zalfija caj

Čaj od žalfije priprema i lekovita svojstva

Lekovita svojstva čaja od žalfije poznata su širom Mediterana i Azije, a sada se polako i ostatak sveta upoznaje sa njim. Čaj od žalfije se pravi od listova biljke koja ima antiseptička i antispazmička dejstva, a ponaša se i kao stipsa (skuplja, steže).

Žalfija se tradicionalno koristila kao esencijalan začin u starom svetu, i to najviše u Italiji i Engleskoj. Slano-biberastog ukusa, dodaje određeni šmek piletini, ćuretini i prasetini.

Listovi žalfije u sebi imaju aktivne sastojke:

 • taninsku kiselinu
 • oleinsku kiselinu
 • karnozol
 • karnozinsku kiselinu
 • niacin
 • flavonoide
 • fumarnu kiselinu
 • kafeinsku kiselinu i druge

zalfija caj

Kako napraviti čaj od žalfije

Priprema:

Čaj od žalfije se pravi prilično jednostavno, sipanjem 2dl ključale vode, preko kašikice sušene žalfije. Sačekajte da odstoji pola sata. Da biste ublažili ljutinu, dodajte malo limuna i šećera. Dobićete prijatno piće, koje će vas rashladiti kada imate temperaturu, i pročistiti vam krv.

Priprema čaja od žalfije za ispiranje desni i usta je ista ali se ne zaslađuje a ne treba dodavati ni limun.Veoma često se koristi za ispiranje usta, protiv upale desni ali i za ispiranje protiv lošeg zadaha iz usta.Može poslužiti kao losion za čireve i lečenje abrazija na koži. Često se sipa na kožu glave, kako bi potamneo kosu.

Sveži listići žalfije, kada se utrljaju na zube, očistiće ih i ojačati desni. Žalfiju često možete naći u sastavu paste za zube. Postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da pijete čaj od žalfije. Neki od njih su:

Za kosu

Iako postoje tvrdnje da tretiranje kože glave kombinacijom čaja od žalfije i jabukovog sirćeta doprinosi rastu kose i tamnjenju dlake, ne postoje naučni dokazi za ove tvrdnje.Ipak mnogi tvrde da čaj od žalfije pomaže kod potamnjivanja sede kose.

Preterano znojenje

Čaj od žalfije navodno pomaže i kod obilnog znojenja, tako što ga drastično umanjuje. Nažalost, još uvek nema dovoljno naučnih dokaza koji bi uvrstili čaj od žalfije u spisak tretmana za ovo stanje.Ipak mnogi koji su pili ovaj čaj protiv znojenja kažu da pomaže.

Za mršavljenje

Čaj od žalfije se ponekad preporučuje kao prirodan lek za ubrzavanje metabolizma, koje vodi do mršavljenja. Ali, ni za ovu tvrdnju još uvek nema naučnih dokaza koji će potvrditi da možete smršati pomoću čaja od žalfije.

Za smanjenje količine mleka kod dojilja

Neke teorije pokazuju da čaj od žalfije može pomoći dojiljama, pogotovo onima koje imaju problema sa prevelikom proizvodnjom mleka, ili onim majkama koje pokušavaju da odviknu dete od sisanja.

Iako nema dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali ovu teoriju, edukacione grupe za dojilje, poput La leche League internacional, kažu da čaj od žalfije pomaže majkama koje imaju previše mleka u grudima.

Menopauza

Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da listići od žalfije mogu umanjiti pojavu valunga koje se uglavnom vezuju za menopauzu. Na primer, u istraživanju objavljenom u italijanskom časopisu „Minerva gineologica“, naučnici su tri meseca davali ženama koje su u menopauzi kombinaciju ekstrakta listova žalfije i alfalfe. Od 30 žena koje su učestvovale, njih 20 više nije imalo valunge,a još 4 žene su primetile značajno poboljšanje na tom polju.

