Čaj od sene za zatvor, probavu, mršavljenje – upotreba i nuspojave

Sena biljka

Sena je biljka koja cveta i pripada porodici mahuranki. Njeni cvetovi su žute, bele i roze boje, a vodi poreklo iz Severne Afrike, sa Bliskog istoka i Azije, a može se naći i u Indiji i Kini. Ova biljka se smatra prirodnim laksativom. Gotovo svi delovi biljke sena imaju primenu u medicini i koriste se hiljadama godina unazad u biljnoj medicini. Listovi sene se u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste kao prirodni laksativ. Sena je dostupna u prodavnicama zdrave hrane u vidu čaja, kapsula, tableta i tečnih ekstrakata.

Sena čaj upotreba

Upotreba čaja od sene je veoma jednostavna. Za pravljenje sena čaja koriste se zreli listovi ove biljke koji se sitno seckaju i prelivaju ključalom vodom. Pored listova, koriste i mahune koje su bogate hranljivim materijama. Čaj od sene nije samo dobar za ubrzavanje metabolizma i zatvor. Čaj od sene ima široku primenu i koristi se za visok krvni pritisak, za gljivične infekcije, regulisanje nivoa holesterola u krvi i za mnoge druge zdravstvene tegobe.caj-od-sene

Kako se priprema sena čaj?

Potrebno je da oko 10 grama osušenih listova sene prelijete sa 250 ml ključale vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, potom ga procedite i pijte. Čaj od sene je najbolje piti uveče pre spavanja. Napomena: Čaj od sene pijte samo ako imate zdravstvene tegobe.

Čaj od sene za probavu

Sena se smatra biljkom koja čisti organizam zato što je prirodni laksativ. Listovi sene se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini hiljadama godina unazad za čišćenje debelog creva. Sena čaj sprečava nagomilavanje hrane u stomaku i tako ima povoljan uticaj na probavu. Sena danas ima široku primenu u čišćenju debelog creva i pre kolonoskopije i raznih operacija debelog creva.

Čaj od sene protiv zatvora

S obzirom na to da je prirodni laksativ, sena je veoma efikasna u ublažavanju zatvora. Čaj od sene je odobren od mnogih zdravstvenih organizacija kada je borba protiv zatvora u pitanju. Sena stimuliše mišiće debelog creva da brže izbacuju fekalne materije i tako sprečava pojavu zatvora. Čaj od sene omekšava stolicu tako što pomaže debelom crevu da apsorbuje tečnost i transportuje elektrolite, pa tako može lečiti i najteže slučajeve zatvora.

Čaj od sene za mršavljenje

Sena čaj je idealan za gubitak viška kilograma upravo zato što je prirodni laksativ. Čaj od sene je posebno koristan za mršavljenje. Pre svega zato što sprečava pojavu zatvora koji se često javlja usled nedovoljnog konzumiranja hrane bogate vlaknima, koja je veoma važna za zdravlje i gubitak viška kilograma. Pored toga, čaj od sene niskokaloričan i pomaže pri povećanom unosu tečnosti u organizam. Konzumiranje tečnosti smanjuje apetit, pa je to još jedan razlog zašto treba koristiti čaj od sene za mršavljenje. Takođe, čaj od sene pomaže u otklanjanju toksina i nesvarene hrane u debelom crevu. Ovo čišćenje i detoksikacija pospešuje apsorpciju hranljivih materija i ubrzava metabolizam, što provereno dovodi do gubitka viška kilograma.

Čaj od sene u trudnoći

Zatvor je česta pojava u trudnoći, pa se prirodno nameće pitanje da li je preporučljivo konzumiranje čaja od sene tokom trudnoće? Čaj od sene je uglavnom bezbedan za trudnice, ali morate biti veoma oprezni u konzumiranju zbog neželjenih efekata koje može da izazove. Stručnjaci upozoravaju da je čaj od sene bezbedan u trudnoći kada se konzumira u malim dozama i u kratkom vremenskom periodu. Ovo se mora poštovati jer laksativi mogu izazvati kontrakcije materice, što nikako nije dobro za trudnoću. Sena takođe može dovesti do dehidratacije, što može dovesti do komplikacija trudnoće, pa čak i prevremenog porđaja. Pre upotrebe čaja od sene u trudnoći obavezno se posavetujte sa svojim lekarom kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Sena druga lekovita svojstva

 • Sjajna je za negu kože i ublažava razne upale na koži.
 • Sena ima antibakterijska svojstva i zato je dobar prirodni lek za razne upalne procese na koži.
 • Pomaže u lečenju ekcema i akni.
 • Dobra je za jačanje kose.
 • Poboljšava izgled suve i oštećene kose usled farbanja i drugih hemijskih tretmana.
 • Posvetljuje kosu.
 • Pomaže u borbi protiv prekomernog opadanja kose.
 • Pomaže kod zatvora.
 • Pospešuje čišćenje creva.
 • Pomaže u lečenju hemoroida.
 • Pomaže pri eliminisanju parazita iz sistema organa za varenje.
 • Pomaže pri gubitku viška kilograma.
 • Ima antibakterijska svojstva.
 • Dobra je za probavu.
 • Reguliše nivo šećera u krvi.
 • Reguliše nivo holesterola u krvi.

 Čaj od sene nuspojave

Iako je prirodni laksativ, pri upotrebi čaja od sene morate biti oprezni kako ne bi došlo do nuspojava. Koristite ga u malim dozama i u kratkom vremenskom periodu.

Nuspojave:

 • Može izazvati dijareju, što može dovesti do dehidratacije i nedostatka elektrolita u organizmu.
 • Postoje i oni koji su alergični na lišće sene, što se može manifestovati promenom boje urina. Ukoliko do ovoga dođe, odmah prekinite sa konzumiranjem čaja od sene.
 • Dugotrajna upotreba čaja od sene može izazvati mučninu i povraćanje.
 • Dugotrajna upotreba čaja od sene može povećati rizik od slabosti mišića, poremećaja funkcije srca i oštećenje jetre.
 • Čaj od sene u velikim dozama može biti toksičan po jetru.
 • Nekima čaj od sene prosto ne odgovara jer im može izazvati nelagodu i grčeve u stomaku, pa ukoliko do toga dođe, valja odmah prekinuti sa konzumiranjem.

Zdravstveni instituti savetuju da se čaj od sene ne uzima duže od 2 nedelje kako ne bi došlo do komplikacija. Kada su u pitanju trudnice i dojilje, savetuje se obavezna konsultacija sa lekarom pre konzumiranja čaja od sene.

Dodatni oprez je važan jer dugoročno konzumiranje čaja od sene može dovesti do toga da ne možete prazniti creva bez korišćenja laksativa, naročito kod žena. Dakle, maksimalan period korišćenja treba biti 2 nedelje po jedna šolja dnevno uveče pre spavanja. Nakon toga napravite pauzu u konzumiranju čaja od sene kako biste izbegli neželjene efekte.

Senu u vidu čaja, tableta i kapsula možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane, bolje snabdevenim marketima i prodavnicama i u apoteci. Prilikom kupovine obavezno proverite da li je proizvođač proveren i pratite uputstva koja dolaze uz proizvod. Trudnicama i dojiljama se savetuju obavezne konsultacije sa lekarom pre početka konzumiranja čaja od sene!