Ciste na jajnicima simptomi, lečenje i prirodni lekovi

Ciste na jajnicima su čest problem kod žena, a u nekim slučajevima nestaju same od sebe bez lečenja. Ipak, ponekad mogu izazvati bolove kod pacijentkinje. U ovom članku ćemo navesti prirodne metode lečenja cista na jajnicima, kao i kako olakšati bolove lekovima.

Ciste na jajnicima su džepovi ili kesice pune tečnosti  koji nastaju na površini jednog ili oba jajnika. Kod većine žena se bar jednom u životu jave ciste na jajnicima.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da većina žena koja ima ciklus bar jednom ili više puta dobije ciste na jajnicima, dok 14,8% žena ima ciste na jajnicima nakon menopauze.

Većina cista na jajnicima se smatra funkcionalnim, što znači da se normalno javljaju tokom menstualnog ciklusa i nemaju veze ni sa kakvom bolešću.

Obično su benigne i nastaju bez vidljivog uzroka. Sa druge strane, patološke ciste mogu biti i benigne i kancerogene.

Ciste na jajnicima izgledaju kao kesice u kojima se nalazi tešnost i mogu nastati na jajniku ili u samom jajniku. Ciste na jajniku se obično javljaju od puberteta do menopauze i javljaju se ređe nakon menopauze. Ciste na jajnicima se stvaraju kada se jajna ćelija oslobodi tokom ovulacije. Ipak, tokom ovulacije, ponekad se folikula ne otvori kako bi oslobodila jajašce i umesto toga se zadržava tečnost u folikuli i tako nastaje cista.
U zavisnosti od uzroka ciste, ove ciste mogu biti potpuno bezopasne, ali i opasne po život. Ciste na jajnicima se mogu grupisati u pet najčešćih grupa:

Funkcionalne (vodene) ciste: poznate i kao jednostavne ciste, funkcionalne ciste su benigne ciste koje su deo normalnog procesa menstruacije i ovulacije kod žena. U najvećem broju slučajeva nestaju tokom dva ili tri mesečna ciklusa.

Dermoidne ciste: ciste na jajnicima koje ponekad sadrže u sebi i tragove kožnih i koštanih ćelija se nazivaju dermoidne ciste. Razvijaju se od odumrlih ćelija jajnika. Često mogu biti i urođene, ali se nema nikakvih simptoma do odrasle dobi.

Benigne serozne ciste: ovo su ciste koje se razvijaju van jajnika i izazivaju bolove ukoliko su jako velike.

Endometrioindne ciste: ove ciste postepeno rastu kao rezultat krvarenja zbog pomeranja endometrijuma tokom uzastopnih jakih krvarenja.

Policistični jajnici: policistične ciste su pune jajnih čelija koje nisu oslobođene, a nastavile su da rastu. Nastaju kada folikuli ne „puknu“ iz jajnika.

Simptomi

Obično nema simptoma cisti na jajnicima, ali ako cista krvari ili pukne, javljaju se bolni simptomi. Bolovi se javljaju i ako se uvrne jajovod ili ako cista pritiska okolna tkiva. Bolovi i znaci da postoji cista na jajniku su sledeći:

– Promena vremena kada se dobija menstruacija
– Izostanak menstruacije (amenoreja)
– Neredovna menstruacija
– Duže ili kraće trajanje menstruacije
– Nadimanje i bolovi u stomaku
– Bolovi tokom pražnjenja creva
– Bolovi u karlici
– Bolovi tokom seksa
– Bolovi u karlici prilikom kretanja
– Tup bol u karlici

U svakom slučaju, simptomi cista na jajnicima su manje-više zajednički za mnoge druge probleme i mogu se lako pomešati sa endometriozom, vanmateričnom trudnoćom ili upalom karlice. U težim slučajevima simptomi mogu uključivati nestvesticu, zamor, groznicu, jake bolove u stomaku i poteškoće sa disanjem. U takvim slučajevima odmah treba potražiti lekarsko pomoć. Lekar će proceniti koja je vrsta ciste u pitanju u odnosu na veličinu, oblik i strukturu, kako bi se utvrdilo da li su ciste opasne ili ne.

Medicinski tretman

– Lekovi protiv bolova koje možete kupiti i bez lekarskog recepta su odlična pomoć kod ovakvih problema

– U mnogim slučajevima se koriste i pilule za kontracepciju, jer pomažu u sprečavanju stvaranja folikula

– Ako se problem sa cistama iskomplikuje u smislu da se mnogo uvećaju ili se jajovod zavrne, najbolje rešenje je operacija

– U veoma retkim slučajevima rešenje je histerektomija (vađenje materice)

Oko 95% cisti na jajnicima nisu opasne i od njih retko nastaje karcinom jajnika. Ipak, ako osetite bilo koji od navedenih simptoma, posetite ginekologa i obavite pregled jajnika kako bi se utvrdilo postojanje cista. Pregled obično podrazumeva magnetnu rezonancu, rentgen, ultrazvuk i slično. Lekari često preporučuju i testove krvi. Funkcionalne ciste na jajnicima ne zahtevaju lečenje i nestaju same u roku od 8-12 nedelja. Ipak, nefunkcionalne ciste moraju da se leče i zato je važno da se utvrdi imate li ciste na jajnicima i koje vrste kako bi se odredio adekvatan tretman.

