caj od nevena

Čaj od nevena priprema i upotreba

Čaj od nevena je tradicionalni biljni lek koje je na našim prostorima veoma poznat. Neven možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ali i brati u toplim krajevima od aprila do oktobra. Zreo neven se karakteriše velikim žutim ili narandžastim cvetovima i stabljikom koja može izrasti i do pola metra! Neven se koristi u raznim oblicima, kao dodatak hrani i u sastavu lekovitih masti, ali glavnu primenu nalazi u obliku čaja gde se najveća količina zdravih materija apsorbuje i pomaže pri lečenju velikog broja bolesti.

Neven svoju lekovitost duguje brojnim prirodnim materijama koje poseduje i koje ljudski organizam prepoznaje kao blagotvorne.

Etarska ulja, likopen, karotenoidi, smola, salicilna kiselina, proteini i minerali nevenu daju odličnu moć za borbu protiv opakih bolesti.

neven caj priprema

Za šta je dobar čaj od nevena?

Čaj od nevena je prirodni, tradicionalni lek koji se godinama koristi za sve vrste stomačnih tegoba, posebno za probleme sa varenjem i prekomernim lučenjem želudačne kiseline, u ginekologiji ( za lečenje raznih bakterijskih i virusnih infekcija ), za lečenje hemoroida ali i za brojne psihičke probleme – ovaj čaj umiruje i olakšava san. Koristi se i u regulaciji cirkulacije, kao i za regeneraciju mnogih tkiva.

Ženama se posebno savetuje konzumiranje ovog čaja ukoliko imaju neredovne menstrualne cikluse ( naravno, podrazumeva se da žena nije u drugom stanju ). Ukoliko ciklus traje manje od 25 i duže od 30 dana, čajem od nevena možete regulisati uzrok nastanka poremećaja ritma.

Čaj od nevena priprema

Čaj od nevena se priprema krajnje jednostavno. Za 1 šolju potrebno Vam je oko 2 kašike osušenog, samlevenog nevena preko kojeg nalijete 200 decilitara vode koja je proključala. Potrebno je oko 15 minuta da se sve supstance iz nevena ispuste u čaj, nakon čega je potrebno da procedite čaj. Čaj se konzumira 2 puta dnevno, ujutru i uveče, dokle god traju tegobe.

Čaj od nevena u ginekologiji

Neven ima antimikrobno dejstvo, što znači da je odličan protiv najrazličitijih virusnih i bakterijskih infekcija. Vaginalne infekcije su veoma česte na našim prostorima, te se, pored klasičnog antibiotskog tretmana, preporučuje i prirodni vid lečenja. Od prirodnih čajeva, najbolje se pokazao čaj od nevena zbog činjenice da ne stvara nikakav neželjeni efekat.

Kao što smo napomenuli, čaj od nevena je odličan regulator menstrualnog ciklusa, ali u isto vreme i reguliše nivo krvarenja, čime sprečava obilna krvarenja i posledične simptome umora i iscrpljenosti usled gubitka krvi, odnosno, anemije.

Čaj od nevena za jajnike

Tokom i najblažih virusnih i bakterijskih infekcija, može doći do neugodnog bola u jajnicima. Takođe, ciste na jajnicima su relativno česta pojava. Upotrebom čaja od nevena, ublaža se ili potpuno eliminiše svaki osećaj neugodnosti u jajnici. Čaj se konzumira tokom prehlade sa simptomom bola u jajnicima, 2 puta dnevno, po 1 šolja.

Čaj od hajdučke trave i nevena

Ukoliko imate probleme sa jajnicima, odnosno, prisustvo cisti ili prehlade, kombinacijom hajdučke trave i nevena možete u potpunosti ukloniti sve simptome. Pomešajte 1 kašiku sušene hajdučke trave i 1 kašiku sušenog nevena, prelijte kipućom vodom, ostavite da se ohladi, procedite i konzumirajte više puta dnevno.

Čaj od nevena za hemoroide

Hemoroidi najčešće nastaju usled loše ishrane – velika količina masti i redukovan unos dijetalnih vlakana otežavaju varenje i defekaciju, čime doprinose lošem kvalitetu peristaltike creva i ispadanju krajnjih delova creva upolje, što ume da bude jako bolno i neprijatno, a uporedo sa tim i opasno jer može doći do težih krvarenja i superinfekcija donjih delova digestivnog trakta.

Osim čaja za hemoroide, možete koristiti i kremu od nevena za prirodno lečenje hemoroida koju nanosite nakon što anus lepo isperete i dezinfikujete.

Čaj od nevena za želudac

Usled velikog lučenja želudačne kiseline ( nakon konzumiranja alkohola ili raznih gastrointestinalnih tegoba ) može doći do probadanja preko cele površine trbuha. Neven je idealno sredstvo za smirivanje tegoba i upala u stomaku, a pre svega deluje na želudac, svojim etarskim uljima i mineralima kojima reguliše motilitet želuca i smanjuje nivo kiseline u želucu.

Čaj se priprema na standardan način, ali u njega možete ubaciti i sušenu nanu koja ima slično dejstvo i pojačava ukupan efekat.

Neven čaj u trudnoći

Kao što smo već napomenuli, čaj od nevena direktno deluje na trajanje menstrualnog ciklusa. Samim tim, tokom trudnoće gde je  su menstruacije stopirane, ne smeju se konzumirati supstance koje na bilo koji način remete balans hormona materice. Čaj od nevena se ne preporučuje tokom trudnoće, kao i nekoliko meseci nakon porođaja kada se materica oporavlja od porođaja.

[icegram campaigns=”8172″]