Citrus dijeta za mršavljenje, jelovnik, rezultati i iskustva

Citrus dijeta je vrsta voćne dijete koja prirodna svojstva citrusnog voća postavlja kao osnov za gubitak kilograma. Za citrus dijetu je potrebno strpljenja, želje i dosta odricanja, međutim, citrusi jako brzo deluju na metabolizam i na sagorevanje masnih naslaga, te se rezultati dijete jako brzo pokazuju.

Citrus dijeta se može primenjivati na 2 načina: petodnevna i petnaestodnevna citrus dijeta. Kada birate režim citrus dijete, uzmite u obzir nekoliko faktora. Ukoliko su zdravstveni uslovi lošiji, tj., ukoliko je organizam slab, preporučuje se da ovaj strogi režim ishrane traje 5 dana.citrus-dijeta

Citrusi kao što su limun, mandarine, pomorandže i grejpfrut, sadrže određene enzime koji pospešuju bolje varenje, za detoksikaciju celog organizma je odgovorna velika količina vitamina C, pa će samim tim ceo urinarni trakt imati beneficije. Pored vitamina C, citrusi su odličan izvor vitamina B. Citrusi imaju povoljan efekat i na kardiovaskularni sistem zato što arterije održavaju prohodnim i smanjuju nagomilavanje lošeg holesterola (LDL), tako da pijenjem sveže isceđene limunade, ujutru po ustajanju, štitite koronarne arterije od začepljenja masnih ugrušcima. Citrusi su dobri koagulansi krvi:  kada je zarastanje rana i sprečavanje krvarenja u pitanju, utiču na sintezu stvaranja kolagena, tako da konzumiranjem citrusnog voća dolazi do bržeg oporavka nakon preloma kostiju, uganuća, a pomažu i pri zarastanju oštećenih tetiva (naravno, citrusi nisu osnovni lek za koagulaciju, ali ih treba maksimalno ubaciti u ishranu).

Na koji način deluje citrus dijeta?

Iako režim citrus dijete deluje strog i iscrpan po organizam, osnovna ideja citrus dijete je detoksikacija organizma i pobošljanje varenja citrusima u kombinaciji sa drugim izvorima zdravih supstanci. U obzir dolaze i mnoge druge namirnice i kombinacije sa njima su jako poželjne. Kada je u pitanju citrus dijeta u obzir dolaze kuvana jaja, riba, integralni hleb, zelena salata, paradajz, junetina, krompir, šargarepa, grašak, kruške i  jabuke. Što se napitaka tiče, pored citrusa nisu potrebni drugi sokovi, pogotovo oni sa dodatkom šećera. Čaj i kafu sa mlekom (ali bez šećera) možete piti i dalje koliko god želite. Citrusi se pretežno sastoje od vode, tako da će Vam oni dati preko potrebnu hidraciju organizma tokom celog dana.

Citrus dijeta jeste zdrava, međutim, svakako se ne preporučuje ovakav režim ishrane duži od 15 dana. Nutricionisti savetuju da se citrus dijeta primenjuje u ciklusima: 5 dana dijete pa 3 dana pauze da organizam ne bi postao otporan na blagotvorni vitamin C i da ne bi došlo do hipervitaminoze.

Citrus dijeta – jelovnik za brže mršavljenje

Napravili smo petodnevni jelovnik, a kao što smo napomenuli, nakon 5 dana citrus dijeta možete napraviti pauzu od 3 dana, tokom koje ćete i dalje jesti umereno, tada možete izbaciti citruse i bazirati se na svežem voću i povrću, mlečnim proizvodima i živinskom mesu. Tokom pauze i dalje praktikujte smanjen unos ugljenih hidrata.

Doručak je identičan za sve dane citrus dijete, dan možete započeti muslijem i jogurtom jer će Vas ta niskokalorična hrana dugo držati sitim. Ukoliko ne volite musli, možete da prepečete tost. Za opšte stanje organizma, popijte čašu sveže limunade pripremljene u mlakoj vodi.

Citrus dijeta – 1. dan

Ručak – Pavlaka sa niskim sadržajem masti, kuvano jaje i sok od sveže ceđene pomorandže.

