caj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina – lekovita svojstva i priprema

Čaj od ruzmarina može biti koristan za mnoge stvari. Uspešno ublažava upale, i zahvaljujući antioksidantnim svojstvima može sprečiti i nastanak karcinoma. Osim toga, odličan je za kosu i kožu.

Sa druge strane, čaj od ruzmarina ima i neželjena svojstva – može pogoršati anemiju, izazvati alergije i veoma je rizičan za trudnice i dijabetičare.

Ako želite da napravite ukusan čaj od ruzmarina, tu su i dva izvrsna recepta.
Pre nego što počnete da pijete ovaj čaj, pitajte svog lekara za savet. Isto važi i za druge biljne čajeve.

Biljka ruzmarin

Čaj od ruzmarina se pravi od biljke ruzmarina. To je drvenasta zimzelena biljka sa lišćem nalik na igle i roze, ljubičastim ili plavim cvetovima, koja obično raste u mediteranskim krajevima. Član je porodice biljaka Lamiaceae.

Ruzmarin je aromatična biljka. Lišće ruzmarina se može koristiti u različite svrhe, a često se koristi kao začin za jela sa mesom.

ruzmarin caj

Ruzmarin potiče iz mediteranskih krajeva i Azije, i teško raste u hladnijim klimatskim uslovima. Ova biljka može prilično dugo da izdrži bez vode, a raste od 1,5 ili čak i dva metra u visinu.

Ima zimzelene listiće dugačke dva do četiri centimetra i isto toliko široke. Sa gornje strane su listovi zeleni, a sa donje beli, i imaju tanke dlačice, nalik na vunu.

Cvetovi ruzmarina mogu biti purpurni, plavi ili roze. Ruzmarin može rasti i potpuno van sezone, i često se dešava da cveta zimi.

Saznajte više>>>  Čaj od ruzmarina za kosu, bolje pamćenje…

Šta se sve nalazi u čaju od ruzmarina?

Salicilna kiselina
Salicilna kiselina se nalazi u čaju od ruzmarina i ima efekat sličan aspirinu. Zato se ovaj čaj često koristi za ublažavanje artritičnih i reumatskih bolova.

Antibakterijski i antimikrobni agensi
Čaj od ruzmarina ima određene antibakterijske agense, pa se preporučuje za lečenje različitih problema sa kožom.

Bornil-acetat
Ova supstanca je bezbojna, slična kamforu i daje ruzmarinu specifičan miris.

Kako napraviti čaj od ruzmarina?

Ruzmarin caj recept

Priprema čaja od ruzmarina je veoma lako.  Potrebno je samo da imate sve potrebne sastojke. Evo i nekoliko različitih metoda za pripremanje ovog divnog čaja:

Čaj od ruzmarina sa medom recept

Za dve šolje čaja od ruzmarina potrebni su vam sledeći sastojci:

 • tri kafene kašičice meda
 • jedna do dve grančice svežeg ruzmarina ili 1-2 kašičice sušenog ruzmarina
 • dve šolje ključale vode

Kako napraviti čaj?

Prvo izlomite biljku na vrlo male komadiće. Prokuvajte ruzmarin u vodi. Ako želite, dodajte med odmah.  Kada čaj počne da ključa, isključite ringlu i za pet minuta procedite čaj. Ako želite jači čaj, iznječite ruzmarin u vodi u kojoj se kuvao pre ceđenja.

Čaj od ruzmarina sa mlekom recept

Sastojci:

 • jedna šolja mleka
 • grančica svežeg ruzmarina ili kašičica sušenog
 • jedna kafena kašika meda

Priprema

Evo kako pripremiti čaj od ruzmarina sa mlekom

Podelite grančicu na četiri dela i stavite tri od ta četiri dela u posudu za kuvanje, a zatim prelijte mlekom. Stavite na blagu vatru da proključa, a onda smanjite i ostavite još pet minuta. Tokom tih pet minuta morate neprekidno mešati mleko.  Zatim sačekajte još pet minuta, procedite čaj, dodajte malo meda i uživajte.

Čaj od ruzmarina za šta je dobar ?

Lekovita svojstva ruzmarina

Čaj od ruzmarina se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolova i grčeva u mišićima. Ovaj čaj poboljšava cirkulaciju, rad nervnog sistema i pamćenje, i stimuliše rast kose. Evo i detaljnijeg opisa blagotvornih svojstava čaja od ruzmarina:

 1. Prevencija raka

Ovo je verovatno najvažnija stvar u vezi čaja od ruzmarina. Neki naučnici su došli do zaključka da čaj od ruzmarina može da nas zaštiti od raka. Dva glavna sastojka u čaju od ruzmarina su rozmarinska kiselina i kafeinska kiselina. Obe imaju jaka antioksidantna i antiupalna svojstva.

