Čir na želucu ili ulkus se javlja sezonski

Čir ili ulkus se javlja sezonski, najčešće sa prolećnim danima počinju i sezonske muke – proradi čir na želucu, ili dvanaestopalačnom crevu, a gastritis ne da mira.

Uobičajen simptom za čir na želucu je bol ispod grudne kosti koji se javlja na prazan želudac (najčešće pred zoru), a prestaje tek kad se uzme hrana. Nekada ni to nije dovoljno, jer se istovetni bol javlja i nekoliko časova posle jela. Mučnina, gađenje, nagon za povraćanjem i povraćanje su neke od uobičajenih pojava za grizlicu, kako narod ovu bolest naziva.

Kako čir na želucu najčešće proradi početkom proleća, krajem leta i početkom jeseni, lekari često lome koplja oko toga da li je reč o sezonskoj bolesti.

Sezonski karakter sigurno postoji .U prolećnom periodu čir se češće javlja pre svega zbog pojačanog lučenja hormona, ali i zbog stresa. Uz druge prateće činioce čir na želucu tada dobija najveći zamah.

Kakva je bolest čir na želucu

Čir na želucu, ili grizlica, predstavlja oštećenje sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva koja zahvata i mišićni sloj.U tom slučaju, posle izlečenja, ostaje ožiljak.Na tim mestima može da dođe i do pojave sitnih, tačkastih, površinskih oštećenja koja, kad se izleče, ne ostavljaju ožujke. Osim na želucu i dvanaestopalačnom crevu čir može, ali u manjoj meri, da se javi u donjem delu jednjaka i u dubljim delovima dvanaesterca.

Za nastanak čira na želucu glavni krivac je poremećena ravnoteža između agresivnih i odbrambenih činilaca u organizmu. U slučaju čira na dvanaestopalačnom crevu agresivni činioci postaju jači, dok kod pojave čira na želucu, popuštaju odbrambeni.

Glavni odbrambeni činilac je zaštitna membrana koja se stvara u sluznici želuca i sprečava da kiselina nagriza stomak.A, u agresivne činioce spadaju, pre svega helicobakter pylori, aspirin i njegovi derivati, antireumatici, pušenje, kafa, alkohol, stres… Od njih je helicobakter pylori najodgovorniji za nastanak ulkusne bolesti. U više od 90 % slučajeva ova bakterija je kriva za nastanak čira na dvanaestopalačnom crevu, dok je kod čira na želucu uzročnik u više od 75 % slučajeva. Inače ova bakterija u organizam čoveka dospeva preko prljavih ruku ili neopranih namirnica, pa je, shodno tome, jedan od vidova zaštite i ovde higijena.

Prisustvo ove bakterije u organizmu ne znači istovremeno i da će čir da se pojavi. U opštoj populaciji, srednjeg životnog doba helicobakter pylori je prisutan u 40- 60 % slučajeva, a od njih oboli tek svaki šesti. Oni najčešće nemaju samo čir, već i različite forme gastritisa. Na sreću infekcije izazvane ovom bakterijom uspešno se eliminišu i na taj način se ponovno javljanje čira smanjuje za 6 puta.

Čir na želucu prevencija

U preventivnom smislu čir može da se predupredi pre svega načinom ishrane:
obroke dobro izbalansirajte (5 obroka od kojih su 3 glavna, a između su 2 užine)
hranu uzimajte na 2,5 – 3 sata
ne uzimajte obilne obroke
između obroka izbegavajte manje obroke ili usputno grickanje
izbegavajte kasne večernje obroke
ne jedite halapljivo i “s nogu”
izbegavajte kafu, duvan, alkohol i stresne situacije
izbegavajte ljuto i jako začinjeno
ako koristite aspirin ili antireumatike uzimajte ih u manjim količinama, na pun želudac i što kraće

Dijagnoza čira na želucu

Za razliku od agresivnih pregleda unutrašnjosti digestivnog trakta sondama, prisustvo izazivača čira, helico bakter pilory, danas se registruje pregledom krvi. Samo u izuzetnim slučajevima neophodno je i uvođenje sonde u želudac da bi se utvrdio stepen oštećenja čirom. I terapija je danas jednostavna i uspešna, kombinacija tri preparata tokom 15 dana suzbija ovu bakteriju u dozvoljene okvire i obnavlja sluzokožu. Ako se još jednom ponove simptomi ponavlja se i terapija. I to je, uz higijenski režim ishrane i života, sve.