ciste na dojkama

Ciste na dojkama uzrok, simptomi, lečenje, prirodni lekovi, ishrana

Mada su u većini slučajeva ciste na dojkama nekancerogene, tj. benigne, ove izrasline mogu postati velike, neprijatne i bolne. Ciste u dojkama su kesice pune gnoja ili vode, pošto nastaju od žlezda koje su pune tečnosti zbog toga se često nazivaju i vodene ciste. Mogu se javiti kod svake žene, nezavisno od godina, mada se uvek javljaju kako nivo hormona počne da oscilira pred menstruaciju. U svakom slučaju, tkivo u dojkama je veoma osetljivo na ove promene. Umesto da se ova tečnost normalno izbacuje iz organizma, nastaje cista.

Poremećaji dojke mogu biti različiti. Rak dojke je jedan od najvećih strahova svake žene, tako da je najbolje da znate što više o čestim oboljenjima dojke. Naravno, to ne znači da treba da ignorišete ove probleme i da sami sebi postavljate dijagnozu. Čim primetite bilo šta što ne valja, odmah idite kod lekara kako bi se utvrdila prava priroda poremećaja i isključio rak dojke kao uzrok ciste. Ciste na grudima su jedan od najčešćih poremećaja vezanih za dojke.

cista na dojci

 

Ciste na dojci simptomi

Neki od glavnih simptoma cisti na dojkama uključuju osetljivost grudi, neprijatnost, bol, oticanje, pojavu čvorića na površini kože, osećaj težine u dojkama, svrab na bradavicama ili osetljivost bradavica i slično. Ovi simptomi cista mogu biti i blagi i ekstremno teški. Simptomi su obično znatno teži neposredno pre i tokom menstruacije.

Šta su ciste na dojkama ?

Kao što je već pomenuto, poremećaji i bolesti dojki su raznovrsni. Neki od njih so povezani sa čvorićima koji se javljaju u grudima. Svi znamo da nam je prva asocijacija na ove čvoriće rak dojke. Zato bi te čvoriće uvek trebalo podrobno ispitati i lečiti u najranijim fazama.

Cista na dojci je kesica ispunjena tečnošću koja se razvija u tkivu u grudima. Ove ciste mogu biti i meke i tvrde. Kod nekih žena se javlja samo jedna cista, a kod nekih više. U nekim slučajevima su meke i mogu se pomerati, dok se druge nalaze dublje u tkivu, ne pomeraju se i teško ih je napipati.Zbog ovoga i simptomi zbunjuju mnoge žene koje pre svega obraćaju pažnju na to da li se izraslina pomiče ili ne, da li je tvrda ili meka, bolna ili bezbolna. Ovakve ciste se mogu javiti i u jednoj i u obe dojke.

I veličina cista varira. Pošto su žlezde i tkivo u dojkama osetljivi na hormonalne promene, veličina ovih cista može varirati sa hormonalnim promenama tokom menstrualnog ciklusa. Neke ciste su velike i lako se napipaju, a druge male i mogu se uočiti tek na ultrazvučnom pregledu.

Ciste na dojkama uzroci

Ako pogledamo anatomiju dojke, videćemo 20 pojedinačnih žlezda, koje su ravnomerno raspoređene u vezivnom tkivu. Svaka mlečna žlezda se sastoji od nekoliko manjih, alveotubularnih žlezda, koje proizvode mleko tokom trudnoće i laktacije. To mleko izlazi kroz kanale i skuplja se iza bradavice, odakle beba sisa. Ciste na dojkama se javljaju kada se ove žlezde uvećaju i napune tečnošću. To se može javiti zbog blokade ovih žlezda. Tada se žlezde pune tečnošću, jer ona ne može da izlazi kroz kanale.

Ukratko, ciste na dojkama su uvećane alveotubularne žlezde, pune tečnosti.

