Agro

Crna trulež krompira (crna noga)

By  | 

Ekonomski najznačajnija bakterijska bolest krompira je crna trulež prizemnog dela stabla, prouzrokuje je Envinia carotovora.

Crna trulež prizemnog dela stabla je na mnogim jezicima sveta poznata i kao „crna noga” krompira. Pri povoljnim agrometeorološkim uslovima, kao što su ovogodišnji, prouzrokuje značajne štete, a posebna opasnost je za semenski krompir.

Bakterija napada biljku tokom čitavog vegetacionog perioda ali, ukoliko se to desi na početku sezone, može doći do njenog brzog izumiranja. Sadnjom povređenih krtola u hladna i vlažna zemljišta, obezbeđeni su prvi uslovi za laku infekciju. Porastom temperature tokom klijanja i nicanja krompira pojačava se i razvoj patogena.

Na mestu infekcije dolazi do promene boje tkiva u tamnobraon. Tokom razvoja bolesti pege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dela stabla postepeno omekšava i truli. Trulež zahvata sprovodne sudove, napadnuta je i stabljika, a kasnije i čitava biljka zaostaje u porastu. Lisna masa je slabo razvijena, list je bledozelene ili bledožute boje i uvijen. Izgled trule stabljike zavisi od spoljnih uslova. Pri vlažnom vremenu ona je vlažna, lepljiva i neprijatnog mirisa, dok je no suši suva i lako se čupa.

Ako do zaraze dođe u fazi nicanja krompira, neće doći do formiranja krtola i biljka ‘e ubrzo propasti.
Krtole se mogu inficirati u zemljištu ili u kontaktu sa zaraženim prilikom vađenja i u skladištu. Bolest se lako širi i sa obolele stabljike preko stolona. Kod vlažne truleži krtole su veoma neprijatnog mirisa.

Kod slabe zaraze i kvalitetnog uskladišćenja krtole se mogu sačuvati od truljenja, ali pri povoljnim uslovima zaraza se može ponoviti i naredne godine na njivi.

Kako izbeći Gubiške?

Osnovne mere borbe protiv prouz-rokovača „crne noge” su: izbor otpornih sorti, korišćenje zdravog semena, plodored, odstranjivanje bolesnih biljaka i zaraženih krtola tokom vegetacije, što manje povređenih krtola pri vađenju, kvalitetno skladištenje i odgovarajuće navodnjavanje koje ne dovodi do velikog zabarivanja i sabijanja zemljišta.

Loading...
loading...
Loading...