persun caj

Čaj od peršuna priprema i upotreba za zdravlje, mršavljenje, celulit…

Sve vrste čajeva poseduju diuretička svojstva, ali čaj od peršuna nudi i nešto više od toga. Peršun ili Petroselinum crispum pripada familiji Umbeliferae, u kojoj se nalazi i šargarepa.

Upotreba čaja od peršuna na izaziva štetne efekte kod većine ljudi. Korenčić sa zelenim listovima čini dekor mnogim jelima, istovremeno predstavljajući pravo nutritivno blago i prirodno lekovito sredstvo. Peršun se lako gaji, brzo raste i jednostavno suši. Zbog svih korisnih svojstava ove jedinstvene biljke iz familije šargarepa, uputno je upotrebljavati istu za pripremu čaja ili raznih lekovitih sredstava.

Kako pripremiti čaj od peršuna?

Priprema čaja od peršuna ne zahteva nikakvu veštinu.Poželjno je koristiti sveži peršun za pripremanje čaja. Potrebno je iseckati peršun.Da biste pripremili šolju čaja od peršuna, iseckajte četvrtine šolje peršuna i ostavite po strani. Proključalom vodom preliti prethodno pripremljeni peršun i ostaviti da odstoji pet minuta. Nakon toga procedite peršun čaj.

Nekima je čaj od peršuna suviše gorak, te ga konzumiraju isključivo zbog njegovih lekovitih sastojaka i zdrvstvenih prednosti, dok pojedini uživaju u zaslađenom otužnom ukusu istog. Ukoliko je čaj previše jak za vaš ukus, ostavite peršun da stoji manje od pet minuta u ključaloj vodi, ili pak pripremite čaj od 1/8 šolje iseckanog peršuna.

caj od persuna prirprema

Za šta je dobar čaj od peršuna?

Potencijalne koristi od konzumacije čaja od peršuna su ogromne. Smatra se da ispijanje čaja od peršuna može pomoći u lečenju:

– nakupljene tečnosti u organizmu
– mršavljenje
– upalu bešike
– lice
– celulit
– urinarne infekcije
– sindroma iritabilnog creva
– oboljenja bešike
– kamena u bubregu
– izazivanja menstruacije
– za ublažavanje menstrualnog ciklusa
– uklanjanje mitesera

persun caj za mrsavljenje

Čaj od peršuna za urinarne infekcije, bešiku i kamen u bubregu

Čaj od peršuna za lečenje urinarnih infekcija i kamena u bubregu-diuretično svojstvo peršuna omogućava često mokrenje i istovremenu eliminaciju štetnih bakterija uzročnika urinarnih infekcija i kamena u bubregu. Obolelima od urinarnih infekcija često se savetuje upotreba čajeva od peršuna i brusnice. Dakle, konzumirajte sok ili čaj od peršuna.

Čaj od peršuna za menstruaciju

Bolna menstruacija – čaj od peršuna je poznat po tome da može dovesti do povećanih kontrakcija materice. Kod žena sa bolnom menstruacijom upotreba čaja od peršuna uticaće na povećanje kontrakcija. Caj pijte u umerenim količinama. Istovremeno, korisni sastojci čaja mogu umanjiti procenat zadržavanja vode tokom PMS-a.

Peršun čaj za mršavljenje

Čaj od peršuna je veoma popularan kao čaj za mršavljenje zbog svojih diuretičkih svojstava.Ovaj čaj eliminiše višak vode u telu i čini da izgubite na težini.Međutim iako ste čuli da neko koristi čaj od peršuna za mršavljenje budite svesni da on ne topi salo već samo izbacuje višak vode pa ste lakši kad stanete na vagu.Ipak mršavljenje bi trebalo da ima kao cilj skidanje sala.I pored ovoga nije štetno piti caj od persuna za mrsavljenje. On ima malo kalorija, masti i šećera, a takođe je bogat izvor vitamina kao što su A, C i K i takođe kalijuma, folata, kalcijuma, fosfora i flavonoida.

Predstavljamo vam tri metode za pripremanje čaja od peršuna za mršavljenje

Mnogi se pitaju kako se kuva čaj od peršuna za mršavljenje…predstavljamo vam tri metode

Priprema – 1:

  • Sipajte vodu u džezvu a kad provri dodajte 1/4 šolje svežeg peršunovog lišća.
  • Ostaviti da se kuvati oko 5 minuta.
  • Procediti vodu i odbacite peršunov list.
  • Pijte ovaj čaj 2-3 puta dnevno.

Priprema – 2:

  • Sipati 2 kašičice suvog peršuna u šolju ključale vode.
  • Pokrijte i ostavite da  odstoji oko 10 minuta.
  • Procediti caj i piti 3 puta dnevno.

Priprema – 3:

  • Uzmite 1 litar ključale vode i dodajte šaku svežeg peršuna i šaku kukuruzne svile.
  • Dobro promešajte i ostavite da ključa nekoliko minuta.
  • Procedite čaj i popijte tokom celog dana.

Ovaj čaj za mršavljenje je veoma jak jer kukuruzna svila pojačava dejstvo peršuna zato ga ne treba koristiti u dužem vremenskom periodu.

