Čaj od preslice – protiv celulita, upale mokraćnih puteva, pluća…

Čaj od preslice

 Preslica je biljka koja se kod nas može pronaći pod mnogim nazivima. Najčešće zastupljeni sinonimi za nju je rastavić.  Ovo je jedna od onih biljaka, koje na prvi pogled, izgledaju sasvim obično, pomalo neugledno i neprimetno, ali se upravo u tome krije i njena prava vrednost. Preslica ili rastavić je biljka, koja je svoj skromni izgled nadomestila u drugim i plemenitijim stvarima. Jedan od tih skrivenih, i golom oku nevidjivih atributa, svakako je i njena lekovita priroda.

Preslica se makar kod nas, najčešće konzumira kao čaj, a lekovita dejstva ovog napitka, nisu zanemarljiva i prećutna. Ona se na prvom mestu baziraju, na uspešnom izlečenju gnojnih i bolnih čireva na koži, na oporavku uništenog, i obamrlog tkiva, na izlečenju koščatih obolenja, i rana koje iz (ne)poznatih razloga teško zaceljuju, kao i na visokim regenerativnim sposobnostima široke vrste.

Pored pomenutih bolesti, preslica se pokazala efikasnom i u borbi protiv bubrežnih oboljena, kao i kod  problema sa bešikom. Starijim i osobama u godinama, preslicase preporučuje kao lek, koji ublažava simptome kičmenih smetnji i išijasa. Ovo svakako nije konačan spisak njenih lekovitih dejstava, već samo kratak pregled o kome bi se moglo još mnogo govoriti.

Čaj od rastavića lekovito dejstvo

 Čaj od preslice ili rastavića, je u narodu omiljen zbog pogodnog delovanja na oslabljena ili oštećena pluća. Pored samih pluća, čaj od preslice pročišćava i mokraćne kanale, ublažva bubrežne, kao i mnoge osetljive upale, a pozitivno deluje i na samu anemiju.

Čaj od preslice se često zamenjuje i kupkama koje relaksiraju čitav organizam. Da bi se napravila jedna od tih kupki, potrebno je uraditi sledeće. 100 grama preslice tokom noći je potrebno namakati u hladnoj vodi. Sutradan, kada se odlučimo za samu kupku, mešavina se zagreva do ključanja i dodaje u vodu. Poželjno je da dok smo u kupki, obratimo pažnju na to, da nam bubrezi budu u vodi, Pošto je ipak, preslica biljka koja ih izvrsno pročišćuje.

Priprema čaja od preslice

 Recept po kome se priprema čaj od preslice je lako dostupan u eri brzih telekomunikacija i interneta. Ono što olakšava njegovo prenošenje, jeste i sama receptura koja ne oduzima previše vremena, niti vas stavlja pred ozbiljnije ispite kulinarskih umeća.

Prvo pravilo koje je vezano za čaj od preslice, jeste da se on ne sladi. Dobija se tako što u hladnu vodu stavljamo jednu kafenu kašičicu, srednje punu, osušene ili sveže poljske preslice. Nakon što smo sipali preslicu u vodu, pristupamo njenom prokuvavanju. Nakon prokuvavanja, sledeći korak je kao iI kod ostalih čajeva, samo ceđenje. Treba napomenuti da nije preporučljivo konzumirati preko tri šolje čaja od preslice dnevno, a da se u pojedinim slučajevima sam čaj ipak može obogatiti medom.

U većini slučajeva čaj od preslice ne izaziva nus pojave, niti neželjene efekte. Kod pojedinih osoba, koje su nešto osetljivije na njegov sastav, moguće su povremene vrtoglavice, kao i letimična mučnina. Tim osobama se naravno preporučuje, da čaj od preslice zamene čajem slične strukture i kvaliteta.

Čaj od rastavića protiv celulita

 Čaj od rastavića je između ostalog i sjajan preparat za mršavljenje, koji nas oslobađa nakupljeni masti, kao i celuluita. Pored toga što se od rastavića pravi anticelulitski čaj, njegova svojstva su ga uvela i u mnogobrojne kozmetičarske radnje, gde je aktivni, te često i najvažniji sastojak, mnogih krema za mršavljenje.

Da bi se koristio u ranije pominjanoj formi, kao čaj, sve što nam je potrebno su dve kašike ove biljke. One se prelivaju sa 2 dl ključale vode, a zatim se posuda poklapa i odlaže na pola časa. Nakon isteka tog perioda, čaj je potrebno procediti, što je i poslednji korak pre same konzumacije. Kako bi se izbegla neželjena dejstva, mogući disbalansi, i nuspojave, nije preporučljivo konzumirati preko jedne šolje dnevno. Takođe se čaj od preslice, ne bi trebao kombinovati sa drugim sredstvima za mršavljenje i skidanje celulita.

Rastavić čaj u trudnoći

Čaj od rastavića se preporučuje i kao napitak, koji trudnicama može znatno olakšati trudničke dane. Preporučuje se prevashodno zbog toga, što se trudnicama ne savetuje uzimanje antibiotika, niti sličnih lekova, koji bi mogli ostaviti negativne posledice na plod. Ipak, važno je napomenuti da bi se trudnice trebale konsultovati oko uzimanja ovog čaja sa svojim lekarom. I mada nema jasnih naznaka, da rastavić sa sobom povlači štetne posledice, mišljenja su u malom broju slučajeva oprečna. Ukoliko lični lekar trudnici privremeno zabrani konzumiranje ovog napitka, sve su šanse da će joj kao jednako dobru zamenu prepisati biljne kapi na ovoj bazi. One su po svim dosadašnjih istraživanjima jednako delotvorne u otklanjanu mučnina, jačanju kostiju, i regeneraciji tkiva, a o njohovim neželjenim efektima, gotovo i da nema reči.

Zbog toga je važno još jednom napomenuti, da iako se čaj od preslice, smatra gotovo bezbednim po trudnice, zbog osetljivosti, ali i individualnosti njihovog stanja ponaosob, poželjna je prethodna konsultacija sa lekarom.

 Rastavić tinktura

 Za sam kraj smo ostavili i nekoliko reči o hvaljenoj tinkturi od rastavića ili preslice. Tinktura od rastavića se dobija potapanjem sveže biljke u etanol. U sebi sadrži vitamin C, oskalnu, jabučnu, kremenu kiselinu, saponine, tanin, pektin, karotenoide.

Tinktura od rastavića se savetuje kod upale bubrega, bešike, crevnih parazita, ili kamena u bubregu. Takođe se dobrom pokazala u lečenju tuberkuloze, i pojedinih plućnih oboljenja. Tinktura se savetuje i u lečenju povišenog krvnog pritiska.

Tinktura priprema:

Tinktura se, pravi tako što se jedna supena kašika biljke stavlja u tamnu flašu. Zatim se sipa 200 mililitara alkohola (70%), flaša se dobro zatvara i odlaže na toplo mesto. Posle mesec dana sadržaj se pažljivo cedi i koristi.

Samo kozumiranje se može obavljati jednom, ili dva puta dnevno. Nekoliko kapi zgotovljenog napitka se rastvara u čaši hladne vode, i zatim unosi u organizam. Samo unošenje tinkture je potrebno obaviti makar jedan čas pre obroka. Do sada nisu uočena negativna dejstva, koja konzumacija povlači sa sobom.