Ovi agensi minimizuju štetu koju slobodni radikali nanose ćelijama. Oštećenja slobodnim radikalima čine osobu podložnijiom ozbiljnim oboljenjima kao što su artritis, karcinom i srčane bolesti. Čaj od ruzmarina sadrži i karnozol, što pomaže u detoksikaciji organizma od raznih supstanci koje, u suštini, započinju proces kancerogeneze.

Kod žena se rak dojke obično javlja kada dođe do velikog disbalansa hormona estrogena. Čaj od ruzmarina stimuliše rad enzima u jetri koji mogu da “deaktiviraju” suvišne hormone.

Dokazano je i da spoljna upotreba ekstrakta ruzmarina sprečava razvoj raka kože. Smatra se da je ruzmarin obličan za prevenciju raka pluća, prostate, jetre, dojke i leukemije.

 1. Poboljšava varenje

Dispepsija je termin kojim opisujemo neprijatan osećaj u stomaku nakon jela. Loše varenje se može manifestovati na mnogo načina – u vidu bolova ili pritiska u stomaku, gorušicu ili podrigivanje. Međutim, čaj od ruzmarina je odličan ako želite da sprečite loše varenje.

Nemačko ministarstvo zdravlja je odobrilo upotrebu suplemenata na bazi ruzmarina kao jedan od zvaničnih lekova za dispepsiju, mada još uvek neki stručnjaci tvrde da to nema nikakvu naučnu osnovu.

Pošto ruzmarin ima antispazmatična svojstva, smatra se da je odličan za osobe koje imaju sindrom iritabilnih creva.

Čaj od ruzmarina se ne preporučuje za dužu upotrebu u medicinske svrhe, a pošto stimuliše matericu, ne preporučuje se ni trudnicama niti ženama koje imaju problema sa menstrualnim ciklusom.

 1. Kožna oboljenja

Čaj od ruzmarina je sjajan za lečenje kožnih oboljenja. Pošto deluje kao antiseptik i antioksidas, može se koristiti u lečenju ekcema i drugih vrsta osipa. Čajem od ruzmarina se mogu lečiti i neke gljivične infekcije. Pošto čaj od ruzmarina sadrži kamfor, odličan je i za ublažavanje bolova u napetim i upaljenim mišićima.

Ekcem je kožno oboljenje koje podrazumeva suvu i crvenu kožu i upalu kože. Čaj od ruzmarina može mnogo pomoći u lečenju ove bolesti. Ruzmarin stimuliše krvotok u površinskom sloju kože i sprečava infekcije.

Smatra se čak i da ekstrakt ruzmarina može zaštititi kožu od UV zračenja.

 1. Ruzmarin za bolje pamćenje

Čaj od ruzmarina može u velikoj meri poboljšati cirkulaciju u mozgu, što dovodi i do poboljšanja mentalnih funkcija. Čaj od ruzmarina sadrži karnozinsku kiselinu, veoma jak antioksidans koji štiti neurone od oštećenja slobodnim radikalima.Veoma je popularan kao stimulans za bolje pamćenje posebno među studentima.

Pored toga, ruzmarin uspešno razlaže važan neurotransmiter, acetilholin. Osobe koje pate od Alchajmerove bolesti mogu imati dosta koristi od čaja od ruzmarina, jer on odlično poboljšava mikrocirkulaciju u mozgu. Čaj od ruzmarina pored toga što je dobar za bolje pamćenje uspešno ublažva glavobolje i anksioznost.

 1. Uklanja neprijatan zadah iz usta

Ako imate problema sa neprijatnim zadahom iz usta, obavezno probajte čaj od ruzmarina. Dovoljno je da svakog jutra umesto kafe (ili posle nje) popijete po jednu šolju ovog čaja.

 1. Odličan je protiv bolova

Dokazano je da čaj od ruzmarina uspešno ublažava migrene i dobar je prirodan lek protiv bolova za osobe koje često imaju upalu mišića ili pate od artritisa.

 1. Ima antiinflamatorna svojstva

Ruzmarin ima dva jaka antiinflamatorna agensa: karnozinsku kiselinu i karnozol. Ove supstance sprečavaju lučenje previše azotne kiseline, koja učestvuje u upalnim procesima u organizmu.

 1. Neutrališe patogene mikroorganizme iz namirnica

Jedno od najvažnijih svojstava čaja od ruzmarina je to što uspešno neutrališe patogene mikroorganizme koji često izazivaju trovanja hranom –Bacillus cereus, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus.

 1. Za rast kose

Ekstrakt ruzmarina se odavno korsti za sprečavanje i lečenje problema sa kosom, poput alopecije (delimičan ili potpuni gubitak kose sa vlasišta). Čaj od ruzmarina se takođe može koristiti za brži rast kose.

Najbolje je izmešati čaj sa boraksom i koristiti ga kao šampon.

 1. Zdravlje respiratornih organa

Čaj od ruzmarina je sjajan za ljude koji imaju respiratornih problema. Ovaj čaj odlično razbija šlajm, koji se stvara kao posledica respiratornih infekcija, prehlade, gripa i alegija, i pomaže da se lakše iskašlje.

