Čaj od kamilice za bebe

Zdravstvene koristi čaja od kamilice za bebe

Čaj od kamilice se obično daje bebama koje  konstantno plaču. Ovaj biljni čaj umanjuje stomačne bolove, uobičajen problem kod beba.

Sastojci u čaju umanjuju stomačne grčeve kako kod beba tako i kod odraslih. Plakanje je jedini način na koji bebe iskazuju svoje potrebe. Ponekad, plakanju kao da nema kraja. Ovo znači da beba ima nekih problema. Postoji li način da se to beskrajno plakanje zaustavi? U takvim okolnostima dobar izbor je čaj od kamilice za bebe.

Umirivanje stomačnih bolova

Ako beba plače duže od 3 sata verovatno je da ima stomačnih problema kao što su grčevi, gasovi, loše varenje i zatvor. U tom slučaju davanje čaja od kamilice vašoj bebi će definitivno pomoći da se umanje bolovi. Previše gasova u stomaku čini da beba plače konstantno i to je  obično praćeno i štucanjem. Ti problemi će uskoro nestati ako bebi date malo čaja od kamilice.

Pospešivanje sna

Kada je u pitanju umirivanje bebe koja konstantno plače čaj od kamilice je prvi izbor. Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima stoga njena upotreba pomaže kod beba koje imaju problema sa spavanjem. Učiniti da beba koja konstantno plače zaspi nikad nije bilo tako lako, zahvaljujući lekovitim efektima čaja od kamilice. Danas, sve više i više majki se uzda u čaj od kamilice da pomogne njihovim bebama. I mnogo odraslih ljudi ga pije pre spavanja pošto pospešuje san.

Bezbednost

Stomačni bolovi kod male dece se definitivno mogu držati pod kontrolom ako im date čaj od kamilice. Mnogi roditelji koji se brinu za bezbednost svoje dece se pitaju da li čaj ima i neke negativne efekte. Verovali ili ne alergijske reakcije(kožni osipi) koji se dovode u vezu sa čajem od kamilice su prava retkost. Da bi se predupredili negativni efekti roditelji moraju biti sigurni da se čaj pravi od najčistije biljke kamilice.  Esencijalno je kupiti kamilicu od poverljivog izvora.

Nučni dokazi

Studija sprovedena u Italiji je pokazala da čajevi napravljeni od raznih biljaka pomažu da se umire bebe koje non-stop plaču. Bebama starosti od 2-8 nedelja su dati čajevi koji su bili mešavina više biljaka kao što su kamilica, sladić, divlja mirođija,  vrbena i nana, količine 1-5 unci. Zavisno od učestalosti plakanja čaj je davan jednom, dva ili tri puta dnevno. Sva deca koja su dobila čaj su pokazala veliki napredak.

Čaj od kamilice za bebe i gvožđe

Iako čaj od kamilice pomaže da se umiri beba koja plače konstantno, preterivanje sa čajem svakako nije preporučljivo. Biljni čajevi koji sadrže kamilicu ili lišće nane kao primarni sastojak mogu da ometaju pravilno upijanje gvožđa. Bebama, posebno u prvoj godini treba gvožđe za pravilan razvoj mozga. Povrh toga majčino mleko sadrži veoma malo gvožđa tako da se uz upotrebu biljnih čajeva količina upijenog gvožđa značajno smanjuje. Tako da treba biti obazriv kada se čaj od kamilice daje bebama.

Majčino mleko je jedini izvor hrane za bebe do 6 meseci. Bebama od 6- 12 meseci se može dati hrana koja sadrži gvožđe da bi se sprečila anemija usled nedostatka gvožđa. Imajući ovo na umu bebama se može povremeno dati čaj od kamilice. Količina ne treba da prelazi 100 ml na dan. Obično, pola do jedne unce čaja je dovoljno da se umiri beba koja ima stomačne probleme. Konstantno davanje čaja vašoj bebi može dovesti do preteranog unosa tečnosti, što će za posledicu imati često uriniranje i povraćanje.

Oprez

Važno je shvatiti da se čaj od kamilice pravi za bebe a ne za odraslu osobu. Čaj ne treba da bude jak. Pre davanja bebi bi trebalo da se razvodni hladnom vodom. Takođe, šolja čaja je previše da se umanji nelagodnost bebe. U većini slučajeva kašika ili dve mlakog čaja je dovoljno za to. Umesto kašike možete čak koristiti i pipetu. Čaj možete napraviti ili od cvetova kamilice ili kesica čaja.

Uopšteno, davanje čaja bebi umesto lekova je bolja opcija. Kamilica je jedna od malog broja supstanci koje se mogu dati bebama koje imaju problema sa stomakom. Ako se čaj daje bebama koje konstantno plaču 3 puta nedeljno, posle mesec dana napadi plača će početi da se smanjuju.