Čaj od sladića – korisna svojstva i neželjena dejstva

Čaj od sladića je jedan od najkorisnijih biljnih čajeva i ima više lekovitih svojstava. Koren sladića i ekstrakti se koriste za lečenje nekoliko zdravstvenih poremećaja. Prepun je antioksidanata. Međutim, najbolji način da uberete plodove koristi od sladića (Mulethi ili Glycyrrhiza) je čaj. To je jak koktel poput pića koji vašem organizmu pruža nekoliko lekovitih blagodeti.

Kako se pravi čaj od sladića?

Koren sladića je slatkast pa se otuda zove slatkim korenom. Vekovima se koristi iz raznih medicinskih razloga.

  1. U nekoliko šolja vode dodajte suvi koren sladića, u zavisnosti od željene količine, pa dovedite sve zajedno do tačke ključanja.
  2. Na svake 4 šolje vode, dodajte jedan mali osušeni koren sladića.
  3. Sklonite posudu sa vatre i ostavite koren da se natapa još nekoliko minuta.
  4. Procedite ovaj napitak i pijte dok je još topao.

Korisna svojstva čaja od sladića

Čaj od korena sladića se tradicionalno koristi za lečenje raznih oboljenja – od prehlade do uznemirenog želuca.

Čaj od sladića i respiratorni problemi

Čaj od korena sladića deluje kao ekspektorans i istovremeno umiruje. Kada se redovno pije, čaj sladića može da pomogne kod kontrole simptoma gornjih disajnih puteva, kao i do manjeg nakupljanja šlajma.

Problemi sa lošom probavom

Pomaže kod lečenja problema sa crevima kao i problema sa varenjem. Čaj od sladića ne samo da će izlečiti probleme sa varenjem, već će zaceliti i želudačni ulkus. Skorašnje studije dokazuju da ozbiljnost želudačnog ulkusa može da se smanji nakon redovnog konzumiranja čaja od sladića. Flavonoidi u korenu sladića leče i upale digestivnog trakta.

Čaj od sladića kao tonik za jačanje imuniteta

Čaj od sladića, kada se redovno pije, može da poboljša efikasnost imunog sistema. Zato se i koristi u ajurvedskoj medicini za lečenje infekcija izazvanih bakterijama i virusima. Moći ćete da se nosite sa uobičajenim problemima kao što su prehlada, grip, temperatura itd., kada vaš imuni sistem ojača, nakon svakodnevnog ispijanja čaja od sladića.

Snižava nivo holesterola i kardiovaskularne rizike

Studije pokazuju da čaj od sladića, koji se redovno konzumira, može da smanji nivo holesterola u organizmu tako što pospešuje lučenje žuči. Pored toga, antioksidanti kojih ima u korenu sladića popravljaju zdravlje kapilara i sprečavaju stvaranje plaka u arterijama.

Hormonski poremećaji

Antioksidanti i fitoestrogeni kojih ima u korenu sladića mogu da spreče pojavu toplotnih udara (valunga) i promene raspoloženja posebno kod žena u menopauzi.

Čaj od sladića za mršavljenje

Istraživanja pokazuju da izbalansirana ishrana i redovne vežbe uz šolju čaja od sladića, tokom dva meseca, smanjuju masu telesnog sala. Međutim, studije su protivurečne jer kod nekih osoba dolazi do povećanja telesne težine.

Čaj od sladića za depresiju

Glicirizinska kiselina koje ima u korenu sladića može da popravi raspoloženje. Jedna šolja čaja od sladića dnevno i stres će biti oduvan.

Opšta malaksalost

Čaj od sladića je najbolji za opštu malaksalost i fizičku slabost. On jača i revitalizuje imuni sistem. Takođe, on je i tonik za mozak i poboljšava memoriju.

Čaj od sladića – neželjena dejstva i mere opreza

I čaj od sladića ima neželjena dejstva kada se ne uzima prema propisanim uputstvima. U nastavku su nabrojana najčešća neželjena dejstva:

  1. Veća doza čaja od sladića može da izazove hipokalemiju, hipertenziju i retenciju tečnosti, kao i kataraktu.
  2. Osobe sa srčanim oboljenjima ne bi trebalo da piju čaj od sladića.
  3. Zbog estrogenskog delovanja, dojilje i trudnice ne bi trebalo da piju čaj od sladića.
  4. Čaj os sladića može i da utiče na delovanje lekova. Zato se prvo konsultujte sa lekarom.