caj od korena maslacka

Čaj za cirkulaciju od koprive, ruzmarina, gloga, đumbira

Svako od nas je barem, jednom, imao probleme sa cirkulacijom. Normalna cirkulacija je osnov zdravlja i ukoliko krv ne protiče adekvatnom brzinom kroz krvne sudove, javiće se opšta slabost organizma sa brojnim simptomima narušenog zdravlja.

U nastavku teksta, navešćemo do kojih sve simptoma dolazi kada cirkulacija nije adekvatna i predstavićemo Vam koji su najbolji čajevi za cirkulaciju. Ovi čajevi od lekovitog bilja ne samo da poboljšavaju cirkulaciju krvi već i čuvaju zdravlje organizma i veliki su izvor energije za ekstremitete na koje nepravilna cirkulacija najviše utiče.

Simptomi slabe cirkulacije

Pojava sledećih simptoma ukazuje na neadekvatan protok krvi kroz krvne sudove:

  • Hladna stopala i prsti na nogama – čak i na letnjim temperaturama
  • Hladne šake i prsti na šakama
  • Ukočenost određenih delova tela – pogotovo ruku i nogu
  • Čest osećaj muke
  • Nedostatak energije
  • Nakupljanje vode u stopalima
  • Izražene venske šare po nogama
  • Problemi sa pamćenjem
  • Osećaj mravinjanja ili uboda igle po šakama

caj od djumbira i limuna

Najbolji čajevi za cirkulaciju

Prirodna medicina dala je odlične izvore energije i zdravlja za obolele krvne sudove. Čajevi za bolju cirkulaciju se pripremaju lako, i ukoliko Vam se javi neki od navedenih simptoma, možete ih konzumirati u neograničenim količinama – nemaju neželjene efekte, dižu imunitet i jako su ukusni.

Čaj od ruzmarina za bolju cirkulaciju nogu

Starije osobe su dobro upoznate sa benefitima ruzmarina! Iako se najčešće koristi kao začin za pripremu mediteranskih jela, od ruzmarina možete pripremiti izvrstan čaj za cirkulaciju!

Ovaj čaj za cirkulaciju se priprema od svežih listova ruzmarina koji se kuvaju oko 10 minuta u ključaloj vodi. Pored svog blagotvornog efekta na česte glavobolje i bolove u sinusima, regulaciju varenja, rešavanja problema sa aftama na jeziku i grlu i dizanju opšteg imuniteta, čaj od ruzmarina je idealan izbor za poboljšanje cirkulacije u nogama.

Noge su najpodložnije oboljevanju kada cirkulacija ne funkcioniše na pravilan način. Noge često otiču, bivaju hladne i često se nakuplja voda u stopalima, tako da postaju sklona infekcijama.

Preporukama starijim osobama jeste da pred spavanje popiju šolju čaja od listova ruzmarina u sedećem položaju, uz podignute noge za oko 90 stepeni: na ovaj način, krvni sudovi će se raširiti pod uticajem toplote čaja ruzmarina, a cirkulacija će se pospešiti u svom putu ka srcu i iz srca. Ruzmarin pomaže boljem pamćenju, tako da uklanja simptom prolazne demencije kod osoba sa slabom cirkulacijom. Osim trudnica, ovaj čaj za cirkulaciju se preporučuje svakome, mlađe, vitalne osobe mogu ovaj čaj konzumirati i više puta dnevno, kao i da ga u vidu začina koriste za pripremu jela.

Čaj za bolju cirkulaciju od koprive

Ne postoji bolji lek protiv hroničnog osećaja umora od šolje toplog čaja od koprive !

Čaj od koprive je bogat vitaminima A, B1, B5, C, D, E i K, kao i gvožđem, kalijumom, cinkom, magnezijumom i kalcijumom. Bogat je flavonoidima, esencijalnim masnim kiselinama i proteinima.