Holesterol

Po rezultatima jednog malog istraživanja, objavljenog 2009. godine u „Internacionalnom časopisu za molekularnu nauku“, uz pomoć čaja od žalfije, možete održati nivo holesterola u normali. Nakon 4 nedelje redovnog konzumiranja čaja od žalfije, kod 6 zdravih žena primećeno je smanjenje lošeg holesterola i poboljšanje u totalnom nivou holesterola. Istraživanje je pokazalo da čaj od žalfije može povećati aktivnost antioksidanata.

 • Čaj od žalfije može sniziti temperaturu i smiriti živce.
 • Čaj od žalfije može poboljšati varenje, i umiriti stomak.
 • Ovaj čaj smatra se agentom koji se bori protiv bolesti sa jetrom i bubrezima.
 • Često se koristi za sprečavanje napada astme, kao i za pročišćavanje disajnih puteva.
 • Žalfija se bori se sa krvarenjem u plućima ili stomaku.
 • Čaj od žalfije koristi se protiv bolova u zglobovima, letargije i ukočenosti.
 • Ovaj čaj koristi se za bolove u grlu, i čireve u ustima.

Zbog čega ljudi piju čaj od žalfije?

Osim svega navedenog, može se reći da čaj od žalfije pomaže kod bolnog grla, problema sa varenjem kao što su dijareja, nadimanje i gorušica, kod bolnih menstruacija, depresije, nesanice, gubitka pamćenja, Alchajmerove bolesti, promrzlina i za smanjenje proizvodnje pljuvačke.

Moguće nuspojave

Žalfija se često koristi kao začin, zbog čega biste mogli pomisliti da je potpuno bezbedna za upotrebu. Iako se žalfija ne smatra opasnom (baš suprotno od toga) i koristi se u ishrani, ona sadrži tujon i kamfor, hemikalije koje su potencijalno štetne, ako se uzmu u prevelikoj količini. Neke od najpoznatijih nuspojava su napadi i oštećenje jetre.

Preliminarna studija objavljena u „Hemijskom centralnom žurnalu“ objasnila je da se 3-6 šolji čaja od žalfije mogu popiti bez bojazni od toksičnog efekta, ali je potrebno još istraživanja, kako bi se utvrdila tačna bezbedna doza. Morate imati na umu da količina tujona i kamfora može varirati u zavisnosti od vrste, procesa proizvodnje i kuvanja čaja.

Čaj od žalfije u trudnoći se ne preporučuje, žene koje su u drugom stanju, ne bi trebalo da piju čaj od žalfije (tujon može izazvati menstruaciju). Dojilje bi trebale da razgovaraju sa doktorom pre nego što počnu da piju čaj od žalfije, jer tujon može smanjiti proizvodnju mleka.

Žalfija može sniziti pritisak (španska žalfija ga povišava), i može sniziti nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Postoje nejasnoće oko različitih verzija žalfije, i veruje se da španska vrsta (Salvia lavandulaefolia) može imati sličan efekat na estrogen. Osobe koje su osetljive na hormonske promene, ne bi trebalo da uzimaju žalfiju.

Ukoliko razmišljate o tome da počnete da pijete čaj od žalfije kako biste rešili neki zdravstveni problem, razgovarajte prvo sa svojim doktorom i prođite sve razloge, za i prtiv korišćenja žalfije, kako biste utvrdili da li je to prava opcija za vas.

Žalfija je biljka koja se koristi u formi ekstrakta, tinkture, kao oblog za rane i kao začin. Ulje od žalfije služi kao stimulant ili sredstvo protiv nadimanja.

Njen latinski naziv je Salvia officinalis, i ona je višegodišnja biljka- zimzeleni žbun tačnije, a ima dugačke, oble, sivo-zelene listiće, svetlo ljubičaste cvetove i drvenasto stablo. Veruje se da potiče iz delova južne Evrope, a vekovima je rasla širom sveta.

Zaključak

Iako pijuckanje bezbednog čaja od žalfije može generalno poboljšati vaše zdravlje tako što će vas održavati hidriranim i što ćete povećati unos antioksidanata, još uvek nema dovoljno dokaza da bismo bili komforni da preporučimo žalfiju kao lek za bilo koje oboljenje.