caj za hemoroide

Čaj za hemoroide – kantarion, ruzmarin, neven

Ako patite od hemoroida, sigurno da vodite mukotrpnu borbu protiv njih i spremni ste da isprobate bilo koji prirodni lek koji bi Vam mogao pomoći u toj borbi.

Problem sa hemoroidima nije nimalo prijatan, a ume da bude i veoma bolan. Možda mislite da ste sami u ovom problemu, ali svakako da niste. Barem 40% odrasle populacije će u nekom periodu svog života patiti od hemoroida. Hemoroidi (ili šuljevi) predstavljaju rezultat upale i oticanja i vena u rektumu i anusu, koje se formiraju unutra ili spolja. Do neprijatnosti dolazi prilikom defekacije, a posebno se manifestuje kod onih koji imaju problem sa zatvorom, kod trudnica i starijih osoba. Ipak, hemoroidi više predstavljaju smetnju nego što su zdravstvena tegoba, pa nema razloga za brigu.

caj za hemoroide

Koji su sve simptomi hemoroida?

 • Intenzivan bol u predelu anusa
 • Krvarenje prilikom defekalisanja (postoje i drugi uzroci analnog krvarenja)
 • Feces crne boje
 • Gorući ili osećaj bockanja u rektumu
 • Konstantno prisustvo vlage u analnom području
 • Mrlje na Vašem donjem vešu
 • U veoma retkim slučajevima se može javiti i neprijatan miris gasova, a u ekstremnim slučajevima i delimična ili potpuna nesposobnost fekalisanja

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za hemoroide

32 prirodne namirnice koje se preporučuju kod tegoba sa hemoroidima

Lečenje hemoroida prirodnim putem

Mnogi se pitaju koliko prirodni lekovi protiv hemoroida mogu da pomognu u borbi protiv njih i da li uopšte mogu da pomognu? Pre svega treba da se odlučite za vrstu prirodnog leka koji ćete koristiti. Na primer, svakodnevno konzumiranje zelenog čaja Vam može pomoći u borbi protiv hemoroida. Međutim, nije svakom prijatan ukus zelenog čaja, pa se možete opredeliti i za neki drugi prirodni lek protiv hemoroida. Slično tome, i čaj od kamilice se smatra prirodnim lekom za hemoroide. Postoji veliki broj prirodnih lekova i čajeva koji pomažu pri lečenju ove neugodne pojave na Vašem telu. Hemoroidi uglavnom ne izazivaju ozbiljne posledice po Vaše zdravlje, ali je teško otarasiti ih se.

Kod lečenja hemoroida Vam mogu pomoći i neki tretmani u vidu tople kupke po više puta u toku dana. Dovoljno je da nekoliko puta u toku dana legnete u kadu s toplom kupkom. Pored toga, možete da stavljate i tople obloge na kritično mesto. Važno je da kupka i obloge budu tople jer toplota povećava protok krvi i tako podstiče brže zarastanje. Napomena: Veoma je važno da vodite računa o higijeni problematične regije.

Čajevi za hemoroide

Postoji više vrsta prirodnih lekova koji Vam mogu pomoći u tretiranju hemoroida. O njima smo pisali u nekom od prethodnih članaka, koji možete pročitati i što pre se rešiti ovog problema. Ali pored prirodnih lekova, postoje i prirodni čajevi za hemoroide koji Vam mogu pomoći. Razni stručnjaci preporučuju razne vrste čajeva i tvrde da svaki od njih ima svoje pogodnosti kada je borba sa hemoroidima u pitanju.

Čaj od kantariona za hemoroide

Pre svega, ulje od kantariona se koristi za izlečenje hemoroida, ali ne samo ulje, nego i čaj od kantariona. Čaj od kantariona ublažava simptome bolnih i upaljenih hemoroida.

Kako da napravite čaj od kantariona za hemoroide?

U šolju sipajte kašičicu usitnjenih suvih cvetova i listova kantariona i prelijte ih sa 250 ml tople vode. Poklopite šolju i ostavite da stoji tako 10-ak minuta.

Kako da konzumirate čaj od kantariona za hemoroide?