Ovaj čaj za cirkulaciju je delotvoran zbog gvožđa.Osnovni mikroelement koji pomaže obolelim krvnim sudovima i lošoj cirkulaciji jeste gvožđe. Odličan je za snižavanje krvnog pritiska, ponašajući se kao diuretik i otklanjajući natrijum iz organizma čiji višak utiče na krvne sudove i pojavu hipertenzije. Čaj od koprive je odličan za mnoge hematološke probleme, kao što je anemija. Snižava nivo šećera u krvi čime sprečava loš uticaj hiperglikemije na krvne sudove. Jedan od vodećih simptoma loše cirkulacije jeste osećaj umora u nogama i rukama. Čaj od koprive reguliše količinu mlečne kiseline u mišićima, te se nakon šolje ovog čaja, energija brzo povrati.

Čaj od gloga za bolju cirkulaciju

Čaj od gloga se u narodu naziva i “čaj za srce”. Čaj od gloga se od davnina koristi za probleme sa srcem i krvnim sudovima. Utiče na vrednost krvnog pritiska u kombinaciji sa standardnom terapijom, čiji uticaj ne smanjuje pa se može koristiti redovno. Dobar je za lečenje zapaljenja krvnih sudova, a uspešno prevenira i nastanak angine pektoris. Osobama starijim od 50 godina, preporučuje se da glog koriste u vidu čaja i tinkture.Dobar je i za poboljšanje cirkulacije.

Čaj se priprema jednostavno, za pripremu uzmite do 2 grama lista i cveta gloga i prelijte sa oko 150 mililitara vode koja je proključala. Nakon što proključa, ostavite da se ohladi, procedite i čaj je spreman za piće.

Čaj od đumbira za cirkulaciju

Đumbir pomaže kod problema loše cirkulacije tako što utiče na osećaj hladnoće u rukama i nogama. U kineskoj medicini, đumbir se smatra izvorom toplote koji pomaže radu slezine i digestivnog trakta. Kada postoji problem sa cirkulacijom, najviše se ohlade zglobovi – koji brzo povrate normalnu temperaturu nakon šolje čaja od đumbira. Osim čaja, poželjno je dodavati đumbir jelima i kolačima.

Čaj od đumbira stimuliše “širenje” krvnih sudova i na taj način, celo telo bude adekvatno snabdeno krvlju. Pored efekta na prohodnost krvnih sudova, đumbir odlično deluje i kao antioksidans tako da telo čisti od štetnih materija, pa i holesterola koji je, u dosta slučajeva, i glavni razlog oslabljene cirkulacije.

Ipak, ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska, povećanom funkcijom štitne žlezde, povećanog srčanog pulsa ili menstrualne probleme, ne bi trebalo konzumirati više od 1 šolje čaja od đumbira dnevno.

Čaj od belog luka za bolju cirkulaciju nogu

Iako u našim krajevima nije uobičajen, čaj od belog luka se u azijskoj alternativnoj medicini koristi za mnoga oboljenja kardiovaskularnog, digestivnog i urinarnog sistema. Beli luk ima “moć” da odmah nakon konzumiranja raširi krvne sudove tako što povećava lučenje azotne kiseline, koja ubrzava protok krvi. Čaj od belog luka se priprema tako što se 2 sitno iseckana čena luka ubace u ključalu vodu. Nakon što voda proključa, procedite čaj i slobodno konzumirajte jednom dnevno, pre spavanja.

Čaj od maslačka za cirkulaciju

Čaj od maslačka, iako primenu često nalazi u dijetama i borbi sa viškom kilograma, pomaže i u borbi sa lošom cirkulacijom. Princip funkcionisanja je identičan: pomaže uklanjanju štetnih amterija iz organizma svojim diuretskim dejstvom, pomaže radu probave i digestivnog trakta, kao i radu krvnih sudova. Bogat je vitaminima A, C, B, D, cinkom, manganom, bakrom, kalcijumom. Lekovito svojstvo maslačka povećavaju i prisustvo tanina, inulina, sterola i karotenoida.

Čaj od maslačka se pije 1 dnevno, najbolje ujutru, na prazan stomak, a priprema ovog čaja je veoma jednostavna. Za čaj se koriste listovi maslačka. oko 50 grama iseckanih listova ubacite u ključalu vodu i ostaviti da proključa. Čaj od maslačka dobija poseban ukus ukoliko mu dodate kašičicu meda.

[icegram campaigns=”8310″]