Crni slez i čaj od crnog sleza lekovitost, upotreba i priprema

Crni slez kao biljka

Crni slez je dvogodišnja, a u pojedinim slučajevima i višegodišnja biljka, koja je uveliko zastupljena na našim prostorima, kao i na području Balkana. Ima veoma snažno stablo, što joj omogućava da postigne zavidne visine, koje često premašuju čitav metar.

Crni slez je naširoko rasprostranjen. Može se naći u velikom broju naselja, u većim i manjim uvalinama, kao i na poljanama. Uz to, crni slez je čest uz zidove, uz obode puteva, a postoji verovanje da je crni slez čest na mestima gde su nekad postojale građevine. Takođe je i više nego čest, na memljivim i vlažnim mestima.

Uz crni slez se veže više imena, a samo neki od tih naziva su planinski slez i ćureća glava. Kod nas se crni slez najčešće koristi u narodnoj medicini. Njegovi uživaoci visoko cene čaj od ove biljke.

Crni slez kao lek

Crni slez je bez ikakvog preterivanja, biljka koja gotovo univerzalno leči čitav niz najrazličitijih bolesti.  Crni slez je uspešan kod upala sluznica naših unutrašnjih organa, a nije ništa manje efikasan ni u lečenju čireva na želudcu i crevima. Crni slez se pokazao kao sjajno antibakterijsko sredstvo protiv bakterija koje se skupljaju u usnim šupljinama.

Crni slez se najčešće koristi kao samostalna biljka, mada nisu retke ni njegove mešavine sa drugim biljkama i ekstratima. Najčešće se kombinuje sa biljkama, čiji sastav pogoduje hroničnim plućnim bolesnicima.

Ukoliko želimo da dobijemo dobar lek za čir na želudcu, upravo prisutupamo jednoj od pomenutih mešavina. Crni slez tada kombinujemo sa ječmom, u ravnopravnom odnosu.

Pored pobrojanog, crni slez je i odan saveznik u borbi protiv bronhitisa, kašlja, sekreta i osetljivih upala grla. Crni slez uspeno leči gastritis, upalu želudca, i upalu bešike.

Zbog čega je crni slez toliko lekovit?

Kao prvo, u listovima crnog sleza se nalaze velike zalihe vitamina C, kao i finih eteričnih ulja. Uz vitamin C i eterična ulja, može se naći nemala količina tanina. Sve ovo ukazuje na to, da crni slez dobrim balansom vitamina i minerala doprinosi i boljem opštem stanju njegovih konzumenata.

Čaj od crnog sleza

Čaj od crnog sleza je jedan od najpopularnijih čajeva na ovim prostorima. Koristi se u jednakoj meri zbog svog specifičnog ukusa, koji ruku na srce, ne prija jednako svima, kao i zbog lekovitih svojstava koja nam obezbeđuje.

Lekovitost čaja od crnog sleza se može manifestovati na mnoge segmente našeg zdravlja. Tako se čaj od crnog sleza koristi kod bolesti koje podrazumevaju kamen u žuči, kamen u bubregu, kod sporadičnih bolesti poput vrtoglavice i iznenadne zubobolje, kao i kod učestalih želudačnih problema, te problema koje nam priređuje probava.

Redovna konzumacija čaja od crnog sleza će nas još  osloboditi zatvora i problema sa gasovima, a zna se i da je crni slez biljka koja pospešuje i zarastanje otvorenih rana. Čaj od crnog sleza se koristi u pojedinim slučajevima i kao antitoksično piće, koje pročišćava naš organizam i krvotok.

Uz čaj od crnog sleza su jednako zastupljene i kupke od crnog sleza, kao i obloge od ove biljke. Kada se pravi kupka od sleza, četiri kafene kašičice se dodaju na jedan litar vode. Nakon što potopimo ovu količinu sleza u vodi, ostavljamo tečnost da prenoći do sledećeg dana. Nakon toga se voda zagreva sve dok ne postigne prijatno visoku temperaturu. U tako spremljenoj tečnosti potapaju se noge i ruke, te se u njoj drže do nekih 20 minuta.

Kao što smo rekli, uz kupke i čajeve od crnog sleza se mogu praviti i obloge. One se pretežno koriste kod problema sa očima, kod preloma i otoka koji odbijaju da se povuku. Da bi se dobila ova obloga široke namene, potrebno je natopljeni crni slez izmešati sa ječmenim brašnom, i od toga napraviti smešu. Zatim se dobijena kaša zagreva, sve dok ne postane prijatno topla, i nakon toga i nanosi na ciljano mesto.

Priprema čaja od crnog sleza

Pre primeme čaja od crnog sleza, važno je naglasiti, da crni slez nije isto što i beli slez. Čaj od crnog sleza, ili sam crni slez se mogu naći u gotovo svim apotekama, a nije nikakva novina ni da ih ima u velikom broju prodavnica sa zdravom hranom. Pored ove dostupnosti, čaj od crnog sleza se prodaje po povoljnoj ceni, ne predstavljajući ozbijniji izdatak za prosečnog potrošača.

Kada se priprema čaj od crnog sleza, važno je napomenuti i da se ovaj čaj ne kuva. Crni slez se uzima i potapa u vodu, a zatim se ostavlja da odstoji do sledećeg jutra. Za to vreme, biljka će većinu svojih svojstava prepustiti vodi u kojoj je potopljena. Sledećeg jutra, spremljen čaj od crnog sleza se uzima i kratko vreme zagreva, pre same konzumacije. Treba znati da se čaj od crnog sleza nikada ne zagreva do samog ključanja, jer na taj način biljka gubi sva lekovita svojstva. Po nepisanom pravilu, čaj od crnog sleza se ne bi trebao sladiti.

Pored pripreme klasičnog čaja od crnog sleza, česta je kombinacija čaja od crnog sleza sa ječmom. Da bi se ovaj čaj dobio, prvo je potrebno napraviti svojevrsnu čorbu od ječma. Kada se čorba ohladi, pošto smo ranije napomenuli da je crnio slez osetljiv na visoke temperature, listovi crnog sleza se dodaju u spremljenu kašu. Ova čorba se konzumira isključivo kao jelo.

Čaj od crnog sleza se ne mora nužno ni piti. Nakon što ga napravimo, možemo ga koristi kao dezinfekciono sredstvo. Nije redak slučaj, da se čajem od crnog sleza ispiraju gangerozne rane.

I naposletku, pošteno je otkriti i najveću pogodnost čaja od crnog sleza. Zbog dobrog balansa svojih sastojaka, može se konzumirati u velikim količinama na dnevnom nivou. Tako da nije nikakav problem ukoliko odrasla osoba pije i čitava dva litra ovog napitka na dan. Što složićete se, svakako da nije malo.