Čaj procedite i pijte po tri šolje dnevno.

Čaj od ruzmarina za hemoroide

Čaj od ruzmarina predstavlja jedan od prirodnih lekova za hemoroide.

Kako da napravite čaj od ruzmarina za hemoroide?

Sve što je potrebno da uradite da biste napravili čaj od ruzmarina za hemoroide je da 4 grama osušenih listova ruzmarina prelijete sa 250 ml proključale vode koju ste prethodno ostavili jedan minut da se prohladi. Čaj od ruzmarina sprečava stolicu da bude tvrda, pa samim tim i prevenira nastanak hemoroida, a možete ga koristiti i ako već imate problema.

caj od ruzmarina

Kako da konzumirate čaj od ruzmarina za hemoroide?

Čaj svakako procedite i pijte po pola šolje ujutru na prazan stomak, a pola šolje uveče pre spavanja.

Čaj od nevena za hemoroide

Hemoroidi mogu izazvati veoma neugodne simptome poput svraba, iritacije, bola i otoka. Čaj od nevena za hemoroide se koristi kao protivupalni prirodni lek za hemoroide. Čaj od nevena za hemoroide se koristi za spoljašnju upotrebu. Čajem od nevena se hemoroidi ispiraju i na taj način se ublažavaju simptomi ove pojave. Kao veoma popularan lek za hemoroide koristi se i mast od nevena.

Kako se pravi čaj od nevena za hemoroide?

Dve kašike osušenog cveta nevena prelijte sa pola litra proključale vode, potom poklopite, ostavite da stoji tako 15 do 20 minuta i nakon toga procedite.

Kako se koristi čaj od nevena za hemoroide?

Čaj od nevena za hemoroide koristi se isključivo za spoljašnje ispiranje hemoroida. Nakon što obavite higijenu kritične regije, isperite je čajem od nevena za hemoroide.

Povezano>>>  Hemoroidi unutrašnji i spoljašnji uzrok nastanka i lečenje

Čaj od kamilice za hemoroide

Čaj od kamilice za hemoroide umanjuje upalu anusa, pomaže zaustavljanju krvarenja i pomaže zarastanju ožiljaka.

caj od kamilice

Kako da napravite prirodni čaj od kamilice za hemoroide?

Da biste napravili čaj od kamilice za hemoroide, šaku suve kamilice prelijte jednim litrom proključale vode.

Kako da koristite čaj od kamilice za hemoroide?

Kao i čaj od nevena za hemoroide, čaj od kamilice za hemoroide koristite za spoljašnju upotrebu ‒ ispirajte problematičnu regiju.

Saznajte više>>> Najbolji prirodni lek za hemoroide

Još neki od čajeva koji Vam mogu pomoći u borbi protiv hemoroida su čaj od zove, čaj od mirođije, čaj od gaveza, čaj od žumbira, čaj od divizme, crni čaj.

Evo koji faktori mogu prouzrokovati nastanak hemoroida:

 • Zatvor ‒ ovo može da postane hroničan problem. Usled zatvora, vene analnog otvora su sklone upali.
 • Nasledni faktor ‒ ukoliko neko do Vaših predaka pati od hemoroida
 • Trudnoća ‒ posebno u poslednjim nedeljama trudnoće i prilikom prirodnog porođaja
 • Starenje ‒ prilikom starenja rektalni sfinkter gubi snagu
 • Dijareja ‒ uzrokuje iritaciju
 • Gojaznost ‒ zbog trbušnog pritiska na karlicu
 • Dugo sedenje u istoj poziciji ‒ stajanje ili sedenje dugo vremena bez pomeranja mogu izazvati pojavu hemoroida. Ovo je tipična pojava za određena zanimanja za koja je potrebno višesatno sedenje, kao što su radnici u kancelarijama i profesionalni vozači.
 • Hipertenzija ‒ visok krvni pritisak
 • Prevelika upotreba laksativa ‒ može da izazove iritaciju
 • Hrana koja je mnogo začinjena i slana ‒ izaziva upalu rektalne sluzi

[icegram campaigns=”8172″]