Žene obično nisu ni svesne da imaju ciste na jajnicima, jer obično ne uzrokuju nikakve probleme. Ipak, u nekim slučajevima mogu se osetiti određeni simptomi poput nadimanja u stomaku, bolova tokom defekacije, neredovnih menstruacija, bolova u karlici pre ili tokom menstruacije, bolnog seksa, bola u donjem delu leđa ili butinama, pritiska na rektum ili bešiku, mučnine i povraćanja. Određene vrste cista takođe mogu uzrokovati probleme sa plodnošću.

U svakom slučaju, ako imate neki od gorenavedenih simptoma, uvek možete iskoristiti neku prirodnu metodu protiv bolova poput toplih oblogi i odmah ublažiti bolove ili uzeti lekove protiv bolova.

vodene ciste na jajnicima

Prirodne metode za olakšavanje bolova

– Zagrevanjem karličnog dela ćete osetiti olakšanje kad su u pitanju bolovi izazvani cistama. Takođe možete napraviti tople obloge i staviti ih na donji deo leđa ako vas boli. I topla kupka može biti od pomoći

– Takođe možete pokušati da ledom olakšate bolove, ali dobro pazite da koristite dobru tkaninu u koju umotavate led. Nikako nemojte stavljati led direktno na bolan deo tela

– Uzimanje prirodnih diuretika isto možete olakšati bolove koje izazivaju ciste. Jedite što više stvari u koje stavljate peršun. Takođe, redovno jedenje paradajza može dosta pomoći u smanjivanju bolova izazvanih cistama

– Pokušajte da se krećete sporije kada imate bolove

– Nosite širu odeću kako ne biste pritiskali i tako iritirali cistu, jer se tako bolovi mogu pogoršati

U većini slučajeva ciste na jajnicima nestaju same od sebe u roku od par meseci. Ipak, ako uzrokuju neprijatnosti, postoji mnogo prirodnih lekova kojima možete ublažiti simptome i smanjiti veličinu ciste.

Ovde navodimo 10 najefikasnijih prirodnih lekova za lečenje cista na jajnicima. Takođe, konsultujte se sa svojim lekarom kako bi vam postavio pravilnu dijagnozu i prepisao odgovarajući tretman.

 1. Toplota

Topolota je navodno vrlo efikasna za smanjivanje grčeva u mišićima i bolova u stomaku izazvanih cistama na jajnicima.

 • Stavite termafor ili bocu sa toplom vodom na donji deo stomaka i karlice
 • Držite je tako najmanje 15 minuta
 • Radite ovo kad god osetite bol u stomaku kako bi bolovi brzo prošli
 1. Lek od ricinusovog ulja

Lek od ricinusovog ulja je vekovima poznat kao lek za ciste na jajnicima. Ricinusovo ulje pročišćava organizam od suvišnih tkiva i toksina. Takođe stimuliše limfni i cirkulatorni sitem, što pomaže u smanjivanju i nestajanju cista na jajnicima.

 • Savijte veću flanelsku tkaninu tako da ima dav ili tri sloja. Neka savijena tkanina bude dovoljno velika da vam pokrije ceo stomak
 • Rasporedite oko dve kašike ricinusovog ulja po tkanini. Savijte tkaninu da se ulje bolje upije, a zatim je razvucite
 • Lezite i stavite neki peškir ispod sebe, a zatim stavite flanelsku tkaninu na stomak
 • Prekrijte tkaninu natopljenu uljem plastičnim omotačem, a zatim starim peškirom
 • Stavite bocu sa vrućom vodom na pežkir, a zatim se umotajte u deblje ćebe
 • Lezite ovako najmanje 30 minuta, a zatim uklonite tkaninu sa uljem
 • Ponavljajte ovaj proces tri puta nedeljno tokom tri meseca

Da biste oprali ulje sa kože nakon ovog tretmana, možete oprati taj deo kože rastvorom tri kašike sode bikarbone u četiri šolje vode.

Napomena: nemojte koristiti ricinudovo ulje tokom menstruacije. Ako pokušavate da zatrudnite, nemojte koristiti ovaj metod nakon ovulacije.

 1. Kupka sa epsom solju

Kupka sa epsom solju je takođe od velike pomoći kod umanjivanja bolova i drugih simptoma povezanih sa cistama na jajnicima. Velik sadržaj magnezijum sulfata u epsom soli deluje opuštajuće na mišiće, što dosta olakšava bolove.

