chia semenke u mleku sa vocem

Čia semenke – 20 koristi za zdravlje

Čia semenke su hidrofilne, što znači da su (kada su potopljene) u stanju da upiju 12 puta veću količinu tečnosti u odnosu na svoju težinu. Čia semenke sadrže omega 3 masne kiselina, alfa linoleinsku kiselinu (polinezasićena masna kiselina), a ukupan sadržaj ulja u njima iznosi od 25-30%.

U mnogim kulturama ova biljka i njeno seme smatraju se svetim.

Čia (Salvia hispanica) je jednogodišnja biljka poreklom iz Meksika i Gvatemale. Prema nekim istorijskimm podacima, za korisna svojstva ove biljke znali su i Asteci i Maje pa su je uzgajali i koristili kao hranu i kao lek.

Sama reč čia (chian) potiče iz navatl jezika ili astečkog jezika i znači uljast.

Koliko je ova biljka kao hrana bila važna ovim drevnim narodima, svedoče neki istirijski podaci koji navode da je uzgajana u istoj meri kao i kukuruz. Uspeva u raznim ekosistemima od tropskih pustinja, preko tropskih prašuma pa do dolina Anda.

chia semenke

Ima mnoštvo lekovitih svojstava kojima se dive mnogi narodi. Njeni listovi su veoma glatki i izuzetno dobri za zdravlje. Raste u tropskoj i toploj klimi. Čia semenke se koriste za poboljšanje arome pri spremanju hrane, a isto tako i za pripravljanje različitih lekova. Ove semenke si izuzetno mirišljave, bilo da su sveže ili suve. U mnogim tradicionalnim kuhinjama se koriste da poboljšaju ukusa jela. Ova biljka se upotrebljava kao začin za supu/čorbu, sos i paprikaš. Puding od čia semenki je veoma ukusan desert koji je poznat i po svom lekovitom dejstvu. Cia semenke se dodaju i raznim prženim jelima da bi obogatile njihovu aromu. Ako ih potopite u vodu, obagatićete ukus pića. Ovo je spisak korisnih svojstava čia semenki koje će vam višestruko pomoći u svakodnevnom životu.

chia semenke u mleku sa vocem

 1. Čistač debelog creva

Čia semenke su bogat izvor vlakana, što je već samo po sebi korisno. Jedno od najzadivljujućih svojstava čia semenki je da dovode u red rad organa za varenje. Hrana bogata vlaknima ima neborojena korisna dejstva na čoveka. Pomaže poboljšanju metabolizma i odličan je izvor energije. Pomaže kod mršavljenja jer sagoreva masti i čisti organizam od nezdravih soli. Zahvaljujući vlaknima, čia semenke su pravi čistač debelog creva. One štite organizam od raznih poremećaja varenja i održavaju organe za varenje u dobrom stanju. Pomažu u lečenju zatvora jer imaju antiinflamatorno delovanje pa smiruju sistem za varenje.

 • Potopite čia semenke u šolju sa vodom. Ostavite ih dok potpuno ne upiju vodu.
 • Pomešajte ih sa nekim pićem ili vodom i pijte jer ćete tako uneti visok sadržaj vlakana.
 • Ove potopljene čia semenke koristite svaki put kada budete pili vodu u toku dana.
 • Izuzetno dobro deluju protiv konstipacije.
 1. Prava riznica antioksidanata

chia semenke recept
Čia semenke su zaista prava riznica antioksidanata i to je verovatno njihova najveća korist po zdravlje. Cia seme je antioksidant i višestruko je korisno; između ostalog, sprečava taloženje masnoća u organizmu. Na taj način štiti organizam od karcinoma. Smanjuje uticaj slobodnih radikala na organizam. Smanjuje rizik za dobijanje raznih opasnih i fatalnih oboljenja. Izuzetno korisno deluje na jačanje imunog sistema. Od suštinske je važnosti za optimalni nivo zdravlja i korisna je za srce, oči, pamćenje i druge važne organe i funkcije organizma.

