celer salata

Celer recepti za dobro zdravlje – pire, salata, čorba…

Zbog izuzetno visoke koncentracije C vitamina, ali i mnogih drugih hranljivih sastojaka, celer važi za povrće koje svakako treba uvrstiti u redovnu ishranu.

Celer i zdravlje

Na najbolji mogući način su povezani celer i zdravlje, te se smatra da redovnim konzumiranjem ovog povrća specifičnog ukusa može vrlo pozitivno da se utiče na imunitet, ali i na regulisanje nivoa holesterola. Takođe, postoje pretpostavke da takozvani kumarini, kojih ima u celeru imaju izuzetno pozitivan efekat u prevenciji nastanka raka.
A zahvaljujući visokom nivou vitamina C, upravo se ovo povrće preporučuje za jačanje imuniteta, ali i za smirivanje različitih zapaljenskih procesa u organizmu.

Celer se preporučuje i za prevenciju različitih oboljenja kardiovaskularnog sistema, kao i jedno od boljih prirodnih sredstava za regulisanje povišenog krvnog pritiska. Poboljšava cirkulaciju, dok seme ove biljke ima izuzetna diuretička svojstva.

Redovnim konzumiranjem celera u ishrani se postiže znatno bolja aktivnost belih krvnih zrnaca, a pospešuje se i proizvodnja urina. Posebno je dobro konzumirati list ovog povrća, jer obiluje kalijumom, C vitaminom i kalcijumom.

corba od celera recept

Pire od celera i krompira

Možda pomalo neobičnog ukusa, tek pire od celera i krompira je odlično varivo za promenu, koje se uz to i vrlo lako i brzo priprema.
Uz veći koren celera, biće vam potreban i krompir, te mleko, puter ili ulje i malo soli.
Zapravo, pire od celera i krompira se priprema na uobičajen način, to jest potpuno isto kao i klasičan pire od krompira.

Pire od celera i jabuke

Zanimljiva kombinacija je i pire od celera i jabuke, a i njegova priprema je naročito jednostavna.
Postupak je istovetan kao i prethodno opisani, a pire od celera i jabuke se odlično slaže sa jelima od ribe.

Salata od celera recept

Čuvena Waldorf salata je specifična ne samo zbog neverovatne kombinacije namirnica, već i zato što se može konzumirati i kao takozvana obrok salata. Recept za ovu salatu je vrlo jednostavan, a od sastojaka će vam biti potrebne sledeće namirnice: 1 koren celera srednje veličine, oko 100 grama oraha, 2 jabuke srednje veličine, po 3 kašike majoneza i jogurta, malo meda, ali samo ukoliko želite. Svakako će vam biti potrebno i malo soli, ali i začina po ukusu, stim što salata od celera recept navodi da se najbolje slažu peršun i vlašac sa navedenim sastojcima, ali vi svakako imate mogućnost da dodate upravo one začine za koje smatrate da će vam prijati.

Najpre pripremite preliv za salatu, to jest izmešajte jogurt, majonez i med, ako ste odlučili da ga dodate, pa pripremljenu smesu ostavite u frižideru.

Zatim celer izrendajte ili iseckajte na tanje tračice, a orahe ugrubo isekajte ili ih, jednostavno izdrobite u ruci. Jabuke iseckajte na sitnije kockice, pa sve sastojke izmešajte.Na kraju dodajte pripreljeni sos i, po želji pospite orasima.

Recept za čorbu od celera

Izuzetno je jednostavan recept za čorbu od celera, a još je bolje što po želji možete da menjate navedene sastojke. Osim većeg korena celera, biće vam potrebna i šargarepa i krompir, a možete dodati i junećeg ili pilećeg mesa.
Priprema je vrlo jednostavna – iseckajte povrće na sitnije komade i obarite, kao i meso, ako želite. Zatim sve ubacite u blender, pa usitnjeno vratite na ringlu da još malo provri. Dodajte vode dok ne dobijete željenu gustinu, začinite i služite uz kiselu pavlaku.