Čaj od lanenog semena kao lek sa višetrukim povoljnim dejstvom po organizam

Čaj od lanenog semena kao lek sa višetrukim povoljnim dejstvom po organizam

Čaj od lana se već vekovima koristi kao lek u narodnoj medicini, posebno je izraženo njegovo lekovito dejstvo u u lečenju stomačnih problema, regulisanju probave, a ima i povoljne efekte kod osoba koje imaju problema sa čirom na želucu. Pored ovih lekovitih dejstva čaj od lana povoljno deluje prilikom izbacivanja toksina iz organizma, lekovito deluje i na rad creva jer sadrži veliki broj vitamina i minerala.

Čaj od lana povoljno utiče i na kožu kao i na celulit pa se sve više koristi u nezi tela ali korišćenje ovog napitka dovodi i do smanjenja apetita tako da nalazi svoju primenu i kao prirodni lek protiv gojaznosti koji je pogodniji i zdraviji od mnogih dijeta.

Biljka lan od koje se proizvodi čaj uzgaja se u regionu koji se proteže od Indije do istočnog Mediterana, a svoju široku primenu pre svega ima u Egiptu i Etiopiji ali i svuda u svetu. Za ovo lekovitu biljku se smatra da je otkrivena u pećini u Gruziji i da se njena lekovita svojstva primenjuju davno pre nove ere.

Sama biljka ima tanke stabljike, a boje njenih listova se kreću od svetlo plave boje pa sve do jarko crvene kada cveta. Vlakna dobijena iz lana pored svojih lekovitih svojstva koriste se i u proizvodnji papira, odeće i sl.

Laneno seme obiluje omega tri masnim kiselinama koje štite od mnogih bolesti a ponajviše od kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se da čaj od lana može preventivno da utiče na sprečavanje razvoja malignih tumora, a posebno je preporučeno da ga koriste žene kao preventivu i zaštitu od raka dojki i debelog creva.

Čaj od lana za probavu

Čaj od lana je najpovoljniji prirodni lek koji može da reguliše probleme sa probavom i koji izuzetno lekovito deluje na sve stomačne probleme. Ovaj čaj sadrži biljna vlakna i biljne sluzi koji utiču na poboljšanje probave i deluju u organizmu kao prirodni lek. Biljna vlakna iz lalnenog semena upijaju tečnost u crevima i pomažu da stolica brže prolazi kroz crevni trakt i uklanja toksine za sobom. Takođe, seme lana je izuzetno bogato omega tri masnim kiselinama koje lekovito deluju kod raznih iritacija creva. Da bi se normalisala probava čaj od lanenog semna bi kao lek trebalo da se koristi svakoga dana jer reguliše izbacivanje toksina iz organizama, koji se pre svega, zbog nepravilne ishrane talože u crevima. Od izuzetnog značaja za zdravstveno stanje svake osobe je redovno čišćenje creva i normalna probava u čemu lekovita dejstva čaja od lana i svih lekovitih sastojaka koje ona sadrže je od presudne važnosti za zdravlje i za normalnu probavu.

Kako se priprema čaj od lana?

U jedan litar vode dodajte dve supene kašike lanenog semena. Sačekajte da voda proključa i zatim smanjite vatru kako bi se čaj kuvao na niskoj temperatuti još sat vremena. Čaj od lana bi trebalo da ostavite preko noći da se ohladi nakon čega bi trebalo da procedite čaj u staklenu posudu koju možete držati u frižideru. Kada konzumirate čaj od lana kao lek možete, ukoliko želite, da dodate malo tople vode u šolju što neće umanjiti dejstvo ovog lekovitog napitka. Takođe, u čaj od lana možete dodati i pola kašičice cimeta po želji.

Ovako pripremljen čaj od lana kao lek poboljšava rad creva, opušta stomak i olakšava probavu, dobar je za kašalj i ublažava bol u grlu. Čaj od lana pomaže i kod depresije, poboljšava rad srca, smanjuje loš holesterol i štiti od raznih vrsta raka.

Čaj od lana kao lek možete pripremiti i sa đumbirom koji isto povoljno deluje na organizam ili sa malo meda.

Ako želite manje količine na dve velike šolje sa vodom dodajte jednu kašičicu čaja od lanenog semena i dodajte u napitak po želji malo cimeta, meda ili đumbira.

Čaj od lanenog semena pozitivno deluje na probleme žena u menopauzi

Čaj od lana se preporučuje kao prirodni lek koji sadrži fitoestrogen koji je ekvivalentan estrogenu u čovekovom telu. Kod žena u toku menopuze dolazi do smanjenja etstrogena što dovodi do brojnih problema sa kojima one moraju da se suoče. Čaj od lanenog semena može da nadomesti gubitak estrogena i na prirodan način dovodi do smanjenja hormonskih problema kod žena prilikom menopauze.

Jedno od najzančajnijih otkrića je to da čaj od lana deluje preventivno na rak debelog creva pa se preporučuje svima koji imaju bilo kakav problem sa debelim crevom ali i kao preventiva od ovih teških bolesti.

Čaj od lanenog semena poboljšava zdravlje kože i efikasno je sredstvo protiv celulita i gojaznosti.

Laneno seme možete dodati svakog jutra u pahuljice ili jogurt i preporučiljvo je da se na taj način konzumira svakoga dana čime ćete sigurno ćete osetiti poboljšanje vezano za probleme sa celulitom i gojaznošću. Laneno seme pomaže u regulisanju apetita, odnosno samnjuje prekomernu potrebu za hranom i izbacuje toksine iz organizma tako da se efekat gubitka viška kilograma povećava i dolazi se do mnogo bržih rezultata. Čaj od lanenog semena se smatra najboljim prirodnim lekom za celulit koji se javlja podjednako i kod gojaznih i kod mršavih žena, a porudukt je nepravilne ishrane i ne zdravog načina života. Čaj od lana daje odlične rezultate ukolko se koristi i u toj nameni.

Kako se konzumira ako želite da izgubite višak kilograma?

Čaj od lanenog semena se u tom slučaju koristi deset dana nakon čega bi trebalo da usledi pauza od deset dana. Posle pauze korišćenje čaja od lana treba da se nastavi sve do dobijanja idealne težine. Da bi ste smanili telesnu težinu potrebno je tri do pet ovoakvih tretmana. Čaj bi trebalo da konzumirate ujutru i uveče za što bolji efekat.