hrastova kora caj

Čaj od hrastove kore priprema i upotreba

Iako je čaj od hrastove kore poznat po svojoj lekovitosti, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se ne koristi kora baš svakog hrasta za lečenje, tako da treba posebno vodti računa o tome prilikom pripreme i konzumiranja.

Lekovitost hrastove kore

Već vekovima je lekovitost hrastove kore poznata u tradiciji našeg naroda. Kora ovog drveta je bogata gvožđem i vitaminom B 12. U njoj ima i magnezijuma i kalijuma, ali i cinka i mnogih drugih supstanci.

A lekovitost hrastove kore se uočava u tretiranju različitih kožnih oboljenja, ali i za lečenje oboljenja organa za varenje. Često se preporučuje i kao pomoćno sredstvo kod izbacivanja kamena iz bubrega, te kod bronhitisa i prehlade.

hrastova kora caj

Za šta je dobar čaj od hrastove kore

Ako želite da saznate za šta je dobar čaj od hrastove kore počećemo najpre od njegove unutrašnje primene. Dakle, osim za poboljšanje rada organa za varenje, ovaj čaj se preporučuje i za zaustavljanje dijareje, odnosno za poboljšanje apetita.

Takođe je dobro primenjivati ga i kod prehlade, ali i kašlja, a smatra se i da je odlično sredstvo za lečenje bronhitisa.
Uz sve pomenuto, čaj od hrastove kore se koristi i kada postoji potreba za čišćenjem organizma, a naročito je dobro primenjivati ga ukoliko su u organizmu prisutni paraziti.
Takođe, ovaj čaj se koristi i izbacivanje kamena u bubregu, a preporučuje se i za različita oboljenja kože.

Čaj od hrastove kore priprema

Kada je u pitanju čaj od hrastove kore, priprema podrazumeva takozvano hladno natapanje. Pod tim se misli da treba tačno određenu količinu čaja da prelijete hladnom vodom, a onda tako pripremljeni čaj da zagrevate na tišoj vatri sve dok on proključa. Nakon toga je neophodno da ga odmah sklonite sa štednjaka i procedite, a zatim i da ga koristite prema uputstvu.

Čaj od hrastove kore u ginekologiji

Obično se čaj od hrastove kore u ginekologiji preporučuje koristiti kod različitih vrsta vaginalnih infekcija, a rezultati istraživanja pokazuju da je naročito dobro primenjivati ga kod takozvanog belog pranja.
Najčešći vid primene za ove tegobe jesu takozvane sedeće kupke.

Čaj od hrastove kore za ispiranje

Ukoliko patite od zapaljenja grla ili imate upalu i otok desni, najbolje je da koristite čaj od hrastove kore za ispiranje. Vrlo često možete čuti i da se preporučuje koristiti ga i kod afti.

Čaj od hrastove kore za ispiranje se priprema vrlo jednostavno i podrazumeva da jednu ravnu kafenu kašičicu čaja prelijete sa dve čaše vode, a zatim stavite na tišu vatru da se zagreje. Onog trenutka kada počne da vri, sklonite ga i procedite, pa koristite za ispiranje grla ili usta.

Kupka od hrastove kore

Najčešće se kupka od hrastove kore koristi kada su prisutni različiti upalni procesi na koži, poput recimo akni. Mada je dobro i koristiti je ukoliko imate psorijazu ili dermatitis, te različite vrste ekcema, a preporučuje se i kod uboda različitih insekata.

Kupka od hrastove kore se priprema od litra vode i 7 ravnih kafenih kašičica čaja i to na potpuno isti način kao i kada se čaj od hrastove kore priprema za ispiranje, što znači da treba da ga zagrevate do ključanja, a zatim procedite i dodate u vodu za kupanje. A ako vam više odgovara, tako pripremljenu kupku možete primenjivati u u vidu obloga koja ćete staviti na obolelo mesto.