 1. Pomaže u opuštanju

Ruzmarin se često koristi u aromaterapiji za opuštanje nervnog sistema. Možete i utrljati malo ruzmarina u slepoočnice – to će vam ublažiti glavobolju. Kupke sa ruzmarinom odlično ublažavaju reumu. Možete kanuti kap ili dve ruzmarina na posteljinu – to će vam pomoći da bolje dišete dok spavate.

 1. Detoksikacija jetre

Čaj od ruzmarina se često koristi za lečenje bolesti jetre. Ekstrakt ruzmarina odlično sprečava oštećenje jetre tetrahloridom, pokazala su neka istraživanja.

 1. Usporava starenje

Još jedna stvar koja se uvek pominje kada je reč o čaju od ruzmarina je to da usporava starenje. Čaj od ruzmarina izvanredno stimuliše ćelijsku regeneraciju i sprečava otoke, poboljšava čvrstinu i tonus kože.

Ruzmarin, kao što je već rečeno, u velikoj meri poboljšava i cirkulaciju u samoj koži.

Neželjena dejstva

Mada su i ekstrakt i čaj od ruzmarina veoma dobri za zdravlje, imaju i neka neželjena svojstva.

 1. Alergije

Biljni čajevi, poput čaja od ruzmarina, kod nekih osoba mogu izazvati alergiju. Neki ljudi odlično podnose ekstrakt ruzmarina, ali se kod osetljivijih osoba može javiti kontaktni dermatitis.

 1. Anemija

Smatra se da fenolne komponente u ruzmarinu mogu u određenoj meri smanjiti apsorpciju gvožđa, pa se upotreba čaja od ruzmarina ne preporučuje anemičnim osobama. Ove osobe i dalje mogu koristiti ruzmarin za spoljnu upotrebu.

 1. Stvara probleme sa reproduktivnim organima

Jedno naučno ispitivanje na životinjama je pokazalo da ekstrakt ruzmarina može smanjiti reproduktivne funkcije.

Kod dve grupe odraslih mužjaka pacova je ispitivan efekat ruzmarina na plodnost.

To ispitivanje je pokazalo da se kod pacova kojima je davan ekstrakt ruzmarina javila smanjena količina testosterona, manja pokretnjivost sperme, suženje semenih kanala i manja težina prostate.

Ovakva vrsta ispitivanja još uvek nije rađena na ljudima, pa nije poznato da li su zaključci primenjivi i na ljude.

 1. Krvarenja

U nekim slučajevima, ekstrakt ruzmarina može izazvati ozbiljna krvarenja.Ruzmarin povećava rizik od krvarenja kada se uzima sa lekovima koji razređuju krv (antikoalgulansi, aspirin i sl.).

 1. Diuretska svojstva

Ruzmarin ima diuretsko dejstvo, ali gubitak previše vode može biti problematičan kod ljudi koji uzimaju litijum, jer tada lako može doći do nakupljanja toksične količine ovog elementa u organizmu. Ruzmarin može uticati i na pacijente koji piju Lasiks i slične lekove, tj. dosta utiče na apsorpciju ovih lekova.

 1. Nivo šećera u krvi

Ekstrakt ruzmarina snižava nivo šećera u krvi i kod dijabetičara i kod osoba koje nemaju dijabetes. Međutim, u nekim slučajevima ruzmarin može dovesti do abnormano niskog nivoa šećera u krvi.  Ako ste dijabetičar, posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete redovno da koristite ekstrakt ili čaj od ruzmarina.

 1. Napadi

Ruzmarin sadrži ketone monoterpena. Ovi ketoni deluju kao konvulzanti, što znači da mogu izazvati napade nalik epileptičnim napadima kada se uzmu u velikoj količini. Zabeleženo je mnogo slučajeva ovakvih napada kod sasvim zdravih osoba koje su koristile velike količine ruzmarina, i švajcarski naučnici su kasnije dokazali epileptogenična svojstva ruzmarina.

 1. Može izazvati probleme u trudnoći

Ruzmarin se odvajkada koristio za izazvivanje spontanog pobačaja kod žena. Naučnici su dokazali da ekstrakt ruzmarina zaista može dovesti do pobačaja,tako da se ne preporučuje trudnicama.

 

Upotreba i gajenje ruzmarina

Ruzmarin se često koristio kao dekorativna biljka, ali i kao odlična stvar za odbijanje insekata. Lišće se često koristi kao začin. Ruzmarin je vrlo lako gajiti i insekti ga ne vole. Pošto može mnogo da poraste, ostaje lep tokom mnogo godina. Možete ga sami oblikovati. Ruzmarin je pogodan i za gajenje u saksijama.

Najbolje raste na humusnom zemljištu sa dobrom drenažom, i potrebno mu je dosta sunca. Slabo podnosi mnogo vode i lako se smrzava. Najbolje je gajiti ga u zemljištu neutralne pH vrednosti.