 • Prgutajte kašiku sirovih čia semenki sa čašom vode.
 • Možete ih i žvakati, ako želite.
 1. Proteini

Čia semenke sadrže viok nivo proteina koji su suštinska komponenta za bolje funkcionisanje organizma.  Nokti i kosa se pretežno sastoje od proteina; oni su gradivni elementi i ujedno služe za regeneraciju tkiva. Služe za proizvodnju hormona, enzima i drugih važnih hemijskih supstanci u organizmu. Čia semenke smanjuju apetit i želju za hranom. One su dobar i efikasan izvor proteina, posebno za osobe koje ne jedu hranu životinjskog porekla i one koji je jedu veoma malo. Probajte ukusni čia puding koji će vašem organizmu obezbediti dovoljno proteina i drugih važnih sastojaka.

 • Poboljšavaju funkcionisanje hormona.
 • Regulišu krvni pritisak.
 1. Pomažu kod mršavljenja

cia seme za mrsavljenje
Semenke čie su savršeno sredstvo za smanjenje telesne težine na efikasan način. Sadrže vlakna koja apsorobuju vodu i popunjavaju želudac. Ova pojava je jako korisna za stvaranje osećaja sitosti i usporavanje apsorpcije hrane. Semenke su bogate glukomananom; to je vrsta vlakana koja pomažu kod mršavljenja. Ona smanjuju želju za hranom. Redovno korišćenje čia semenki vodi ka zdravom načinu života.

 • Uzimajte 50g čia semenki za mršavljenje svakog dana.
 • Pomoći će vam da održavate zdravu telesnu težinu.
 1. Smanjuju nivo holesterola u krvi

Čia semenke sadrže veoma važne hranljive sastojke koji smanjuju nivo holesterola u organizmu i krvotoku. To je niskokalorična namirnica koja pomaže sagorevanju masnoća u organizmu. Važno svojstvo čia semenki je to da daju osećaj sitosti jer sadrže vlakna. Ove semenke su pravo sredstvo za aktiviranje metabolizma i stvaranje energije. Osim toga, čia semenke rastvaraju masnoće u organizmu. One su izuzetno dobar izbor za borbu protiv visokog holesterola jer sadže minerale i antioksidante. Mudro je započeti dan pićem od čia semenki jer ono smanjuje nivo holesterola u krvi.

 • Potopite čia semenke u šolji vode i ostavite preko noći.
 • Dodajte neko voće i pojedite ujutru na prazan želudac.
 • To je najbolji lek za smanjenj holesterola.
 1. Smanjuju rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2

cia semenke za dijabeticare
Čia semenke su višestruko korisne za zdravlje. Bogate su različitim hranljivim sastojcima uključujući i vlakna, vitamine i gvožđe. Svi su oni dobri za smanjenje telesne težine jer sagorevaju molekule masti. Poboljšavaju metabolizam i daju osećaj sitosti, što znači da između obroka nećete ići u potragu za hranom. Osvažavaju i daju optimalni nivo energije. Jako su korisne za smanjenje rizika od dobijanja dijabetesa jer održavaju zdrav nivo šećera u krvotoku.

 • Čia semenke pijte sa pićem bez šećera.
 • Pomoći će vam da smanjite nivo šećera u krvi.
 1. Drže pod kontrolom srčana oboljenja

Kada govorimo o korisnim svojstvima čia semenki, ne možemo da ne pomenemo koliko su one dobre za srce. Ove semenke sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina. One poboljšavaju metabolizam tako što smanjuju nivo holesterola. Poboljšavaju rad srca i jačaju ga. Ovo je veoma korisna i zdrava namirnica. Odlične su kao zamena za grickalice.  Imaju moć da poboljšaju metabolizam i pretvore molekule masti u energiju. Hranljivi sastojci koje sadrže čia semenke održavaju organizam u dobroj radnoj kondiciji i sagorevaju masti jer poboljšavaju metabolizam. Čia semenke su bogate amino masnim kiselinama koje su enegetski izvor za organizam. Jačaju organizam i sprečavaju osećaj slabosti u toku mršavljenja.

