Čir na želucu – simptomi i lečenje

Ukoliko nakon obroka osećate bol i probavne smetnje, može se desiti da patite od pojave čira na želucu. Čir se ispoljava u vidu malenih oštećenja na sluznici želuca, ali i ispod stomačne regije.
Simptomi mogu biti različiti, najčešće dolazi do pojave bola. Takođe, mogu se pogrešno protumačiti kao simptomi drugih stomačnih oboljenja. Ukoliko uočavate prisustvo određenih simptoma, obratite se za pomoć lekaru, koji će vam u slučaju dijagnostifikovanja čira propisati adekvatan tretman.

Šta predstavlja čir na želucu?

Oštećenja malih površina sluznice stomaka znak su pojave stomačnog čira. Ulkusno oboljenje se može javiti neposredno ispod stomaka, niže na crevima, kao i na početnom delu tankog creva. Uneta hrana iz usta najpre stiže u stomak.

Želudačne kiseline i njihova mešanja su od presudnog značaja u procesu varenja hrane. Kiseline istovremeno imaju protektivnu ulogu u zaštiti od mikroba, dok se želudac sam štiti od štetnog uticaja prisutnih kiselina. Ukoliko dođe do narušavanja linije zaštite, kiselina može izazvati određena oštećenja, što dovodi do pojave čira.
Čir na želucu je u vidu plitkih otvora sa vlažnim tkivima na površini.

Simptomi čira na želucu

Uobičajeni simptom čira na želucu je prisustvo otežane probave, koja je u medicinskoj terminologiji poznatija kao dispepsija. Probavne smetnje praćene su osećajem bola ili nelagodnosti u predelu stomaka. Ipak, neće se svi tipovi čira na želucu manifestovati navedenim simptomima.

Oboleli mogu osetiti primarno simptome neposredno u predelu grudi koji se mogu pogrešno protumačiti kao gorušica. Gorušica je praćena osećajem žarenja koje se može javljati paralelno sa ulkusnim bolovima.
Gorušica nastaje pod uticajem pojave kiselinskog refluksa. Refluks nastaje u stomaku i penje se ka donjem delu grudi, a u nekim slučajevima i do viših pozicija.

Ulkusni simptomi se uglavnom razlikuju od onih prisutnih kod gorušice, ali su i dalje uglavnom nerazjašnjeni.

Pojava čira na želucu se mahom manifestuje sledećim simptomima:

• Prisustvom bola praćenog žarenjem na konretnoj lokaciji u predelu stomaka.
• Mnogi navode da im prisutni bolovi nalikuju ugrizu ili glodanju.
• Neki oboleli pate od nedefinisanih i netipičnih simptoma, koji nimalo ne nalikuju prethodno navedenim simptomima.
• Kod mnogih simptomi podsećaju na osećanje gladi.

Pojava čira na želucu praćena je simptomima koji se razlikuju od onih ispoljenih kod ulkusnog oboljenja tankog creva.

•Čir na želucu prate nedovoljno jasni simptomi sa ne tako učestalim bolovima. Ipak, u nekim slučajevima, bol se može pogoršati nakon unošenja hrane.
•Čir tankog creva parćen je osećajem permanentnog bola koji vas može probuditi usred noći, ali ipak ne predstavlja prvi ispoljeni simptom. Ulkusni bol koji se javi u toku dana možete ublažiti unosom hrane.
• Različitosti u ispoljavanju simptoma čira mogu biti od značaja za medicinska istraživanja o načinima regulacije pojave noćnih simptoma ulkusnih napada na tankom crevu.

Pojedine vrste čireva na želucu mogu proći nezapaženo bez uobičajenih digestivnih smetnji i bolova. Ovakvi netipični čirevi su ređe zastupljeni i primećuju se tek nakon pojave krvarenja. Takođe, određeni tipovi ulkusa mogu uzrokovati nastajanje otvora, odonsno perforacija u zidu želuca.

Simptomi čira na želucu mogu varirati tokom vremena. Međutim, u nekim slučajevima može biti teško prepoznati određene znake i simptome, a time a time i eventualnu progresivnost oboljenja.

Kada se obratiti lekaru?

Svako ko sumnja na pojavu čira na želucu trebalo bi da se obrati lekaru. Ukoliko simptomi traju više dana i perzistentnog su karaktera, poželjno bi bilo da zatražite stručan medicinski tretman.
Iako to nije uobičajeno, u slučaju neophodnosti, obratite se za medicinsku pomoć da ne bi došlo do daljih komplikacija ulkusnog oboljenja.

Blago krvarenje čira može biti znak anemije, pored umora i gubitka daha. Ozbiljnija krvarenja zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju, pogotovo ako su praćena povraćanjem krvi i pojavom crne i lepljive stolice.
Pojava perforacija-otvora u stomaku takođe zahteva urgentnu medicinsku pomoć. Usled izostanka pravoremene stručne reakcije, može doći do pojave infekcije želuca. Iznenadni stomačni bolovi sa tendencijom pogoršavanja mogu signalizirati nastanak perforacija ili prisustvo infekcije koje zahtevan hitan medicinski tretman.

