ciscenje krvotoka od nikotina

Čiscenje krvnih sudova i organizma od nikotina

Za čišćenje krvnih sudova od nikotina je potrebno vreme a najbolji i najednostavniji način je unos namirnica bogatih vitaminima i što više vode…

Kako se uklanja nikotin iz organizma

Nakon prestanka pušenja potrebno je od 48 do 72 sata (ili više) da deo najveći nikotina izađe iz organizma. Možda to nije dovoljno brzo za one koji žele da se oslobode cigareta.

Nikotin koji se zadržava u krvotoku deluje tako da izaziva potrebu za novom količinom nikotina, sve dok vi tu potrebu ne zadovoljite novom cigaretom. Ako još pušite, zaboravite na to da ćete izbaciti nikotin iz krvnih sudova. Što više cigareta popušite, to ćete više nikotina uneti u organizam i krvotok. Ako zaista želite da se oslobodite nikotina, pre svega, morate da prestanete da pušite. Tek nakon toga pređite na metode koje će vam pomoći da očistite krvne sudove od nikotina i ubrzate proces oporavka.

ciscenje krvnih sudova od nikotina

Korak 1

Prestanite da pušite odmah i „na suvo“. Nikotinske terapije mogu da vam pomognu da se izborite sa emocionalnom stranom prestanka pušenja. Ako želite brzo da se oslobodite nikotina iz krvnih sudova i pluća, ne pokušavajte sa dugotrajnim ili korak po krak metodama jer će vam one i dalje izazivati potrebu za nikotinom.Izdržite 72 sata bez cigareta i nikotinska kriza će posle toga biti mnogo slabija.

Korak 2

Pijte mnogo vode. Ona će pomoći organizmu da izbaci nikotin i druge hemikalije.

Korak 3

Vežbajte da biste ubrzali metaboličku stopu organizma sagorevanjem nikotina. Nikotin izbacite kroz znoj. Teški pušači će možda morati ovo da rade polako, u zavisnosti od toga u kakvoj su formi. Ako dugo niste bili aktivni, praktikujte brze šetnje.

Korak 4

Uzimajte dosta vitamina C i tokom čitavog dana pijte sok od pomorandže. I ovo popravlja metaboličku stopu. Častite se sa dosta limuna i jagoda koje su krcate vitaminom C.

Korak 5

Radite vežbe dubokog disanja, posebno ako dobijete želju za pušenjem. Sedite mirno, zatvorite usta i polako udišite kroz nos, a potom polako izdahnite. Morate da osetite kako vam se stomak puni i prazni. Ovo praktikujte nekoliko puta tokom čitavog dana.

Korak 6

Izbegavajte alkohol, šećer i kafu koji mogu da budu okidači potrebe za nikotinom.

Korak 7

Zamenite cigarete nekom oralnom zamenom, kao što su gume za žvakanje, štapići cimeta, tvrde bombone ili čačkalica.

Korak 8

Okružite se ljudima koji ne puše jer će vaši antinikotinski napori biti nagrađeni uspehom.

Savet

Kada nikotin napusti vaš organizam i vi se osetite kao pravi nepušač, ne spuštajte gard. Pošto ste uspešno prebrodili fizičko odvikavanja, morate biti na oprezu zbog pritajenih emocionalnih napada koji bi mogli da vas navedu da posegnete za cigaretom tokom neke stresne situacije.

Namirnice koje uklanjaju nikotin iz organizma

Nema sumnje da je pušenje loša navika koja u velikoj meri škodi zdravlju. Zapravo, duvanski dim sadrži otrovne hemikalije koje su opasne i po pušača i po sve u njegovoj okolini. Brojne studije pokazuju da je životni vek pušača za oko 10 godina kraći nego kod nepušača. A to nije sve, oko 2/3 smrtnih ishoda kod pušača su posledica pušenja.

Pušenje povećava rizik od razvoja oko 50 ozbiljnih oboljenja. Neka od njih za posledicu imaju dugoročno i nepopravljivo narušavanje zdravlja, dok druga mogu da budu i fatalna.

Ukoliko ste pušač, onda ste izloženi većem riziku od pojave povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, oštećenja pluća, karcinoma pluća i brojnih drugih oblika karcinoma. Štaviše, pušenje doprinosi i nastanku metaboličkog sindroma, insulinske osetljivosti i dijabetesa tipa 2.

Najgore od svega je to što je nikotin najveća zamka koji vas stalno tera da zapalite još jednu cigaretu. Čak i posle prestanka pušenja nikotin ostaje u organizmu. On može da ometa rad hipofize i štitne žlezde. Pored toga, nikotin smanjuje lučenje polnih i nadbubrežnih hormona.

Nakon udisanja, potrebno je oko 10 sekundi da nikotin dospe u pluća, usta, kožu i sluzokožu. Prolazi kroz krv i na taj način dospeva i u mozak.

Međutim, ovih 8 namirnica mogu da vam pomognu da izbacite nikotin iz organizma!

  1. Voda – Premda je voda prirodni agens za čišćenje kome veoma često ne pridajemo dovoljno značaja, ona može veoma brzo da ispere nikotin iz organizma. Voda ima sposobnost razlaganja hemikalija, kao i njihovog uklanjanja iz organizma. Svakodnevno konzumiranje velikih količina vode hidrira organizam i poboljšava rad bubrega, a na taj način stimuliše eliminaciju nikotina iz organizma. Zbog svega navedenog, trebalo bi svakodnevno da pijete od 8 – 12 čaša vode.
  2. Pomorandže – Pušenjem se u organizmu smanjuje količina esencijalnih vitamina, kao što je vitamin C. Ovo voće je izvrstan izvor vitamina C ali i brojnih drugih vitamina i minerala. Stoga, redovno konzumiranje soka od pomorandže može da pomogne vašem organizmu da vrati normalno zdravlje. Povećanjem nivoa vitamina C u krvi poboljšava se funkcionisanje krvnih sudova koji trpe oštećenja zbog nikotina.
  3. Nar – Konzumiranje ovog voće stimuliše cirkulaciju krvi i ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove i srce.
  4. Sok od šargarepe – Šargarepe su krcate vitaminima A, B, C i K koji imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma od nikotina, a kožu čine svežom, zdravom i blistavom.
  5. Spanać – Ovo povrće je prepuno folne kisleine i brojnih vitamina. Nakon konzumiranja spanaća, ukus duvana će vam biti odvratan.
  6. Kivi – ovo voće je bogato vitaminima A, C i E. Zbog nikotina u organizmu dolazi do nedostatka ovih vitamina.
  7. Suvo bilje – Suvo bilje ima visok sadržaj vitamina E i A koji su dobri za eliminaciju nikotina iz krvnih sudova.
  8. Brokoli – Ovo povrće je prepuno vitamina C i B5 koji imaju blagotvoran uticaj na pluća.

Ukoliko želite da prestanete da pušite ili očistite organizam i krvne sudove od nikotina, uključite ove namirnice u svakodnevnu ishranu.