta je crvena detelina?

Crvena detelina je samonikla biljka koja se smatra mahunarkom. Listići crvene deteline, Trifolium pratense, su grupisani u tri kategorije. „Glava“ tj. cvet biljke je crvene, roze ili purpunte boje i podseća na malo klupko vunice. Prečnik cveta je obično izmađu 1,5 i 3 centimetra, a biljka obično raste u visinu do 40 centimetara.

crvena detelina caj

Za šta je dobar čaj od crvene deteline?

Iako je obično jede stoka na pašnjacima, crvena detelina ima mnoga medicinska svojstva dobra za ljude. Sadrži nutrijente poput niacina (vitamin B3), kalcijuma, kalijuma, hroma, magnezijuma, a sadrži i vitamin C. Ovo, zajedno sa drugim blagotvornim svojstvima, čini čaj od crvene deteline odličnim za:

 • Borbu protiv karcinoma
 • Teškog kašlja
 • Astme
 • Disajnih problema
 • Problema sa kožom
 • Napada vrućine (kod žena u menopauzi)
 • Osteoporoze
 • Bronhitisa
 • Visokog holesterola
 • Lošeg varenja

Pokazalo se da je čaj od crvene deteline odličan aktivni deo zdravog načina ishrane. Pomaže na mnogo načina i možete ga piti svakodnevno.

caj od crvene deteline

Kakav je ukus čaja od crvene deteline?

Čaj od crvene deteline je slatkastog ukusa. Aroma je vrlo privlačna i jednom kad dodate čaj od crvene deteline u svoju dnevnu rutinu, videćete da ćete vrlo brzo početi da ga pijete redovno, kao sladak dezert u vidu čaja.

Sa čim se može kombinovati?

Pošto je ukus ovog čaja sladak i pun, najbolje je da ga zasladite medom umesto šećerom. Da bi čaj bio malo pikantniji, možete dodati i malo nane. Ova kombinacija takođe pomaže u umanjivanju slatkoće ovog čaja, ako vam se ne sviđa previše sladak ukus. Ovaj čaj takođe odlično ide sa koprivom i čajem od lista crvene maline. Pokušajte da kombinujete crvenu detelinu sa drugim čajevima koje volite, poput kamilice, zelenog čaja ili mente. Bićete iznenađeni i oduševljeni brojem kombinacija koje možete napraviti.

crvena detelina menopauza

Čaj od crvene deteline i zdravlje

Čaj od crvene deteline ima mnoga blagotvorna dejstva po zdravlje, ali takođe ima i neka neželjena dejstva. Crvena detelina sadrži izoflavone, koji „imitiraju“ estrogen u organizmu. Ovo je svakako dobro za one koji imaju problema sa manjkom estrogena, poput žena u menopauzi, ali zato estrogen može biti rizičan za druge ljude. Oni koji uzimaju lekove koji „imitiraju“ estrogen bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što počnu da piju čaj od crvene deteline. Istraživanje sprovedeno na životinjama medicinskog centra Univerziteta u Merilendu je pokazalo da čaj od crvene detelina smanjuje plodnost. Međutim, osim ovoga, čaj od crvene deteline ima mnoga dobra dejstva na zdravlje, uključujući:

 • Smanjivanje „lošeg“ i povećavanje „dobrog“ holesterola
 • Povećavanje gustine koštane srži i minerala u njoj i usporavanje gubitka koštane srži, što je odlično za ljude koji pate od osteoporoze
 • Prevencija srčanih oboljenja zahvaljujući delovanju na razređivanje krvi
 • Sprečavanje i usporavanje toplotnih napada i noćnog znojenja kod žena u menopauzi
 • Sprečavanje rasta i širenja kancerogenih ćelija
 • Sprečavanje nastanka nekih vrsta karcinoma, poput karcinoma materice i prostate
 • Ublažavanje različitih vrsta kašlja – kako običnog, tako i onog izazvanog bronhitisom i astmom
 • Ublažavanje kožnih problema poput ekcema, osipa i psorijaze
 • Poboljšavanje raspoloženja kod ljudi koji pate od depresije

Dodatni nutrijenti u crvenoj detelini poput vitamina C i kalcijuma su takođe odlični za zdravlje srca i poboljšavanje imuniteta. Drugi elementi – hrom, niacin i kalijum takođe pomažu u pravilnom funkcionisanju ćelija u telu. Ovi nutrijenti lako prodiru u ćelije i izbacuju toksine iz njih.