Čaj od peršuna za celulit

Peršun – Poznat kao petroselinum pomaže u sprečavanju telo od razvoja celulita jer je fantastičan Detokifiing agent i diuretik, pomaže da se oslobodi telo ekstra vode i toksina. Takođe štiti jetru i AIDS-a u smanjenju nivoa glukoze u krvi. Add to sokova, Smoothies ili da biljni čaj sa njim.

Čaja od peršuna u trudnoći i tokom dojenja

Peršun predstavlja bezbednu namirnicu za veći broj ljudi, ali čaj od peršuna u trudnoći se ne preporučuje pa bi ipak trebalo da ga izbegavaju žene u drugom stanju ili one koje planiraju trudnoću. Ishranom uneti peršun može dospeti u majčino mleko, zbog čega bi žene koje doje trebalo da se klone konzumiranja istog što važi i za peršun čaj. Pre bilo kakve upotrebe caja od persuna konsultujte se sa lekarom da biste utvrdili da li je primena iste u sukobu sa medicinski propisanom terapijom ili simptomima oboljenja koje imate. Budite pažljivi i oprezni. Ukoliko zapazite pogoršanje simptoma, obratite se lekaru.

Prirodni lekovi pripremljeni od peršuna

Zahvaljujući svojim izvanredni osobinama, peršun predstavlja jedan od ključnih sastojaka mnogih prirodnih lekova. Ovde spadaju:

Sok od peršuna-pomešan sa sveže isceđenim limunovim sokom i vodom predstavlja idealan detoksikant. Peršunov i limunov sok obiluju vitaminom C koji je od ključnog značaja za lečenje organizma, zbog čega se peršunov sok primenjuje u lečenju artritisa, reumatizma i retencije vode.

Peršun za lečenje modrica-peršun se može upotrebiti za zaceljivanje modrica. Sledeći put kada naletite ili se udarite na neki predmet, stavite peršunov list na bolno područje radi smanjivanja podliva i oticanja.
Podelite svoja pozitivna iskustva o primeni peršuna sa drugima
Ukoliko ste osetili sve blagodeti upotrebe peršuna u lečenju različitih oboljenja, podelite svoje impresije i lekoviti recept sa drugima. Uzgajivači bilja otkrili su mnoge prednosti peršuna, kao i sve kvalitete izvrsnog čaja od peršuna. Ovu jeftinu i za gajenje nezahtevnu biljku možete deliti prijateljima, članovima porodice i zajednice.

Peršun čaj za lečenju stomačnih tegoba

Peršun može poslužiti i kao sredstvo za olakšavanje stomačnih tegoba, zaustavljanje nadutosti i gasova i ublažavanje stomačnih bolova. Peršun stimuliše apetit, zobg čega predstavlja neizostavni deo garnirunga mnogih restoranskih specijaliteta, stoga, ako želite da se uverite u tačnost ovog kulinarskog trika, probajte peršun tokom narednog obroka da se uverite da li stvarno funkcioniše.

Svaki deo peršuna može se upotrebiti kao lek, uključujući seme, koren i listove, što omogućava širok spektar namene ove biljke. Peršun se jednostavno razmnožava, pritom zahtevajući veoma malo sunčeve svetlosti i plodno tle, stoga i sami možete razmotriti ideju o gajenju peršuna u nekom kutku vaše bašte.Najčešće se gaje dve vrste peršuna, tzv. kovrdžavi peršun i ravni ili italijanski tip peršuna.

Ukoliko lično baštensko gajenje nije vaša opcija, peršun možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane, marketima i pijacama, pri tom tragajući za svežim primercima. Peršun mora biti rascvetao i sa bujnim listovima zelene boje. U slučaju da kupujete svež peršun, uzimajte manje količine zbog toga što osušeni peršun gubi boju i ukus nakon dugog stajanja. Kupljeni peršun čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i držite podalje od izvora toplote i vlage.

Peršun je poput mnogih zelenih listastih biljaka bogat vitaminima i mineralima. Sadrži veće količine vitamina C u odnosu na mnoge druge biljke, 166 mg u 100g, što predstavlja trostruko veću količinu od one prisutne u pomorandži. Peršun obiluje mineralima koji su neophodni u procesu zaceljivanja, rasta i razvoja. U prisutne minerale se ubrajaju: mangan, gvožđe, kalcijum i kalijum.

Diuretična svojstva

Konzumiranje peršuna se često preporučuje zbog njegovih diuretičnih svojstava koja uključuju eliminaciju vode iz organizma. Diuretični lekovi često se primenjuju kao jedna od primarnih terapija kod obolelih od visokog krvnog pritiska. Navedeni medikamenti omogućavaju izbacivanje viška vode iz organizma putem bubrega i urina, kao i uklanjanje kamena u bubregu.

Šta je posebno zanimljivo u vezi sa upotrebom peršuna?

Stručnjaci vam mogu izneti razne korisne podatke o ovoj najpre začinskoj biljci. Peršun je više nego ukras; predstavlja pravi prirodni izvor gvožđa, vitamina A, B i C, a sadrži i minerale u tragovima. Svaki deo peršuna može se primeniti kao lek, i to za: lečenje bešike i bubrega, artritisa, išijasa i reumatizma.

Konzumacijom ovog osvežavajućeg i zdravog čaja obezbedićete neophodne zalihe hranljivih materija. Čaj od peršuna postaje sve popularniji kod uzgajivača lekovitog bilja i kupaca organskih proizvoda, čak možete naći i sveži peršun organskog porekla.