Šta izaziva ciste na dojkama? Smatra se da su ovakve promene uzrokovane fluktuacijama u nivou hormona. Tokom celog života, tkivo u ženskim dojkama je podložno promenama, a te promene kontrolišu hormoni. Tokom mesečnog ciklusa, tkivo u dojkama proizvodi i apsorbuje tečnost zbog hormonskih promena. U slučaju prevelike količine estrogena u organizmu, trkivo u dojkama će lučiti i aprosbovati više tečnosti. Na kraju će se ta tečnost nakupiti u žlezdama i tako nastaju ciste. Ovo nakupljanje tečnosti se može javiti i zbog uvećanih žlezda i zbog blokiranih kanala. Zato se smatra da je višak estrogena jedan od glavnih razloga za stvaranje cisti na dojkama.

Oko 85% cista na dojkama su benigne i ni na koji način nisu povezane sa rakom dojke. Međutim, u nekim slučajevima se ciste mogu pojaviti i kada je pristuran tumor. Ove ciste, posebno male, su asomptomatske, mada nekad mogu biti i osetljive i bolne (uglavnom kada su velike). Prisustvo cista na dojkama se obično utvrđuje ultrazvukom, kako bi se proverilo da li su ispunjene tečnošću. Ako postoje i čvorići, mora se uraditi biopsija. U slučajevima kada ciste na dojkama izazivaju jake bolove, tečnost se drenira uz pomoć malih igala i šalje se na biopsiju (posebno ako u cistama ima krvi). I pored dreniranja tečnosti postoji opasnost od toga da se ciste ponovo jave. Kod asimptomatskih cista se preporučuju redovne kontrole. Neki stručnjaci smatraju da se u određenoj meri ove ciste mogu sprečiti redovnim vežbanjem i ishranom sa malo masnoća. Izbegavajte izlaganje proizvodima koji sadrže estrogen ili mogu izazvati njegovo pojačano lučenje (plastika, pesticidi, proizvodi od petroleja).

U mnogim slučajevima ciste u grudima nestaju same od sebe, mada se mogu iskoristiti i prirodnilekove da se smanji ili ukloni cista u dojci.

Prirodni lekovi za ciste u dojci

Obloge od pirinča

Ovo je jedan od najjednostavnijih prirodnih lekova kojim se ublažavaju simptomi izazvani cistom na dojci. Stavite malo neobarenog pirinča u čarapu i dobro je zavežite. Zatim zagrejte čarapu u običnoj ili mikrotalasnoj rerni i stavite je kao toplu oblogu. Važno je da obloga ne bude previše topla, kako ne bi oštetila kožu i izazvala opekotine. Redovno korišćenje ovih obloga će vam ublažiti neprijatnost i bolove. Što je još važnije, obloge od pirinča će sprečiti pojavu novih cista na dojkama.

Listovi kupusa

Mada verovatno smatrate kupus samo ukusnim povrćem, kupus može biti i prirodni lek za cistu na dojci. Ovaj stari narodni lek će vam pomoći da olakšate bolove i umanjite veličinu ciste. Počnite tako što ćete uzeti dva lista kupusa i iseći ih na veličinu svojih grudi. Stavite kupus na grudi i pričvrstite ga, a zatim lezite tako najmanje 30-60 minuta.

>>> Obloge od kupusa za ciste na dojkama

Tople i hladne obloge

Kao što je već pomenuto, tople obloge mogu olakšati stanje. Bez obzira na to da li se tu[irate toplijom vodom ili koristite tople obloge, toplota će vam dosta pomoći. Sa druge strane, mnoge žene tvrde da su im dosta pomogle hladne obloge. Samo potopite parče tkanine u hladnu vodu i držite nekoliko minuta. Možete uzeti i led i umotati ga u tkaninu i držati te obloge oko 15 minuta. Ako dvaput dnevno koristite ove obloge, bolovi će ubrzo nestati.

Čuvarkuća i med za ciste na dojci

Iskustva pokazuju da su čuvarkuća i med za ciste na dojci možda i najefikasniji prirodni lek.U pitanju je mešavina celih listova čuvarkuće i meda.Čuvarkuća i med se preporučuju za sve ciste a posebno za ciste na jajnicima i dojkama.