Večera – Napravite salatu od paradajza i krastavca koju možete začiniti solju, skuvajte 2 komada jaja i nacedite 1 grejpfrut / pomorandžu.

Citrus dijeta – 2. dan

Ručak – skuvajte bistru supu, zajedno sa njom skuvajte i šargarepu i ubacite celer. Pojedite 2 kuvana jaja uz 2 parčeta integralnog hleba (ili dvopeka). Za dezert pojedite 2 mandarine.

Večera – Možete napraviti pljeskavicu od junećeg mlevenog mesa (oko 150 grama), uz to napravite paradajz salatu i pojedite krišku dvopeka. Zasladite se pomorandžom.

Citrus dijeta – 3. dan

Ručak – Propržite pileće belo meso ili grudi, kao prilog koristite nemasnu kiselu pavlaku, skuvajte 1 jaje, a salatu napravite od krastavca i zelene salate. Uz ovo popijte sok od grejpfruta.

Večera – Kupus salata, kriška integralnog hleba i sok od jedne pomorandže.  Pred spavanje možete popiti i šolju čaja od nane.

Citrus dijeta – 4. dan

Ručak –  Napravite šopsku salatu! Za sirni deo salate odaberite kravlji sir. Uz to pojedite krišku dvopeka i popijte čašu sveže ceđenog grejpa.

Večera – Burger. Između 2 parčeta integralnog hleba ubacite pljeskavicu od junećeg mlevenog mesa (oko 125 grama) i kao prilog stavite paradajz. Za dezert pojedite jednu jabuku.

Citrus dijeta – 5. dan

Ručak – Ispecite riblji file po želji (oko 200 grama filea), naseckajte paradajz i pojedite krišku integralnog hleba.

Večera – Možete skuvati miks povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak) a uz to pojesti jedno kuvano jaje i salatu od jednog paradajza.

Užinajte između obroka pomorandže, mandarine i kruške.

Citrus dijeta za brzo mršavljenje – iskustva i rezultati

Zagovornici citrus dijete često navode da se za 15 dana ove dijete može izgubiti neverovatnih 6 kilograma!

Ono što bismo mi Vama preporučili, jeste da citrus dijetu shvatite strogo ali u kratkoročnom periodu. Iako citrus dijeta ima mnogostruke pozitivne efekte na zdravlje organizma, isključivanjem ostalih namirnica, organizam ostaje bez drugih, važnih nutrijenata. Ukoliko rezultati ne budu sjajni za kratko vreme, ne očajavajte, već nastavite sa citrus dijetom, Vaše telo je već krenulo da se detoksikuje i da bolje vari hranu iako toga niste svesni!

Nakon što okončate petodnevni / petnaestodnevni ciklus, i izgubite dovoljan broj kilograma, okrenite se zdravom stilu života, jedite sve ali umereno i ne dozvolite da se kilogrami vrate.

Kada se citrus dijeta ne sme primenjivati?

Ljudima koji imaju hronično niži nivo šećera u krvi se ne preporučuje ovakva vrsta dijete jer im se stanje šećera u krvi može pogoršati. Takođe, ukoliko ste na tepapiji lekovima za snižavanje pritiska, lekovima za lečenje kancera, antidepresivima, statinima za srce ili antibioticima – izbegavajte grejpfrut! Grejpfrut u kombinaciji sa lekovima ima dejstvo snižavanja koncentracije samog leka, tako da, iako prebogat vitaminima, grejpfrut treba konzumirati sa oprezom.

Nedovoljan unos kalorija može izazvati glavobolju i nesvesticu, tako da budite umereni u citrus dijeti! Trudnicama se citrus dijeta tih 9 meseci ne preporučuje, jer je ishrana bebe u direktnoj zavisnosti od ishrane majke. Takođe, citrus dijeta se ne preporučuje ni za vreme dojenja jer kvalitet mleka opada u kombinaciji sa vitaminom C. Slobodno kombinujte fizičku aktivnost i citrus dijetu, nakon što dete pređe na kašastu hranu i suplemente ishrani,  da bi Vam muskulatura stomačnih mišića što brže ojačala i da bi Vaš imuni sistem bio pripremljen za potencijalnu, narednu trudnoću.