Čaj od hajdučke trave lekovitost, doziranje i priprema

Hajdučka trava je vrlo rasprosranjena biljka, ali njena blagotvorna svojstva nisu toliko poznata. Čaj od hajdučke trave ima benefiti po zdravlje koje idu od ublažavanja menstrualnih grčeva i krvarenja do zaceljivanja rana i pojačanog lučenja mokraće. Ovaj čaj se može koristiti na dva načina – može se piti ili se primenjivati za spoljnu upotrebu.

Šta je hajdučka trava?

Hajdučka trava je obična, uspravna, ravna biljka koja ima lišće koje podseća na perje i bele cvetove. Hajdučka trava, Achillea millefolium, cveta između juna i septembra i može imati ružičaste ili purpurne cvetove ako raste u planinama. Vrlo je česta na severnoj hemisferi i naći ćete je kako raste na livadama, u krečnjačkim predelima i duž puteva. Možete brati hajdučku travu i sami je sušiti kako biste sami pravili čajeve i tinkture.

hajducka trava caj priprema

Za šta je dobr čaj od hajdučke trave ?

Istorija upotrebe hajdučke trave uključuje mnogo različitih načina za upotrebu za krvarenje. Koristi se za zaustavljanje jakog krvarenja iz hemoroida, tokom menstrualnih ciklusa i rana. Međutim, hajdučka trava ima i drugih benefiti uključujući i one koji pomažu kod obične prehlade. Te benefiti su:

 • Ublažavanje groznice
 • Ublažavanje upala
 • Smanjivanje anksioznosti
 • Smanjivanje mišićnih grčeva i spazmi
 • Eliminacija nadutosti i gasova u stomaku
 • Olakšavanje bolova u zubima i problema sa desnima
 • Ublažavanje vaginalnih i stomačnih infekcija
 • Normalizovanje krvnog pritiska

Benefiti hajdučke trave po zdravlje je čine izvrsnim izborom za čaj za opuštanje pred spavanje. Ako ovaj čaj ubacite u dnevnu rutinu, pomoći će vam u regulisanju cirkulacije, smanjiti probleme sa stomakom, a ženama olakšati probleme sa menstruacijom. Sa drige strane, takođe pomaže i ženama koje ne dobijaju menstruaciju, jer stimulišu organizam.

Čaj od hajdučke trave u trudnoći

Trudnice ne bi trebalo da piju čaj od hajdučke trave.

Lekovita svojstva čaja od hajdučke trave

Hajdučka trava je biljka koja pripada porodici glavočika. Cvetovi ove biljke se koriste za pravljenje lekova, čajeva, tinktura i tečnih ekstrakata. Svojstva hajdučke trave, prema istraživanjima Medicinskog centra univerziteta u Merilendu, su dobra za:

 • Pojačavanje znojenja i izbacivanje mokraće zahvaljujući diuretskom dejstvu. Ovo pomaže kod ublažavanja groznice i nadimanja
 • Antimikrobna svojstva koja mogu pomoći da se skrati period infekcije, gripa i bolesti izazvanih bakterijama
 • Stimulacija cirkulacija, što poboljšava krvni pritisak
 • Smanjivanje jakih menstrualnih krvarenja i izazivanje menstruacija kod žena koje imaju amenoreju
 • Poboljšavanje apetita kod ljudi koji imaju loš apetit
 • Eliminacija gasova i nadimanja i ostalih stomačnih problema
 • Ublažavanje bolova u zubima zbog antiupalnog dejstva
 • Dosta pomaže u smanjivanju krvarenja hemoroida

Čaj od nevena hajdučke trave i koprive za jajnike

Kada se koristi za jajnike hajdučku travu treba pomešati sa nevenom i koprivom.Čaj za jajnike priprema se tako što se po jedna kašičica hajdučke trave, nevena i koprive prelije vrelom vodom i ostavi dok se ne ohladi.Čaj od hajdučke trave, nevena i koprive treba piti najmanje tri nedelje u količini od 3 do 5 šolja dnevno.Poboljšanje će se osetiti već posle nedelju dana ako je u pitanju upala jajnika a za ciste na jajnicima ga možete piti i preventivno.Za još bolje efekte koristite u istom periodu i tampone sa kantarionovim uljem.