Biohemijska svojstva crvene deteline

Glavni sastojak crvene deteline su izoflavoni. Oni su „odgovorni“ za poboljšavanje nivoa holesterola, usporavanje gubitka koštane mase, usporavanje rasta kancerogenih ćelija i smanjivanje toplotnih napada u menopauzi. Međutim, pošto su izoflavoni slični estrogenu koji može izazvati neplodnost, ne bi trebalo da ga piju žene koje imaju rak dojke ili piju hormonsku terapiju, poput pilula za kontracepciju. Drugi hemijski sastojci u crvenoj detelini uključuju vitamin C, kalcijum, magnezijum, niacin (vitamin B3), hrom, fosfor, kalijum i tiamin (vitamin B1). Pošto spada u porodicu mahinarki, crvena detelina sadrži i proteine.

Postoje li neka neželjena dejstva čaja od crvene deteline?

Pošto crvena detelina sadrži sastojke koji imitiraju estrogen, mogu se javiti i neke neželjene nuspojave. One uključuju smanjenu efikasnost pilula za kontracepciju, neplodnost, pojačana krvarenja, pojavu ugrušaka u krvi ili usporavanje cirkulacije i mogu se javiti problemi sa laktacijom ako dojite bebu. Ne bi ga trebalo da pijete čaj od crvene deteline ako ste trudni ili dojite bebu. Izuzev ovoga, crvena detelina je potpuno bezbedna kada se pije u ograničenim količinama. Ako se pije u prevelikim količinama, mogu se javiti nuspojave poput glavobolje, mučnine, osipa, bolova u mišićima i vaginalnog krvarenja.

Crvena detelina može imati loše interakcije sa lekovima. Može imati loš uticaj ako se ovaj čaj pije istovremeno sa zamenama za estroken. Takođe, čaj od crvene deteline može usporiti proces razlaganja određenih lekova u jetri. Ovo uključuje (ali se ne ograničava) na lekove poput Amitriptilina, Haloperidola, Ondansterona, Propranolola, Teofilina i Verapamila. Sa druge strane, čaj od crvene deteline ubrzava procesuiranje određenih lekova u jetri – Priloseka, Lansoprazola i Pantoprazola, Bensedina, Karisoprodola i Nelfinavira. Oni koji uzimaju lekove protiv raka pout Tamoksifenabi takođe trebalo da piju ovaj čaj u malim količinama ili da ga ne piju uopšte. Lekovi za razređivanje krvi takođe spadaju u „rizičnu grupu“, jer čaj od crvene deteline može pojačati krvarenja.

Doziranje i spremanje čaja od crvene deteline

Čaj od crven deteline možete naručiti ili kupiti u kesicama, možete kupiti samo osušenu detelinu ili je možete i sami ubrati. Možete birati samo crvene cvetove, a možete brati i listove biljke. Prelijte jednu ili dve kašike osušene i izmrvljene biljke sa oko 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Pijte dve do tri šolje ovog čaja tokom dana, između obroka. Možete stavljati iskorišćene kesice čaja na kožu kako biste olakšali simptome osipa, ekcema ili psorijaze, ali se uvek prethodno posavetujte sa lekarom, posebno ako imate otvorene rane.

Kome odgovara ovaj biljni čaj?

Ljudima koji žele da poboljšaju celokupno zdravstveno stanje i ojačaju imunitet, snize holesterol i ojačaju kosti će ovaj čaj sigurno odgovarati. Važno je samo da nisu u rizičnoj grupi kad su u pitanju problemi sa estrogenom (poput neplodnosti i raka dojke). Žene koje su u menopauzi i imaju toplotne napade i preznojavaju se će sigurno osetiti olakšanje ovih simptoma uz ovaj čaj.

Šta najviše volimo kod ovog čaja?

Crvena detelina je prirodna, samonikla biljka koju možete kupiti, ali i ubrati sami. Njen sladak ukus je čini veoma pogodnom za pravljenje čaja, a odlična je u kombinaciji i sa drugim čajevima.

Jeste li znali?

 • Cvetovi crvene deteline se mogu oljuštiti i dodavati u salate kako bi im se poboljšao ukus
 • Možete izmrviti crvetove i izmešati ih sa pšeničnim brašnom kako biste dodali proteine u hleb i peciva. Takođe dodaje sladak ukus kolačima.