Pokušajte da nabavite čuvarkuću preko interneta možete je gajiti u saksiji i pripremati ovaj lek za ciste kad god vam zatreba.

Recept

Čuvarkuća i med za ciste na dojci recept:

  • listova čuvarkuće 300 g,
  • pravog meda 300 g

Listove čuvarkuće dobro operati i samleti u blenderu ili nekoj drugoj mašini.Trebalo bi da dobijete kašastu masu koju treba dodati u teglu sa medom i dobro izmešati.Mešavina treba da odstoji 7 dana u frižideru.Posle sedam dana uzimajte 3 puta po jednu supenu kašiku pre obroka.Prvu dozu je najbolje uzeti odmah nakon ustajanja.Iskustva mnogih žena su veoma pozitivna a pošto se kod pojedinih ciste ponovo pojavljuju najbolje je da nabavite biljku koju ćete sami gajiti.

Saznajte više>>> Čuvarkuća i med upotreba i recept

Ishrana za ciste na dojkama

Ako počnete da jedete veće količine nekih namirnica, to vam može pomoći u ublažavanju problema sa cistama i sprečavanju pojave novih cisti. Evo kako treba da izgleda ishrana za ciste na dojkama i koje bi namirnice trebalo najviše jesti.

Povrće

Sveže povrće je najbolji prirodni diuretik, a diuretici nam pomažu da iz organizma izbacimo suvišnu vodu i štetne toksine, koji svojim zadržavanjem u organizmu izazivaju ciste u grudima i pogoršavaju bolove i upalu. Najbolje je jesti što više kupusa, peršuna, krastavaca i sličnog povrća.

Riba

Deficit joda kod žena je često uzrok ciste na dojci. Ako održavate optimalan nivo joda u svom organizmu, to vam može pomoći da se maksimalno smanje simptomi cista na dojkama.

Najbolji izvor joda je riba. Osim što sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina (odličnih antioksidanasa koji uspešno izbacuju štetne toksine iz organizma), ribe kao što su iverak, losos i skuša sadrže mnogo joda, koji pomaže u sprečavanju stvaranja čvorića u grudima koji su izazvani deficitom joda.

Hrana na bazi soje

Hrana na bazi soje je bogata supstancama po imenu izoflavini. Te supstance pomažu u ublažavanju efekata suvišnog estrogena na organizam. Pošto previše estrogena izaziva hormonalni disbalans u telu, što rezultira stvaranjem cista na grudima, trebalo bi da jedete hranu koja sprečava štetno dejstvo viška estrogena.

Smanjite unos soli

Previše tečnosti u grudima može dovesti do stvaranja cista u dojkama. So sadrži natrijum, koji podstiče zadržavanje vode u organizmu. Zato je najbolje da smanjite unos soli – to će vam pomoći da se olakšaju simptomi povezane sa cistama na dojkama. U hranu sipajte manje soli i izbegavajte čips, konzerviranu hranu i sve ostale namirnice u kojima ima mnogo soli.

Nosite udoban brushalter

Ciste na dojkama mogu biti bolne. Ako nosite udoban i kvalitetan brushalter, to će držati tkivo oko cista u najboljem položaju i tako se smanjuje neprijatan osećaj. Zbog viška tečnosti u cistama, grudi mogu postati osetljive i mogu se javiti bolovi. Zato je najbolje da nosite kvalitetan brushalter, koji će vam držati grudi u najudobnijem položaju, i tako sprečiti dodatno istezanje nervnih vlakana.

Nemojte nositi tesne brushaltere, niti one sa žicama, jer one stiskaju mišićno tkivo. To može loše uticati na limfne žlezde i sprečiti ih da dreniraju tečnost nakupljenu u grudima, što može biti uzrok nastanka ciste na dojci. Žene koje nose tesne brushaltere imaju veći rizik da dobiju ciste. Takođe, nemojte nositi brushalter dok spavate.