caj od nara

Čaj od kore nara protiv proliva i stomačnih tegoba

Nar je jedna od najzdravijih voćki na svetu jer sadrži niz biljnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje organizma. Mnoge studije su pokazale da nar ima neverovatne koristi kada je prevencija od mnogih ozbiljnih bolesti u pitanju.

U ovom članku saznajte koliko je čaj od nara lekovit za mnoge zdravstvene tegobe.

Čaj od nara lekovitost

Veruje se da je za lekovitost narove kore znao još Hipokrat pre 2500 godina. Koru od nara je koristio lečenje dizenterije. Obloge od kore nara je koristio i za lečenje ubojnih i ubodnih rana.

Čaj od nara se pravi od kore nara, a njegova lekovitost je nadaleko poznata. Bogat je izbvor vitamina C, što pogoduje jačanju imuniteta, a povoljno utiče i na krvne sudove, elastičnost kože, zdravlje zuba i kostiju. Pored toga, idealan je za detoksikaciju organizma.

kora nara

Čaj od nara je delotvoran za mnoge zdravstvene tegobe:

 • Sjajan je antioksidans. Najnovija istraživanja pokazuju da od sveg voća i povrća nar ima najveći sadržaj polifenola koji umanjuju ošetećenje zdravih ćelija izazvano slobodnim radikalima.
 • Jača imuni sistem. S obzirom na svoja lekovita svojstva i visok sadržaj vitamina C, čaj od kore nara jača vaš imunitet i tako pomaže organizmu da se bori protiv pojave raznih bolesti.
 • Pomaže kod stomačnih tegoba i proliva. Čaj od nara je sjajan prirodni lek za mnoge probavne tegobe, kao i za proliv.
 • Sprečava pojavu bolesti srca. Redovno konzumiranje čaja od nara doprinosi boljem krvotoku i tako sprečava pojavu bolesti srca i moždanog udara. Pored toga, čaj od nara reguliše nivo holesterola u krvi, što takođe doprinosi boljem radu srca.
 • Prevenira pojavu raka. Nar sadrži visok nivo flavonoida, koji predstavljaju prirodni antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u organizmu koji mogu prouzrokovati nastanak raka. Čaj od nara takođe pomaže u borbi protiv već postojećih ćelija raka u organizmu.
 • Prevenira pojavu osteoporoze. Pošto kora od nara sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje estrogena, koji je važan za održavanje koštane mase, čaj od kore nara sprečava pojavu osteoporoze.
 • Čuva zdravlje zuba. Pored toga što ima antivirusna i antibakterijska dejstva, nar je dobar prirodni lek za uklanjanje kamenca na zubima, a takođe štiti i od drugih oralnih oboljenja.
 • Leči anemiju. Nar sadrži visok nivo gvožđa, što ga čini idealnim prirodnim lekom za lečenje simptoma anemije kao što su iscrpljenost, vrtoglavica, slabost.
 • Reguliše nivo šećera u krvi. Čaj od nara je pogodan za dijabetičare jer reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od pojave mnogih drugih oboljenja koja dijabetesmože izazvati.
 • Leči grip i prehladu. Pošto narova kora sadrži visok nivo vitamina C, čaj od kore nara pomaže pri ublažavanju simptoma gripa i prehlade.
 • Štiti hrskavicu. Prema istraživanjima iz 2005. godine, čaj od nara deluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, pa je zato idealan prirodni lek za one koji pate od osteoartritisa.
 • Ublažava simptome PMS-a i menopauze. Čaj od nara uravnotežuje nivo estrogena kod žena i podstiče stvaranje serotonina. Zato je dobar za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma i menopauze.
 • Dobar je za potenciju. Pošto je čaj od nara dobar za poboljšanje protoka krvi kroz telo, to je posebno važno za one koji imaju problem sa potencijom.
 • Dobar je za mršavljenje. Ukoliko želite da se u kratkom vremensko period oslobodite viška masnih naslaga, konzumirajte čaj od kore nara.

Čaj od kore nara protiv proliva

Jedna od najvažnijih funkcija čaja od narove kore jeste održavanje zdrave probave i lečenje različitih probavnih tegoba. Ubija parazite u crevima, a naročito je dobar prirodni lek protiv proliva i pantljičare. Kora od nara sadrži preko 20% tanina, što je čini veoma efikasnim prirodnim lekom protiv prolica.

Čaj od kore nara za želudac

Lekovitost čaja od nara deluje tako da u čitavom gastrointestinalnom traktu ubija patogene bakterije, a održava one koje su povoljne za organizam, pa je tako idealan i za zdravlje želuca. Čaj od kore nara pomaže kod lečenja čira na želucu i kolitisa (upala debelog creva). Kora nara sadrži alkaloide peletierin, izopeletierin, metalpeletierin i pseudopeletierin, što je čini idealnim prirodnim lekom za bolesti želuca.

Čaj od kore nara priprema

Priprema čaja od kore nara je vrlo jednostavna, a njegovo dejstvo je veoma povoljno po vaše celokupno zdravlje.

Kako napraviti čaj od nara?

Osušite koru od nara i stavite je u šolju i prokuvajte 250 ml vode. Kada voda proključa, prelijte koru od nara i poklopite čaj. Ostavite da tako odstoji oko 25 minuta i popijte čaj bez dodatka šećera.

Čaj od kore nara se pre svega preporučuje onima koji imaju preoblema za želucem i crevima. Najbolje je čaj konzumirati postepeno tako što ćete prvu polovinu šolje čaja popiti odmah, a drugu polovinu nakon 3 sata. U slučaju nekih ozbiljnijih problema sa želucem i sistemom organa za varenje, rasporedite konzumiranje čaja tako što ćete dve šolje čaja piti iz četiri puta u toku dana. Dakle, jednu šolju po pola i drugu šolju isto tako. Nakon nedelju dana konzumiranja čaja od kore nara treba napraviti pauzu od najmanje nedelju dana. Čaj mogu konzumirati i oni koji nemaju zdravstvenih tegoba, ali ne u prekomernim količinama. Čaj od nara ne treba piti svakog dana, već svaki drugi dan. Ukoliko imate zdravstvenih tegoba, ipak je najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Napomena: Ukus kore od nara je opor i može izazvati mučnine zbog svoje jačine i zato treba viti oprezan pri njegovom konzumiranju.

Čaj od kore nara je delotvoran i za ispiranje usta u slučaju da imate afte. Pored toga, čaj od kore nara je delotvoran za lečenje dermatitis. Tada se koristi za spoljašnju upotrebu u razblaženom obliku.

Za razliku od kore nara, sa čijim konzumiranjem treba biti oprezan, konzumiranje nara kao voća ne stvara nuspojave. Kao i svako voće, nar je bogat fitomaterijama, a konzumiranje svežeg nara ima mnogobrojne snažne povoljne uticaje na zdravlje organizma. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara radi boljeg dejstva. Ukoliko imate problema sa apetitiom, jutarnjom mučninom i bolom u grlu, jedite nar. Nar se preporučuje i osobama koji boluju od astme jer visok nivo vitamina C koji sadrži ima snažno antiupalno dejstvo.