crvene fleke po telu

Crvene fleke po koži koje ne svrbe – mogući uzroci

Crvene po na koži koje ne svrbe – najčešći uzroci

Naša koža je sklona osipima, flekama i kvržicama raznih vrsta. U većini slučajeva ove pojave su bezopasne i prolaze same od sebe, međutim, dobro je da znamo najčešće uzroke ovih simptoma da bismo ih bolje lečili i znali kako da se ponašamo kada se jave.

U ovom članku ćemo se baviti nekim od najčešćih uzroka za crvene fleke na koži koje ne svrbe. Ove fleke mogu da budu nešto što za nas nije „normalan“ osip ili upaljena koža, međutim, uobičajeni uzroci su brojni. A u velikom broju slučajeva, uzrok ovih fleka koje ne svrbe može biti isti kao i kod onih koje svrbe. Saznajte više o potencijalnim okidačima i zakažite pregled kod lekara ako naiđete na nešto sumnjivo.

crvene fleke na kozi

Mogući uzroci za pojavu crvenih fleka po telu koje ne svrbe

Alergijske reakcije – Jedan od najčešćih uzroka crvenih fleka po telu su osipi koji nastaju kao alergijska reakcija. Reakcija može da bude na hranu, polen ili druge alergene u vazduhu, kozmetičke preparate, sredstva za negu kože, deterdžente za pranje veša i čitav niz drugih iritanasa. Lekar može da obavi epikutani test da bi otkrio koji alergen izaziva reakciju na koži.

Koprivnjača – Koprivnjača je osip koji sačinjavaju crvene fleke koje se iznenada pojavljuju na koži, najčešće zbog nekog alergena. Obično traje nekoliko sati ili nekoliko dana pre nego što se povuče.

Osip od vrućine – Osip od vrućine je posledica znoja koji ostaje zarobljen u zapušenim porama i izgleda kao crvene fleke koje mogu, ali ne moraju, da peckaju ili svrbe. Ovo se često javlja u uslovima velike vrućine i visoke vlažnosti vazduha, a obično prolazi kada se temperatura kože snizi.

Pitrijaza rozea – Pitrijaza rozea je osip koji izaziva virus i koji obično traje od 6 do 12 nedelja. Karakteriše ga velika „roditeljska“ fleka, koju prate manje fleke „kćeri“ koje se nalaze oko nje. Obično je ružičaste ili crvene boje i može da bude uzdignut i pokriven ljuspama.

Petehije/mrlje od krvi – Petehije, ili mrlje od krvi (poznate i kao purpura) su okrugle, crvene tačkice koje nastaju kao posledica pucanja sićušnih potkožnih krvnih sudova koji se zovu kapilari. Na dodir su ravne i ponekad izgledaju kao osip. Izazivaju ih brojni uzroci, uključujući povrede, naprezanje i opekotine od sunca.  

Pilarna keratoza (guščja koža) – Pilarna keratoza je bezopasno kožno oboljenje koje nastaje usled prekomerne proizvodnje proteina keratina. Izaziva male, tvrde kvržice oko dlačnih folikula, posebno na butinama, zadnjici i nadlakticama.

Belezi (mladeži)Belezi su obojene površine na koži sa kojima se rađamo. Ponekad ove fleke mogu da budu i crvene boje. U tom slučaju se obično radi o vaskularnim mladežima. Ova vrsta belega je posledica abnormalnih krvnih sudova kože.

Akne – Akne su izuzetno često kožno oboljenje koje može da bude blago ili ozbiljno. Samo oboljenje najčešće izgleda kao kvržice na koži koje su često crvene ili otečene.

Angiomi – Angiomi su kožne izrasline koje mogu da se jave na bilo kom delu tela. Oni su posledica spletenih krvnih sudova koji izgledaju kao kvrga kupolastog oblika na ili ispod kože. Poznati su i kao papule.

Čirevi – Čir je kožna infekcija dlačnog folikula ili lojne žlezde. To je obično tvrda, crvena kvrga koja je često ispunjena gnojem. Obično prolazi kada čir pukne i kada se gnoj ili tečnost iscedi.

Intertrigo – Intertrigo je osip koji se javlja na prevojima kože. Najčešće se pojavljuje ispod pazuha, ispod grudi, na trupu ili genitalijama. Čest je kod osoba koje imaju prekomernu težinu ili su gojazne, a posledica je trenja, povećane toplote i vlage i drugih iritacija kože.

Dermatofibrom – Dermatofibrom je čvorić koji se obično razvija na potkolenicama kod žena, mada može da se javi bilo gde na telu, a javlja se i kod muškaraca. Izraslina je crvena ili smeđa i nije kancerogena. Obično se javlja više njih.

Rozacea – Rozacea je hronično kožno oboljenje koje izaziva pojavu sitnih crvenih gnojnica i crvenila kože. Obično se javlja samo na licu, a najčešće je praćeno pojavom vidljivih malih krvnih sudova na površini kože.

Ujedi insekata – Ujedi insekata obično izgledaju kao okrugle kvržice koje mogu, ali ne moraju, da svrbe ili oteknu. Najčešći krivci su komarci, međutim, ako se probudite sa malim crvenim čvorićima, moguće je da je to znak ujeda stenica.

Karcinom kože

Karcinom kože, od melanoma do bazocelularnog karcinoma, može da izgleda kao crvene tačkice, naslage peruti ili mladež na koži. Zbog toga je veoma važno da znate kada bi trebalo da se javite lekaru. U nastavku teksta su neke opšte smernice, a lekaru bi trebalo da se javite uvek kada vam se na koži pojave kvržice ili tačkice koje vam deluju sumnjivo ili niste sigurni šta ih je prouzrokovalo.

Vreme je da se obratite lekaru ako:

  • fleke ili tačkice ne prolaze nakon izvesnog vremena
  • primetite da se fleke ili tačkice menjaju ili postaju još gore
  • nemate predstavu šta je moglo da izazove promenu na koži
  • sumnjate na neku infekciju ili karcinom