Uzroci pojave čira na želucu

Dva glavna uzročnika pojave čira na želucu i tankom crevu su:
• Bakterija Helicobacter pylori.
• Grupa analgetika pod nazivom nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL).

Međunarodna grupa medicinskih publikatora pružila je uputstva za eliminisanje navedene bakterije iz organizma. Kohranova organizacija dala je grubu procenu da će jedan od deset stanovnika zapadnoevropskih zemalja u nekom trenutku bolovati od čira na želucu ili u podstomačnoj regiji.

Čir na želucu kod dece

Svako može oboleti od čira na želucu, mada se znatno ređe javlja kod dece. Ipak, rizik oboljevanja od čira u dečjem uzrastu raste ukoliko su njihovi roditelji pušači, ili pak boluju od čira na želucu. Takođe, bitan faktor za oboljevanje kod mladih predstavlja obilno konzumiranje alkohola.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

Navedena grupa lekova može uticati na razvoj čira na želucu. U najzastupljenije nesteroidne antiinflamatorne lekove ubrajaju se aspirin i ibuprofen.
Predispozicije za oboljevanje od čira na želucu razlikuju se od osobe do osobe. Svako ko unosi NSAIL grupu lekova tokom dužeg vremenskog perioda ili u većim dozama rizikuje nastanak ulkusnog oboljenja na želucu. Uzimanje jačih nesteroidnih antiinflamatornih lekova protiv bolova nosi povišeni rizik za javljanje čira od blažih dostupnih formi ove grupe lekova.

Zbog svega navedenog, pre primenjivanja navedenih medikamenta trebalo bi pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu. Ukoliko vam odabrani lek ne odgovara, opredelite se prema savetu farmaceuta za alternativnu varijantu, kao što je acetaminofen.

Kako nesteroidna antiinflamatorna grupa lekova može uticati na razvoj čira na želucu?

Čir na želucu ili tankom crevu može se formirati pod uticajem interakcije NSAIL grupe lekova i dejstva enzima.
Akcija blokiranja dejstva enzima ciklooksigenaze može ostvariti efikasan učinak u borbi protiv upale, kao i u produkciji mukoznih slojeva sluznice stomaka.

Pod uticajem navedene aktivnosti doći će do oslabljene otpornosti sluznice želuca na dejstvo želudačnih kiselina, što može izazvati slabljenje sluznice i formiranje čira.
Obolelima od čira koji i dalje imaju potrebu za uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornim medikamentima lekar može prepisati zamenske lekove koji deluju na redukciju proizvodnje kiselina u želucu.

Dijagnostifikovanje i tretman stomačnog ulkusa

Lekar će utvrditi simptome oboljenja čira postavljajući vam pitanja o vrsti, lociranosti, intenzitetu i dugotrajnosti prisutnog bola. Navedena pitanja će omogućiti dijagnostifikovanje prisustva čira na želucu.
U slučaju ozbiljnijih simptoma kao što je krvarenje, lekar vas može uputiti na dalja testiranja. U tu svrhu može poslužiti endoskopija creva.

Ukoliko lekarski nalazi ukazuju na mogućnost prisustva čira, uzrok se može ukloniti:

• uključivanjem lekova protiv bolova, ukoliko je uzrok primenjivanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova.
•u slučaju prisustva helikobakterije može se primeniti pristup tzv. testiranja i tretiranja.

Simptomi želudačnog čira mogu se tretirati suzbijanjem kiselinske aktivnosti tokom procesa eliminacije vodećeg uzroka. Lekar vam može prepisati lekove kao što su:

• inhibitori protonske pumpe (PPI) ili antagonisti H2 receptora
• antacidi ili alginati.

Želudačne komplikacije poput krvarenja ili perforacija predstavljaju retkost, te njihova eventualna pojava zahteva urgentnu medicinsku intervenciju.

Režim ishrane obolelih od čira na želucu ili gastritisa

Šta podrazumeva dijeta za za obolele od želudačnih i gastritičnih smetnji?

Dijeta koja se sprovodi u slučaju prisustva oboljenja čira ili gastritisa isključuje unos hrane koja može iritirati želudac. Naime, određene namirnice mogu dovesti do pogoršanja simptoma poput bolova u stomaku, nadutosti, gorušice ili probavnih smetnji.

Koju vrstu hrane bi trebalo izbegavati?

Poželjno bi bilo kloniti se konzumiranja kisele, začinjene i hrane sa visokim procentom masnoća. Ne deluje svaka vrsta hrane isto na sve ljude. Pokušajte da uočite koje namirnice negativno deluju na vaš želudac i limitirajte unos istih. Neke od prehrambenih namirnica koje mogu štetno uticati na simptome čira ili gastritisa su:

Napici:

 • obično ili čokoladno mleko
 • vruć kakao ili koka kola
 • bilo koji kofeinski napitak
 • obična ili kafa bez kofeina
 • čajevi od mente
 • zeleni i crni čaj bez kofeina
 • sokovi od pomorandže i grejpfruta
 • pića sa alkoholnim sadržajem

Začini i dodaci jelima:

 • beli i crni biber
 • čili u prahu
 • seme senfa i oraščić

Druga hrana:

 • mlečni proizvodi na bazi punomasnog mleka i pavlake
 • čokolada
 • pikantni ili jako začinjeni sirevi kao što je jalapeno sir sa ukusom paprike.
 • mesa sa visokim sadržajem masti poput kobasica, salame, slanine, šunke i hladnih predjela
 • ljute papričice i paprike
 • namirnice od paradajza (paste, sosevi ili sok)

Čir na želucu – koju hranu možete jesti?

Trudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija, odnosno da uključuje podjednako sve grupe namirnica. Konzumirajte voće, povrće, hranu siromašnu masnoćama, kao i mlečne proizvode sa niskim procentom masti. Od žitarica birajte integralni hleb i cerealije, testenine i smeđi pirinač. Opredeljujte se za nemasne vrste mesa, piletinu, ćuretinu, ribu, pasulj, jaja i orahe. Zdrav obrok isključuje hranu bogatu zasićenim masnoćama sa visokim procentom soli ili šećera. U zdrave masnoće ubrajaju se maslinovo i ulje od kanole. Za više informacija o načinu sprovođenja zdravog režima ishrane konsultujte se sa dijetetičarom ili nutricionistom.

Ostali korisni saveti

Koje druge smernice mogu biti od pomoći?

 • Nemojte jesti neposredno pred spavanje. Večerajte najkasnije dva sata pred spavanje.
 • Unosite male ali česte obroke. Želudac bolje reaguje na manje, a češće, nego na obilne obroke.
 • Najčešći simptom čira na želucu je žareći bol u predelu između grudi i stomačne regije. Bol može trajati par minuta ili sati, u zavisnosti od ozbiljnosti oboljenja. Ostali simptomi uključuju slab apetit, nadimanje, gorušicu, loše varenje, podrigivanje, mučninu, povraćanje i gubitak težine.
 • Osobe svih uzrasta mogu oboleti od čira, mada su žene češće pogođene ulkusnim oboljenjem. Pravovremeno lečenje može biti od izuzetne koristi u sprečavanju pogoršanja simptoma.
 • Srećom, postoji par prirodnih sredstava koja možete pripremiti i primeniti u kućnim uslovima. Domaća sredstva lečenja usmeravaju se na jačanje i odbranu sluznice želuca od štetnih kiselinskih uticaja. Pre početka primene domaćih lekovitih sredstava, obratite se lekaru radi ostvarivanja dugoročnih rezultata.

Prirodna sredstva za lečenje čira na želucu:

1. Kupus je odlično sredstvo u borbi protiv čira na želucu

Predstavlja odlično sredstvo u borbi protiv čira na želucu. Kupus je bogat mlečnom kiselinom koja pospešuje produkciju aminokiselina ključnih za obavljanje nesmetanog protoka krvi u sluznici želuca.

Zbog svega navedenog, kupus predstavlja idealnu namirnicu za jačanje unutrašnjosti želuca i lečenje ulceroznog oboljenja.

Istovremeno, kupus sadrži i značajne količine vitamina C, koji igra ključnu ulogu terapiji obolelih od heliko bakterije.

Određene studije su pokazale da svež sok od šargarepe sadrži tz. antipeptični ulcerozni faktor, vitamin U.

1. Isecite polovinu sirove glavice kupusa i dva šargarepe na sitne delove i izblendajte ih.
2.Pijte pola šolje dobijenog soka pre svakog obroka i pred spavanje.
3. Postupak ponavljajte nekoliko nedelja, Vodite računa da konzumirate isključivo svež sok.

2. Banane za lečenje želudačnog čira

Banane, manje ili višezrele predstavljaju jedno od idealnih sredstava za lečenje želudačnog čira. Određena antibakterijska jedinjenja prisutna u banani inhibiraju rast Helicobacter pylori, uzročnika pojave čira. Banane takođe štite sistem eliminišući štetne želudačne kiseline, omogućavajući ublažavanje upalnog procesa i jačanje otpornosti sluzokože želuca.

– U cilju lečenja čira, potrebno je konzumirati tri banane dnevno, ili u drugoj varijanti banana šejkove.

– Druga mogućnost podrazumeva da iseckate dve ili tri banane na tanke deliće koje ćete osušiti na suncu. Suve kolutiće sameljite u fini prah, a zatim pomešajte dve kašike dobijenog praha sa kašikom meda. Dobijenu smesu konzumirajte tri puta dnevno tokom jedne sedmice.

3. Med u terapiji čira na želucu

Predstavlja prirodnu namirnicu poznatu po izuzetnim lekovitim svojstvima, koja se između ostalog, mogu primeniti i u terapiji čira na želucu. Enzim glukoza oksidaza prisutan u medu proizvodi vodonik peroksid koji omogućava eliminisanje štetnih bakterija izazivača ulkusnog oboljenja, istovremeno smirujući i ublažavajući upalu sluzokože želuca.

Preporučuje se uzimanje dve kašike meda u ranim jutarnjim časovima na prazan želudac. Med će uticati na čišćenje creva, jačanje sluzokože, istovremeno sprečavajući i lečeći čir želuca.

[icegram campaigns=”8199″]