 • Poboljšajte metabolizam i energiju dovoljnim unosom čia semenki.
 • Pomoći će vam da ojačate srce, a ono će biti zdravo i aktivno.
 1. Poboljšavaju vid

Čia semenke su prepune vitamina A koji je od suštinske važnosti za poboljšanje vida. Štaviše, ovaj vitamin utiče na zdravlje kože i sluzokože; štiti usnu duplju i pluća od karcinoma. Vitamin A je izuzetno koristan, a to podrazumeva i njegovu ulogu u zaštiti organizma od karcinoma. Čia semenke vam pomažu da živite zdravo i aktivno.

 • Ova ukusna namirnica veoma efikasno smanjuje visok krvni pritisak zahvaljujući sadržaju vitamina K.
 • Osim toga, jača i kosti.
 1. Kontroliše srčani ritam i krvni pritisak

cia semenke za visok pritisak
Čia semenke imaju zadivljujuća svojstva; sadrže visok nivo minerala uključujući i kalijum, magnezijum, bakar, mangan i mnoge druge koji su korisni za kontrolu apetita. Najbolje je da uzimate čia semenke sa voćem, umesto pilula koje su prepune hemikalija. Ovi minerali su izuzetno delotvorni za smanjenje krvnog pritiska i za lečenje srčanih oboljenja. Pored toga, snabdevaju organizam neophodnom energijom.

 • Kalijum reguliše srčani pritisak i srčani ritam.
 • Mangan je antioksidant koji poboljšava zdravlje organizma.
 1. Stvaraju crvena krvna zrnca

Čia semenke su bogat izvor gvožđa i to je još jedno korisno svojstvo ovih semenki. Gvožđe koje se nalazi u ovim semenkama je gradivni materijal za crvena krvna zrnca i hemoglobin u krvi. Čia semenke sadrže niz hranljivih materija uključujući i proteine, gvižđe, minerale i dovode do trošenja molekula masnoće u organizmu. Imaju veoma malo kalorija i dobre su ako želite da skinete neki kilogram. To je laka namirnica koja se može uzimati u kombinaciji sa drugom hranom radi postizanja najboljih rezultata. Dobro su poznate po svom magičnom dejstvu na višak kilograma jer su izuzetno efikasne u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

 • Crvena krvna zrnca su veoma efikasna za pokretanje funkcije krvi.
 • Njihov zadatak je i da apsorbuju kiseonik.
 • Prenose hranljive materije kroz organizam.
 1. Povećavaju izdržljivost prilikom vežbanja

Postoji nekoliko vrsta treninga visokog inteziteta koji utiču na organizam i posle završetka vežbi. Pomažu da se poboljša metabolizam i tako smanji težina. Na ovaj način, gubite kilograme uz pomoć vežbi. Čia semenke povećavaju izdržljivost tokom vežbanja, a telo održavaju u svežem i aktivnom stanju.

 • Aktivirajte telo svakodnevnim korišćenjem čia semenki.
 • Redovno uzimanje semenki sa vodom omogućiće če vam da vežbate više.
 1. Smanjuju hipertenziju i stres

Stres je osnovni uzrok svih oboljenja, gojaznosti i bolesti srca. Uz stres obično ide i povišen srčani pritisak. Ako želite da budete svežiji i aktivniji u svakodnevnim aktivnostima, onda morate pribegavati uzimanju čia semenki da bi vam život bio bolji i zdraviji.

 • Čia semenke bistre um i popravljaju memoriju.
 • Pokreću mozak.
 • Smanjuju nivo stresa i krvnog pritiska tako što deluju umirujuće.
 1. Osnažuju i pokreću organizam

Čia semenke su odlične za održavanje energije organizma. Ako vam je cilj da budete svežiji i aktivniji tokom celog dana, koristite čia semenke. Za upalna stanja nema boljeg rešenja jer ove semenke imaju veoma efikasno antiupalno dejstvo.