Čaj od virka i hajdučke trave za plodnost

Čaj od virka i hajdučke trave je stari narodni lek za plodonost i to prema iskustvima veoma efikasan.Izmešajte po jednu kašičicu hajdučke trave i virka i prelijte vodom, kad se ohladi zasladite medom i pijte 3 puta dnevno.Ove biljke koristite samo ukoliko ste sigurni da niste već trudni jer se ne preporučuju trudnicama čak i u prvim nedeljama trudnoće.

Hajdučka trava za bolne i neredovne menstruacije

Ovaj čaj je odličan narodni lek za neredovne i bolne menstruacije a možete ga piti i preventivno po jednu šolju dnevno.U nastavku teksta pročitajte uputstvo za doziranje i pripremu.

Postoje li neželjena dejstva čaja od hajdučke trave?

Ako ste alergični na ambroziju ili biljke slične hrizantemama, nevenu ili belim radama, možete dobiti alergijsku reakciju na ovaj čaj. Ostala poznata neželjena dejstva uključuju pospanost i pojačanu potrebu za mokrenjem. Čaj od hajdučke trave takođe može imati neželjene interakcije sa lekovima koji služe za kontrolu krvnog pritiska, sedativima, onima koji sprečavaju zgrušavanje krvi i onima koji sadrže litijum. Pošto hajdučka trava utiče na krvarenje, nije preporučljivo konzumirati je pre operacije. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom kad imate neku nedoumicu oko svog zdravlja.

Doziranje i priprema čaja od hajdučke trave

Možete kupiti pripremljen čaj od hajdučke trave i piti jednu ili dve šolje dnevno, između obroka. Takođe, možete preliti jednu punu kafenu kašičicu sušene hajdučke trave šoljom ključale vode. Ostavite da se natapa koliko želite. Kada se ohladi – uživajte! Pre toga se ipak posavetujte sa svojim lekarom.

Za koga je dobra hajdučka trava?

Hajdučka trava je odlična za ljude koji imaju problema sa krvlju, anksioznošću, upalama ili stomačnim problemima. Čaj je dobar i za žene koje nisu ušle u menopauzu jer reguliše krvarenje.

Kakav je ukus čaja od hajdučke trave?

Čaj od hajdučke trave je gorkog ukusa. Topao, gorak čaj stimuliše organizam, ali vam se možda ne svidi njegov ukus. možete dodati med, limun ili šećer kako biste ublažili gorčinu i čaj učinili pitkijim. Jaka, opora aroma hajgučke trave takođe pomaže kod otpušavanja nosnih šupljina i otvaranja pora na koži.

Sa čim se može kombinovati?

Možete kombinovati čaj od hajdučke trave sa drugim čajevima poput čaja od nane ili zove, koji takođe pojačavaju lekovita svojstva ovog čaja, posebno kod prehlada i lošeg varenja. Kombinacija čaja od hajdučke trave sa drugim stimulišućim čajevima, poput zelenog čaja, podiže nivo energije. Kako biste pojačali opuštajuće dejstvo, kombinujte čaj od hajdučke trave sa drugim čajevima koji imaju sedativna svojstva, poput čaja od kamilice ili lavande.

Jeste li znali?

 • Legenda kaže da je hajdučka trava dobila ime po liku iz grčke mitologije, Ahilu, koji je koristio hajdučku travu da zaustavi krvarenja vojnicima
 • Hajdučka trava je poznata i kao „vojnička biljka“ jer se koristi za zaustavljanje krvarenja
 • Sveži listovi hajdučke trave se mogu žvakati kako bi se olakšala zubobolja