Ciste na jajnicima: Ovo su svi simptomi

Simptomi postojećih cista na jajnicima su različiti u zavisnosti od toga kakve ciste su se javile na jajnicima. Iako većina cista ne daje nikakve simptome, postoji nekoliko vrsta koje mogu biti opasne. Nastavite sa čitanjem kako biste videli koji su sve simptomi povezani sa ovakvim cistama.

Ciste na jajnicima su kesice pune tečnosti koje nastaju na ili ispod jajnika. Ovo se dešava većini žena u različitim životnim dobima; većina tih cista je benigna i uzrokuje blagu neprijatnost ili uopšte nema simptoma. Zapravo, većina cista na jajnicima nestaje i bez ikakvog lečenja. Ipak, oko 15% cista mogu biti maligne prirode, što znači da povećavaju rizik od karcinoma.

Pojava ovih cista je povezana sa procesom ovulacije i stvaranjem takvih struktura, poznatih kao folikule na jajniku. Kada jajna ćelija sazri, cista puca kako bi se jajna ćelija oslobodila. Folikula se tada menja u malu kesicu poznatu kao žuto telo, koje se raspadne ukoliko ne dođe do trudnoće. Ciste na jajnicima se javljaju u situacijama kada se ova folikula ne raspadne ili kada se žuto telo „zaglavi“ u njoj.

vodene ciste na jajnicima

Simptomi cista na jajnicima

Ciste na jajnicima su male i benigne i obično nestaju u periodu od 4 do 8 nedelja. Ipak, u slučajevima kada ciste nastave da se postepeno uvećavaju, simptomi mogu početi da se polako javljaju. Glavni simptomi cista na jajnicima su:

– Pritisak i bol u stomaku
– Bolovi u donjem delu leđa i gornjem delu nogu
– Osetljivost grudi
– Bolan seks
– Pritisak i bol u bešiki i rektumu
– Problemi sa mokrenjem
– Povećanje telesne težine
– Neredovne menstruacije, pojačano krvarenje ili krvarenje van ciklusa
– Mučnina i povraćanje
– Neplodnost
– Zamor
– Glavobolja
– Neobičan bol u mišićima u predelu rebara
– Pojava kvržica ispod kože nalik na modrice

Uobičajene procedure za dijagnostikovanje cista na jajnicima uključuju ultrazvuk karlice, laporaskopiju i test CA 125. Kada se postavi dijagnoza ciste, tretmani su različiti. Lekar može preporučiti i da se samo sačeka da se cista povuče sama, a u težim slučajevima može doći i do operacije. Postoji mnogo faktora koji utiču na nastanak i rast cista na jajnicima, od genetskih faktora do insulinske rezintencije, čak i loše ishrane. Kako biste se osigurali, najbolje je da se redovno kontrolišete.

Napomena: ovaj članak služi isključivo i informativne svrhe i nije zamena za savet lekara.