 • Veoma  je važno da vaše telo bude snažno, a čia semenke su najbolji put do tog cilja.
 • Smanjuju bol i gorušicu.
 1. Izvor su kiseonika

Kada pogledate kakva sve korisna svojstva imaju čia semenke, izgleda da je to vrhunska zdrava namirnica. Kiseonik je jako važan za zdravlje organizma i sam život. Stimuliše metabolizam i aktivira rad ćelija preko krvotoka. Čia semenke su vrhunski izvor velike količine kiseonika koji pomaže da kalorije brže sagore.

 • Jača srce i pluća.
 • Srčani mišići postaju snažniji.
 1. Jačaju mišiće

Uzimanje čia semenki obezbeđuje neophodnu energiju za jačanje mišića i zglobova pa oni rade više i bolje. Jačaju imuni sistem, takođe.

 • Čia semenke sadrže gluten koji je neophodan za hrskavicu.
 • Pomaže mišićima da budu snažniji.
 1. Smanjuju nivo toksina i pomažu njihovom izbacivanju

Čia semenke su odlične za brzu detoksikaciju organizma. Najbrži način da se rešite otpadnih materija iz organizma jeste preko znoja koji lučite tokom vežbanja. A tako sprečavate formiranje masnih naslaga.

 • Ispiraju toksine iz organizma.
 • Pomažu da se oslobodimo otpadnih materija.
 1. Poboljšavaju metabolizam

Veliko čudo koje izvode čia semenke je poboljšanje metabolizma i brže sagorevanje kalorija. Pomažu vam da se osećate sito. Savet je da pre svakog obroka popijete čašu vode. Najbolja strategija je da manje jedete. Čaša ledene vode pre obroka veoma efikasno ubrzava metabolizam.

 • Organizam sagoreva kalorije tako što zagreva vodu.
 • Redovno konzumiranje čia semenki poboljšava metabolizam.
 1. Popravljaju energetski status organizma

Ako vam je potrebno više energije, onda morate da konzumirate mnogo čia semenki tokom dana. Smanjuju osećaj iscrpljenosti i pomažu da se osvežite. Smanjuju rizik od dehidracije usled napornog rada ili znojenja tokom vežbanja. Smanjuju težinu tako što smanjuju dehidraciju.

 • Čia semenke pomažu da se kiseonik transportuje po organizmu.
 • Pomažu oporavak nakon sunčanice.
 1. Razlažu masti

Čia semenke razlažu sve. One su i najbolje sredstvo transportovanja. Izvlače sve toksine iz organizma kroz znoj ili urin. Voda je univerzalni rastvarač pa razlaže i masti i izbacuje ih iz tela. *(Voda nije univerzalni rastvarač, a pogotovo ne rastvara masti. – Prim. Prev.) Jetri obezbeđuje uslove za pretvaranje masti u energiju. Takođe, ona je i lubrikant za zglobove.

 • Čia semenke su pravi sagorevač masti.
 • Pomažu da se smanje masnoće u organizmu.
 1. Zamena za jaja

Kada se potope u vodu, čia semenke se pretvaraju u gel. One su prava zamena za jaja. Smanjuju holesterol.

 • Uzmite jednu kašiku čia semenki.
 • Prelijte sa tri kašike vode.
 • Ostavite 15 minuta.
 • Tako ste dobili zamenu za jaja.

Uvek:

 • Koristite sveže semenke.
 • Proverite datum upotrebe pre kupovine čia semenki.
 • Držite potopljene čia semenke u frižideru.
 • Koristite čia semenke odmah nakon potapanja.
 • Dosledno koristite sredstva za maršavljenje zajedno sa čia semenkama.

Nikada:

 • Čia semenke ne potapajte u toplu vodu i ne konzumirajte sa toplim pićima.
 • Ne koristite mango i banane sa čia semenkama kada lečite dijabetes.
 • Ne koristite čia semenke u trudnoći iu periodu dojanja.