 • Sipajte jednu šolju epsom soli u kadu punu tople vode
 • Dodajte 5-10 kapi nekog esencijalnog ulja, najbolje lavandinog, ruzmarinovog ili jasminovog
 • Mešajte vodu nekoliko minuta kako bi se so rastvorila
 • Lezite u kadi tako da vam karlica bude sasvim potpopljena u vodi bar 20-30 minuta
 • Radite ovo svakog dana
 1. Čaj od kamilice

Biljni čajevi poput onog od kamilice se smatraju dobrim lekom protiv cista na jajnicima i bolovima i neprijatnošću koji one izazivaju. Blagi sedativni efekat čaja od kamilice će umanjiti bol i pomoći vam da se opustite. Takođe, topao čaj od kamilice pomaže kod regulacije neredovnih menstruacija tako što poboljšava cirkulaciju u materici i karlici.

 • Prelijte vrelom vodom dve kafene kašičice sušene kamilice
 • Prekrijte šolju i ostavite da se natapa oko pet minuta
 • Procedite, dodajte kašičicu meda i popijte čaj
 • Možete piti dve ili tri šolje čaja od kamilice svakog dana dok ne rešite problem sa cistama
 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pomaže u umanjivanju i nestajanju cista sa jajnicima ako su uzrokovane deficitom kalijuma u organizmu. Jabukovo sirće je bogato kalijumom i zato ga mnogi lekari preporučuju.

 • Sipajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u čašu tople vode
 • Umešajte u to kašiku crne melase
 • Pijte jednu ili dve čaše ove mešavine svakog dana
 • Ponavljajte postupak svakodnevno dok ciste u potpunosti ne nestanu

Ova metoda će vam takođe pomoći kod problema sa jakim menstrualnim krvarenjem, kao i sa nadutošću i grčevima tokom menstruacija.

 1. Cvekla

Cvekla sadrži sastojak poznat kao betacijanin koji stimuliše jetru da brže izbacuje toksine iz organizma. Dodatno, alkalna vrednost cvekle pomaže u balansiranju kiselosti u organizmu. Ovo kao posledicu ima ublažavanje težine mnogih simptoma cista na jajnicima.

 • Izmešajte pola šolje sveže ceđenog soka od svekle sa jednom kašikom gela od aloje i jednom kašikom crne melase
 • Pijte ovu mešavinu jednom dnevno, pre doručka
 • Nastavite sa ovom metodom svakodnevno dok se simptomi znatno ne ublaže
 1. Sok od đumbira

sok od djumbira za ciste

Đumbir ima jaka antiupalna dejstva, što znači da ublažava upale i olakšava bolove. Takođe, đumbir pojačava temperaturu organizma i tako izaziva menstruaciju.

 • Stavite u blender dve kockice đumbira, dva štapića celera, pola čaše soka od jabuke i tri četvrtine ananasa. Pijte ovaj sok jednom dnevnok dok ciste ne nestanu
 • Takođe možete piti i dve ili tri šolje čaja od đumbira tokom dana
 1. Laneno seme

laneno seme za ciste

Laneno seme pomaže u balansu odnosa estrogena i progesterona u organizmu, što pomaže u smanjivanju cista. Dodatno, laneno seme je bogato vlaknima i pomaže u smanjivanju holesterola, izbacivanju štetnih toksima iz organizma i drugih „otpadaka“ koji ostanu nakon što jetra procesuira hranu.

 • Izmešajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena u čaši tople vode. Pijte ovo svakodnevno na prazan stomak dok ne primetite da vam se zdravstveno stanje poboljšava
 • Takođe možete dodati laneno seme u jogurt, šejkove, supe i salate
 1. Bademi

Badimi su vrlo bogati magnezijumom, što je značajno u smanjivanju bolnih grčeva koji izazivaju ciste na jajnicima.

 • Možete samo jesti suvo pečene bademe kako biste ublažili bolove i neugodnost
 • Možete nežno masirati stomak bademovim uljem – to će olakšati bolove i nadimanje. Za još bolje rezultate, dodajte par kapi esencijalnog ulja jasmina u jednu kašiku bademovog ulja i tu mešavinu koristite za masažu
 • Takođe možete izmešati jednu kafenu kašičicu ulja slatkog badema u čaši toplog mleka i piti ovu mešavinu jednom dnevno

Pridržavajte se ovih metoda dok se potpuno ne oporavite.

 1. Povećajte unos tečnosti

Ako imate ciste na jajnicima, od vitalnog je značaja da povećate unost tečnosti. Najbolja opcija je voda. Pokušajte da pijete alkalizovanu, ako i filtriranu vodu u jednakim vremenskim intervalima. Možete dodati i malo limunovog soka u vodu koju pijete. Voda će izbaciti štetne toksine iz vašeg organizma i tako stvoriti dobru podlogu za brže ozdravljenje. Ovo će vam dosta olakšati bolove i ublažiti nadimanje u stomaku.

Osim obične vode, možete piti i kokosovu vodu i sok od zelenog povrća. Izbegavajte kafu, sokove i alkoholna pića.

Omdmah potražite pomoć lekara ako osetite jake ili oštre bolove u karlici, groznicu, nesvesticu, poteškoće sa disanjem ili vaginalne bolove propraćene krvarenjem. Ovi simptomi znače da je cista pukla ili da je došlo do uvrtanja jajnika, što može imati ozbiljne posledice ako se odmah ne leči.
Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za savet lekara